Al nouălea ales părăsește Camera Deputaților. Zgonea: „Discutăm de alegeri parțiale când Parlamentul pierde jumătate plus unu din numărul total”
Deputatul PSD Nicolae Vasilescu, condamnat definitiv de Curtea Supremă la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, și-a pierdut astăzi oficial mandatul de parlamentar. Camera Deputaților a luat act, 202 voturi pentru, 3 abțineri, 25 împotrivă, de decizia definitivă a instanței, retrăgându-i mandatul.
PSD-istul ales într-un colegiu din Dolj a fost trimis în judecată pentru infracțiuni pe care le-a comis pe când era șef al Direcției Legislative din cadrul Camerei Deputaților.
Locul lui Vasilescu devine astfel al nouălea vacantat oficial după alegerile din 9 decembrie, din urmă venind și posibila eliberare a fotoliului deputatului PC Gheorghe Coman, pentru care Camera a votat astăzi încredințarea arestării preventive pentru luare de mită.
Șase din cele nouă locuri vacante sunt în Camera Deputaților: Eduard Hellvig – PNL (demisie din Parlament în 3 septembrie), Ovidiu Silaghi – PNL (demisie din Parlament în 3 septembrie), George Becali – PNL (condamnat la trei ani de închisoare în 29 mai), Dan Radu Rușanu – PNL (demisie din Parlament în 29 aprilie), Aurel Nechita – PSD (sentință definitivă privind incompatibilitatea), Nicolae Vasilescu – PSD (sentință definitivă pentru trafic de influență). Președintele Camerei, Valeriu Zgonea, nu intenționează însă să ceară Guvernului organizarea alegerilor parțiale până când numărul locurilor vacante nu va depăși 200.
„Este o decizie a Guvernului pe care nu pot să o comentez. Nu am nicio opinie, nu sunt obligat, conform legii, să am o discuție pe aceasta temă. Este atributul exclusiv al Guvernului”, se justifică Zgonea.
De altfel, conducerea Parlamentului nu intenționează să faca vreun demers pe lângă Guvern până când nu demisionează sau sunt arestați 200 de aleși. „Parlamentul României, eu sunt obligat să văd dacă cumva ajungem sub cvorumul legal. Dacă datorită demisiilor, altor acte care sunt conform Constituției, Parlamentul pierde jumătate plus unu din numărul total atunci ar trebui să avem această discuție”, spune Zgonea.
Întrebat dacă nu poate lua inițiativa ca urmare a faptului că Guvernul se află sub controlul Parlamentului, Zgonea s-a eschivat: „Guvernul este în control, dar nu suntem obligați noi să le dăm ordin să facă un proiect de hotărâre”.
Șeful Camerei s-a declarat, însă, mulțumit că, în felul acesta, face economii la bugetul instituției. „Normal, nu mai cheltuim resurse financiare, mai ales acolo unde sunt câte doi-trei aleși pe colegiu. Oamenii sunt reprezentați. Mandatul este mandat național”, a rezolvat Zgonea și problema reprezentării.
Gândul a scris în septembrie că Guvernul continuă să tergiverseze organizarea alegerilor parțiale în mai multe colegii parlamentare și primării din țară, deși termenul de 90 de zile pentru stabilirea unei date a scrutinului la care legea îl obligă a fost încălcat de câteva luni. Colegiul cel mai mare și cu una din cele mai importante mize politice este cel lăsat descoperit în București de fostul senator Dan Voiculescu, în luna ianuarie. Deși Autoritatea Electorală Permanentă a înaintat Ministerului de Interne de două ori până acum proiecte de hotărâri pentru alegeri pe 28 aprilie și, apoi, pe 1 septembrie, așa cum arată într-un document oficial transmis gândul, ambele termene au fost ignorate.