Prima pagină » Știri politice » ALDE acuză că Mircea Diaconu s-ar putea să nu aibă reprezentanți în secțiile de votare

ALDE acuză că Mircea Diaconu s-ar putea să nu aibă reprezentanți în secțiile de votare

ALDE acuză că Mircea Diaconu s-ar putea să nu aibă reprezentanți în secțiile de votare
Norica Nicolai a declarat că, la ședinței BEC de vineri, este propunere pentru ca Mircea Diaconu să fie exclus din prima etapă a extragerii la sorți pentru a stabili ordinea pe buletinele de vot. Ea acuză că este posibil ca Diaconu să nu poată fi reprezentat în secțiile de votare.

„Astăzi (vineri – n.r) pe ordinea de zi a ședinței BEC se află o propunere de decizie în conformitate cu care candidatul alianței UN OM este exclus din prima etapă a tragerii la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot pentru aceste alegeri care vor avea loc în luna noiembrie. Înțeleg că argumentul fals pe care îl folosește această decizie se referă la calitatea de partid parlamentar a celor două partide componente ale alianței. Vreau să îmi permiteți să vă reamintesc prevederile legale care specifică foarte clar că această calitate că se stabilește la data începerii procesului electoral, calitate care a fost comunicată și adjudecată de BEC pe 30 august în acest an și conform cu care ALDE are calitatea de partid parlamentar”, a afirmat Norica Nicolai, vineri, într-o conferință de presă.

„Dacă BEC va lua această decizie de excluderea a candidatului nostru va continua să joace un joc politic, pentru că juridic argumentele nu se susțin așa cum am putut observa prin această decizie și sunt convinsă că în acest moment se creează premisele unei fraude electorale. Cred că Mircea Diaconu, care este un candidat independent susținut de două partide politice, are dreptul să fie reprezentat de români în secțiile de votare și spun acest lucru că în procesele electorale anterioare de prea multe ori ne-am confruntat cu situații de fraudă, niciodată lămurite”, a completat Nicolai.

Ea a mai anunțat că „Alianța pentru un Om” va contesta decizia BEC, imediat după ce va fi făcută publică. Nicolai a adăugat că MAE a propus tipărirea a aproximativ 2.900.000 de buletine de vot, în condițiile în care în Registrul electoralsunt înscriși circa 700.000 de români din străinătate.

„Vreau să vă informez de asemenea că Ministerul de Externe al României a propus pentru secțiile din Diaspora tipărirea a circa 2.900.000 de buletine de vot, este o propunere estimativă dar trebuie să vă spun că Registrul electoral pentru a vota în Diaspora sunt înscriși circa 700.000 de români și dacă privim înapoi la procesele electorale anterioare, prezența la vot în ambele procese electorale, mă refer și la ultimele alegeri, europarlamentare, prezența la vot a fost de circa 350.000 de persoane”, a explicat Nicolai.

Aceasta a precizat că se îndoiește că va fi un proces electoral corect.

„În aceste condiții dați-mi voie să mă îndoiesc că procesul electoral va fi un proces corect, este nevoie cred de formarea unei coaliții pentru alegeri curate și acest lucru îl dovedește nu numai ce se întâmplă astăzi în procesul electoral pentru alegerea președintelui, îl dovedește toată experiența electorală anterioară. Am avut foarte multe contestări, am avut foarte multe dovezi de fraudă, inclusiv BEC actual trimite în procedură penală o serie de candidați, nu știu pe ce criterii, deci legea nu le permitea să facă acest lucru, am avut partide respinse pentru că nu avea calitatea de partid parlamentar, dar cu toate acestea pe mine și conducerea alianței noastre ne face să credem că stăm în această perioadă să ne confruntăm cu o amplă acțiune de fraudare a alegerilor, generată nu numai de organizarea procesului electoral în sine, ci și de o serie de comportamente politice care sunt inadecvate”, a mai spus Norica Nicolai.

Nu în ultimul rând, coordonatoare de campanie prezidețiabilului Mircea Diaconu a făcut un apel la societatea civilă pentru a fi „prezentă la procesul electoral pentru alegerea președintelui, este nevoie de dumneavoastră, de cât mai mulți dintre dumneavoastră care să vadă și să păzească voturile pe care le dați în favoarea unui candidat sau altul”.

BEC are vineri o ședință pentru a stabili lista finală a candidaților la alegerile prezidențiale. Sâmbătă va avea loc o altă reuniunea la BEC pentru a fi stabilită, prin tragere la sorți, ordinea candidaților pe buletinele de vot.

Biroul Electoral Central a validat, până în acest moment, 14 candidaturi la alegerile prezidențiale.

Șeful AEP Constantin Buică a anunțat, miercuri, că este posibil la alegerile prezidențiale, din luna noiembrie, să fie 17 candidați, însă „așteptăm vineri să vedem rămânerea definitivă”.

Citește și