ALDE îi amintește lui Iohannis când spunea că vrea „o politică fără scandaluri” între președinte și premier

Publicat: 06 05. 2019, 11:28

„Propun o altfel de politică, fără scandaluri, fără show-uri televizate între președinte și prim-ministru. Deci pe mine n-o să mă vedeți acuzând prim-ministrul la televizor pentru ceva ce a făcut sau trăgândul de urechi, vorbind colocvial. Nu așa se face politică! Președintele nu este ales ca să distreze oamenii. Mi se pare absolut normal ca președintele și prim-ministrul să discute despre cum se pot rezolva problemele României”, a declarat Klaus Iohannis în interviul acordat în 2015 la Realitatea TV, potrivit video-ului postat, luni, pe pagina ALDE de Facebook.

Reacție vine și în contextul în care, Iohannis afirmat, în cadrul unei dezbateri pe tema „Starea Uniunii Europene”, vineri la Florența, că situația în România este complicată și există o „coabitare dură între Președinte și majoritatea guvernamentală”.

„Situația este foarte complicată în România. Nu vreau să o zugrăvesc mai roz decât este de fapt. Independența justiției de la noi este amenințată, avem abordări populiste, avem tot felul de situații complicate, și, dacă ne referim la arhitectura sistemului nostru politic, ne confruntăm cu ceea ce noi numim o coabitare dură între Președinte și majoritatea guvernamentală, a declarat șeful statului, la Florența.

Totodată, Viorica Dăncilă și-a exprimat nemulțumirea că Președinția Română nu a invitat premierul la Summitul de la Sibiu din 9 mai, precizând că acesta este de fapt mesajul transmis liderilor europeni. În plus, Iohannis a refuzat numirea miniștrilor Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiției), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb și pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero. Portofoliile sunt în momentul de față conduse interimar.

Referitor la subiect, șeful Executivului a precizat că așteaptă motivarea lui Klaus Iohannis în cazul refuzului noilor miniștri pentru a vedea care au fost cauzele de legalitate care au stat la baza deciziei.

Summitul șefilor de stat sau de guvern din UE, care va avea loc pe 9 mai la Sibiu, este cel mai așteptat eveniment politic european în perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului UE. În acest context, liderii europeni vor discuta despre noua agendă a UE pentru 2019-2024.