Prima pagină » Știri politice » ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Undă verde oficială la campanie electorală. Cum au furat partidele startul

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Undă verde oficială la campanie electorală. Cum au furat partidele startul

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2013. Astăzi se dă startul campaniei electorale

Astăzi se dă startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, România urmând să aibă, odată cu noua legislatură a Parlamentului European, 32 de eurodeputați. În această campanie electorală se vor implica și parlamentarii. Senatorii au hotărât să intre în „activitate în teritoriu” timp de patru sătpămâni, în timp ce deputații își alocă două săptămâni pentru a-și ajuta colegii în lupta pentru Parlamentul European.

Mare câștigător al alegerilor de la sfârșitul lunii mai se anunță a fi alianța electorală PSD-UNPR-PC, care, potrivit simulărilor pe baza cotelor electorale din sondaje, ar obține 15 locuri de europarlamentari, în timp ce pe locul al doilea s-ar clasa PDL, care cu un scor de 17%, adică șapte mandate. PNL, care este cotat în sondaje cu 16%, ar avea 6 eurodeputați. Pe ultimele locuri s-ar clasa, în mod egal,  PMP și UDMR care, cu 8% și respectiv 6% în sondaje, vor avea câte doi europarlamentari.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr.80/201, campania electorală începe pe 25 aprilie și durează 30 de zile, până în 24 mai, ora 7:00. Astfel, toate partidele sau alianțele candidate la euroalegeri au dreptul să organizeze mitinguri, să-și transmită mesajele prin orice mijloc de informare în masă, însă nu au voie să organizeze acțiuni în unitățile militare, școli și universități. După încheierea campaniei electorale, așa cum este prevăzut în hotărârea de guvern, orice afișaj electoral sau orice îndemnare la un anumit vot este sancționată cu amendă între 1.000 și 2.500 de lei.

Deși în HG startul campaniei electorale se dă vineri, 25 aprilie 2014, partidele și alianțele electorale deja au furat startul. Cel puțin în București au fost amplasate corturi electorale specifice. În Ploiești însă, PSD deja a montat o serie de panouri publicitare în mai multe cartiere prahovene, cu un mesaj clar: votul pentru Parlamentul European să fie direcționat către alianța PSD-UNPR-PC.

Pe respectivele panouri se pot observa sloganurile electorale „Trimitem la Bruxelles oameni mândri că sunt români” și „România puternică în Europa”, dar și sigla alianței electorale.

Nici liberalii nu au așteptat startul oficial al campaniei. Încă de săptămâna trecută, mai multe flyere cu sigla PNL au fost distribuite în cutiile poștale din București.

Chiar și țărăniștii conduși de Aurelian Pavelescu au montat mai multe panouri publicitare în mai multe zone din București.

Românii vor fi chemați la urne pentru a-și vota europarlamentarii pe 25 mai, începând cu ora 7:00 până la ora 21:00. Pe buletinele de vot, primul partid va fi PDL, urmat de Partidul Mișcarea Populară și UDMR. Alianța PSD-UNPR-PC este pe locul patru, iar PNL pe cinci, acestea fiind urmate, în această ordine, de Alianța Națională a Agricultorilor, Partidul Dreptății Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Partidul Forța Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, Partidul Poporului — Dan Diaconescu și de independenții Corina Georgiana Ungureanu, Constantin Filip Titian, Dănuț Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Costea Peter, Mircea Diaconu și Valentin Dăeanu.

După ce Partidul Conservator își va alege noua conducere sâmbătă, 26 aprilie, alianța dintre pesediști și progresiști va avea lansarea oficială a candidaților, fiind marcată de un eveniment la Romexpo.

Liberalii au început vineri, 25 aprilie, prin lansarea manifestului pentru „Parlamentul European – Prosperitate, Națiune, Libertate”. Acest eveniment a fost marcat printr-o conferință de presă la care vor participa europarlamentarii liberali Adina Vălean și Renate Weber, alături de președintele PNL, Crin Antonescu.