ALEGERI ÎN PANDEMIE | 51 de români din diaspora vor să meargă la secțiile de votare

ALEGERI ÎN PANDEMIE | 51 de români din diaspora vor să meargă la secțiile de votare
oan Ghiață de la PNL versus Ioan Ghiață de la PSD. Locuitorii unei comune au parte de o situație hilară la alegerile locale de anul acesta
Publicat: 02/04/2020, 21:03
Actualizat: 02/04/2020, 22:32

În plină pandemie și cu toată incertitudinea privind organizarea alegerilor pentru Parlamentul României, 51 de cetățeni români din diaspora au trimis autorităților cereri de înregistrare ca alegători la secțiile de votare organizate în străinătate. Alți 150 de conaționali vor să voteze prin corespondență.

Peste 200 de cetățeni români din străinătate și-au exprimat intenția de a vota pentru alegerile parlamentare, în contextul în care, începând de miercuri, 1 aprilie, legea prevede că cetățenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înregistra pe platforma www.votstrainatate.ro  pentru exprimarea opțiunii de exercitare a dreptului de vot pentru alegerile privind Parlamentul României, așa cum a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Aici se poate consulta numărul cererilor depuse de cetățenii cu domiciliul în străinătate. Conform datelor Autorității Electorale Permanente (AEP), numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 martie 2020 este de 18.973.123. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.255.682 au domiciliul sau reședința în țară, iar 717.441 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Potrivit prevederilor art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, „începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen și până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul, care dorește să voteze în străinătate la alegerile parlamentare, se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a lansat pe pagina oficială de internet o rubrică specială destinată informării alegătorilor români din străinătate.

În această secțiune, MAE avertizează că „orice eventuale modificări legislative sau decizii privind organizarea alegerilor parlamentare din acest an, în contextul pandemiei Covid-19, vor fi aduse, de îndată, la cunoștință  publică”.

Data alegerilor din acest an nu este stabilită. În ceea ce privește alegerile locale, liderii politici au convenit, de principiu, organizarea alegerilor în data de 28 iunie, față de 14 iunie, când era stabilită inițial. Premierul Ludovic Orban a anunţat, în 16 martie, că urmează să se vadă care sunt evoluţiile şi să se ai o decizie, tot cu consultarea partidelor parlamentare, dacă se amână sau nu aceste alegeri.

Președintele Autorității Electorale Permanente a avertizat miercuri, 1 aprilie, că decizia amânării alegerilor locale trebuie luată în această săptămână, pentru că de săptămână viitoare instituția pe care o conduce este obligată prin lege să declanșeze procedurile de organizare a scrutinului. Constantin Mitulețu Buică a declarat, la Digi24, că alegerile trebuie amânate până în toamnă, iar mandatul aleșilor locali, care se încheie la finalul lui iunie, trebuie prelungit. Potriviti Digi24, sunt luate în calcul mai multe variante pentru reprogramarea scrutinului pentru locale, la nivel guvernamental fiind în discuție lunile septembrie și octombrie. În plus, alegerile parlamentare ar putea fi mutate de la finalul anului și organizate fie odată cu localele, fie la o dată apropiată de alegerile locale.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
O jurnalistă din Marea Britanie, despre Bucureşti: "Un amestec tentant de clădiri medievale, neoclasice, din...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ies la lumină ipoteze tulburătoare în cazul bărbatului găsit cu capul strivit între Agigea și...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Un urs care a intrat în Grădina Zoologică din Târgu Mureş, omorând căprioare şi emu,...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
Medicii legiști dau de pământ cu ordonanța DrugTest. Poliția și Guvernul încă nu au retras...
Cum arată „cea mai sexy cerșetoare fără adăpost” și ce face tânăra în fiecare seară,...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
John Hammond a lansat carierelor lui Billie Holiday, Count Basie și Aretha Franklin. A descoperit...
×