Prima pagină » Știri politice » ALEGERI LOCALE 2012. Cum au „murit” primarii pe viață: „Eram primar din 1957. Am avut un șoc când am aflat că am pierdut”

ALEGERI LOCALE 2012. Cum au „murit” primarii pe viață: „Eram primar din 1957. Am avut un șoc când am aflat că am pierdut”

ALEGERI LOCALE 2012. După afișarea rezultatelor finale, cei mai longevivi primari au pierdut alegerile locale din 2012, singurii din top care au câștigat un nou mandat fiind din Vrancea.

Alegerile locale din 2012 nu au avut rezultate dramatice doar pentru cei din PDL, ci au reușit să-i doboare până și pe cei mai longevivi primari din România, edilii pe viață fiind înfrânți la o diferență foarte mică de voturi. Edilul care a condus primăria Apahida timp de 38 de ani, Ionel Fărcaș, a fost învins chiar de un coleg de alianță, care a câștigat la aproximativ 700 de voturi distanță. La comuna Uileacu de Beiuș, condusă de 28 de ani de Ioan Balint, scorul a fost și mai strâns, el pierzând în fața unei tinere pesediste la doar 20 de voturi.

Ionel Fărcaș: „USL ne-a lăsat să ne batem singuri între noi”

Deși conducea topul celor mai longevivi primari din România (primul mandat avându-l din 1957), Ionel Fărcaș a întrerupt ciclul mandatelor odată cu alegerile locale din 2012 într-un mod neașteptat, chiar în fața candidatului PSD, Fati Grigore, în condițiile în care el reprezenta PNL-ul. „Nu știu ce s-a întâmplat, am avut un șoc când am aflat. A fost o defecțiune la nivel de USL, ne-au lăsat să ne batem singuri între noi aici ca nebunii. Asta e, a câștigat PSD-ul”, a declarat fostul edil, pentru gândul.

SURSĂ FOTO: Gazeta de Cluj

Chiar dacă recunoaște că nu se aștepta la o asemenea schimbare și că este trist că activitatea lui la conducerea primăriei Apahida s-a terminat, Fărcaș spune că nu se simte învins și că nu pleacă din primărie așa ușor. „Nu mă simt înfrânt absolut deloc, sunt în continuare alături de oameni. Mă simt absolut victorios. Nu știu ce s-a întâmplat, dar mă simt învingător. Și chiar dacă am 80 de ani, nici bătrân nu mă simt și o să mă implic în continuare în proiecte cu consilierii mei”, a mai spus Fărcaș.

După ce a aflat rezultatele alegerilor, edilul din Apahida a fost susținut de familie și de o parte dintre alegători, care au venit să-l sprijine. Chiar dacă nu mai este șeful administrației locale, Fărcaș a spus că este strigat de locuitori tot cu apelativul „domnu` primar”. „Asta sunt și așa o să rămân mereu, domnu` primar. Ba chiar încă mai sunt primar, asta până la depunerea jurământului”, a încheiat el, râzând.

Pierdere și la Uileacu de Beiuș: „USL s-a născut mort, nu va avea viață”

Aflat pe locul doi în topul celor mai longevivi primari din România, Ioan Balint, cel care a condus Uileacu de Beiuș timp de 28 de ani, nu a reușit să obțină încă un mandat, pierzând la o diferență de doar 20 de voturi în fața candidatei PSD, Mihaela Sabău, în vârstă de doar 33 de ani. La fel ca în cazul primarului din Apahida, Balint nu își explică pierderea, recunoscând că nu s-a așteptat nicio clipă să nu câștige. „Nu-mi dau seama ce s-a întâmplat, nu pot să-mi explic. Nu s-a ținut cont de nimic din ce conta. USL-ul e de vină. USL s-a născut mort, nu va avea viață, o să vedeți voi”, a declarat Ioan Balint, contactat de gândul, adăugând că cel mai mult îl doare că diferența a fost de doar 20 de voturi.

Cu toate acestea, Balint a declarat că i s-a propus funcția de viceprimar în comună, însă nu s-a hotărât încă dacă va accepta sau nu.

SURSĂ FOTO: Publimedia

Câștigătoarea alegerilor din comuna Uileacu de Beiuș, Mihaela Sabău, este absolventă în Drept, având și o diplomă de masterat în Drept administrativ și Administrație publică. Potrivit fostului edil, ea „a lucrat undeva, la un privat din Beiuș, nu a avut treabă cu politică”. De cealaltă parte, Sabău susține că a dorit să candideze „din ambiție”, finanțându-și campania din propriile resurse.

„În aproape 30 de ani, cât a fost primar Balint, în comună nu s-a făcut aproape nimic, decât înainte de campaniile electorale. La alegerile din 2008 s-a început introducerea apei, dar după campanie a lăsat totul baltă. Nici până azi nu este terminată lucrarea. Nu există canalizare, iar asfalt este doar din loc în loc. Sâmbătă seară, cu o zi înainte de votare, a chemat o firmă să asfalteze un drum. Normal că a rămas și acela neterminat. Oamenii m-au votat pentru că i-am convins că pot schimba lucrurile”, a declarat Mihaela Sabău, citată de Mediafax.

Ocupantul locului patru în același clasament al edililor pe viață, Gheorghe Stelian, primar în Parva de 23 de ani, a pierdut și el alegerile locale din 2012. Contactat de gândul, Stelian a răspuns pe un ton grav, spunând că „nu mai poate nici să vorbească”. El a pierdut în fața candidatului PDL, Ioan Strugari. Cu o tristețe evidentă în glas, Stelian a spus că nici nu vrea să se mai gândească la această pierdere. „Nu mai vreau nici să vorbesc, nici să mă gândesc la asta. Îmi pare foarte, foarte rău, nu mă așteptam deloc la asta”, a spus edilul.

Întrebat ce va face de acum încolo, Gheorghe Stelian a răspuns sec. „Mă duc în pensie!”, a încheiat el.

SURSĂ FOTO: Bistriteanul

Vrancea merge mai departe cu USL-ul. „Până la 82 de ani, nu scăpați de mine!”

Trecând și de partea câștigătorilor, cei doi primari vrânceni aflați în topul celor mai longevivi au reușit să-și apere funcția, câștigând detașat în comunele lor. Dacă edilul din Nistorești, Ion Gogoriță, a spuns râzând că „s-a descurcat binișor”, cu scorul de 81%, colegul său din Bolotești, Ștefan Sîchin a obținut 64% din voturi, comparativ cu cel clasat pe locul doi, 20%.

„Este un sentiment extraordinar, mă simt atât de mândru de nu vă vine să credeți. Sunt fericit, sunt mândru că o să pot ajuta comunitatea în continuare. Am primit felicitări din toate părțile, chiar și de la contracandidați. Sunt destul de cunoscut pe aici și oamenii îmi știu capacitatea, ei chiar țin la mine. La Nistorești, acum e mare festivitate”, a spus Gogoriță, contactat de gândul.

Deși recunoaște că i-a plăcut campania electorală, spunând că a fost cea mai frumoasă și liniștită din țară, primarul din Nistorești și-a început noul mandat de primar în forță. „Am multe proiecte în derulare și ar fi fost păcat de ele dacă nu câștigam. Deja am trimis două utilaje să asfalteze niște drumuri. Apoi vreau să fac o bază-salvamont, din fonduri europene și aici am nevoie de Consiliul Județean, de domnul Oprișan”, a mai spus el.

Colegul său de la Bolotești, Ștefan Sîchin, a povestit pentru gândul că nici el nu a avut emoții în privința alegerilor, reușind să câștige detașat un nou mandat de primar. „A fost ca un meci amical de fotbal, nu ca în Campionat sau în Cupă. Copiii au încercat și ei ceva, dar n-aveau nicio șansă, dar e bine că totuși au încercat, așa se învață”, a spus edilul vrâncean, referitor la contracandidații săi.

Mai mult, Sîchin a dat și sfaturi pentru cei care se vor primari, spunând că fără pasiune nu ai cum să reușești, meseria de primar nefiind una doar cu numele. „În politică e ca-n dragoste, poți să fii frumos, dar dacă nu iubești, degeaba. Trebuie să o faci cu pasiune, iar pe mine munca mă ține în formă. Le-am zis oamenilor, am 64 de ani, până la 82 nu scăpați de mine!”, a conchis edilul din Bolotești, adăugând că nu a uitat de serbarea tradițională la iarbă verde, în cinstea reușitei.

Citește și