Autoritatea Electorală Permanentă atrage atenția asupra faptului că fraudele din secțiile de votare și din jurul acestora se pedepsesc cu închisoarea de la șase luni la șapte ani de închisoare.
Noutatea absolută a alegerilor locale din 10 iunie o constituie modul în care sunt aleși primarii. Dacă până acum, câștigătorul era desemnat după două tururi de scrutin sau cel care obținea în primul tur peste 50% din voturi, începând din acest an se organizează un singur tur de scrutin.
Astfel, candidatul care obține cele mai multe voturi este desemnat automat câștigător fără a exista și un tur doi. Doar în cazurile speciale de balotaj, în care doi candidați obțin un număr egal de voturi, se organizează un tur doi.
Secțiile de votare se deschid pe 10 iunie la ora 07.00 și se închid la orele 21.00. Dreptul la vot se exercită numai în localitatea în care alegătorul își are domiciliul. Există și o listă suplimentară pentru cetățenii care și-au stabilit reședința într-o nouă circumscripție electorală cu trei luni înainte de alegeri. Aceștia sunt înscriși pe listă de primar.
La alegerile din 10 iunie se vor alege primarul, președintele Consiliului General, consiliul local și cel județean.
Tipuri de infracțiuni
Împiedicarea unei persoane să aleagă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea unor drepturi.
Violarea secretului votului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Se pedepsește de asemenea și tentativa.
Votul multiplu, primirea și darea de mită electorală sunt pedepsite și ele cu închisoare de la 6 luni la cinci ani. Și aici se pedepsește și tentativa.
Introducerea în urnă a unui suplimentar de buletine de vot, falsificarea documentelor de la birourile electorale, precum și utilizarea unui act de identitate fals sau nul constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la doi la șapte ani.
Votarea de către o persoană care nu are drept de vot se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la cinci ani.
Citește și ALEGERI LOCALE 2012. Vanghelie împarte mii de tichete sociale pensionarilor din sectorul 5
Citește și ALEGERI LOCALE 2012. Campania pentru București, la judecata publicitarilor. „Poți să vii cu orice idee, dacă produsul e zero barat, nu ține”
Citește și REPORTAJ GÂNDUL LIVE. „Cine dă șpagă ajunge primar. Cu 200.000 de euro ajungi primar. E vreo problemă dacă lumea este nebună?”