Prima pagină » Știri politice » ALEGERI LOCALE 2012. Rezultate finale: NOUA HARTĂ POLITICĂ A ROMÂNIEI. Cine a câștigat în orașul tău

ALEGERI LOCALE 2012. Rezultate finale: NOUA HARTĂ POLITICĂ A ROMÂNIEI. Cine a câștigat în orașul tău

Noua harta politică după alegerile locale din 2012

Alegerile locale din 2012 au reprezentat un moment dramatic pentru PDL, democrat-liberalii pierzând majoritatea Consiliilor Județene, dar și un număr considerabil de primării. Rezultatele alegerilor locale din 2012 au dus la o nouă hartă politică, USL reușind să fie marele câștigător al acestui scrutin.

USL a reușit să câștige aproximativ 88% din mandatele pentru președinția Consiliilor Județene. PSD a obținut peste 50%, câștigând 22 de mandate din cele 41 posibile. Un singur candidat PSD a fost învins, situația apărând la Arad. PNL se clasează pe locul doi, cu aproape 30% din mandate. PDL a depășit cu un singur mandat scorul PC sau al UNPR.

ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ – DECIZIA ELENEI UDREA

Situația pe CJ-uri în 2012:

PSD – 22 (+5)

PNL – 13 (+8)

PDL – 2 (-12)

UDMR – 2 (-2)

PC – 1

UNPR – 1

Citește aici dosarul complet de la ALEGERI LOCALE 2012 și află REZULTATE ÎN TIMP REAL: ALEGERI LOCALE 2012. REZULTATE și EXIT POLL – HARTA INTERACTIVĂ a ALEGERILOR pe GANDUL.INFO

Analiza comparativă a rezultatelor alegerilor din 2008 și 2012 indică o scădere dramatică de președinții de Consilii Județene câștigate de PDL. Dacă în urmă cu patru ani, democrat-liberalii au obținut 14 astfel de mandate, în 2012 numărul s-a redus la doar două. Pierderea poate avea repercusiuni asupra scorului obținut de partid la alegerile parlamentare, fiind cunoscută influența șefilor de CJ în procesul electoral.

PNL a fost partidul care și-a mărit cel mai mult numărul de Consilii Județene conduse. De la cinci astfel de funcții în 2008, liberalii au după alegerile din 2012 treisprezece președinți de Consiliu Județean. Cele mai multe victorii au venit în Transilvania, dar scorul a fost îmbunătățit și de performanțele organizațiilor din Moldova.

PSD, marele câștigător al alegerilor din 2008 la Consilii Județene, rămâne și în acest an numărul unu. Dacă în urmă cu patru ani, PSD a câștigat 17 Consilii Județene, după alegeri numărul acestora s-a redus la 15, prin plecări sau excluderi din partid. După alegerile din 2012, social-democrații au recâștigat Moldova, dar și Muntenia, adunând la nivelul întregii țări 22 de Consilii Județene, cu cinci mai mult decât la precedentele alegeri.

UDMR a pierdut jumătate dintre Consiliile Județene, numărul scăzând de la patru la două. Uniunea a fost devansată de foștii parteneri de guvernare de la PNL la Mureș și Satu Mare.

Forumul Democrat al Germanilor din România nu și-a păstrat singurul președinte de Consiliu Județean, el pierzând în fața candidatului USL la Sibiu. În schimb, două partide au câștigat șefia CJ: Partidul Conservator la Maramureș și UNPR la Neamț.

Situația la primării

Situația primăriilor le mai dă ceva speranțe democrat-liberalilor, ei pierzând doar șase primării ale reședințelor de județ față de 2008. Astfel, dacă în urma alegerilor din urmă cu patru ani, PDL câștigase 15 reședințe de județ, comparativ cu PSD, care avea doar 12, iar PNL 8, acum democrat- liberalii au rămas cu 10. Majoritatea a trecut de partea social-democraților, care au acum 18 primari pentru reședințele de județ, iar PNL 9.

Un alt câștig de care a beneficiat PSD-ul a fost și trecerea primarului independent al orașului Reșița în tabăra social-democraților, aceeași situație fiind și la Giurgiu, unde candidatul independent Nicolae Barbu, care l-a învins pe primarul în funcție, liberalul Lucian Iliescu, va pleca la PSD.

Maghiarii au avut și ei de pierdut un municipiu, primarul orașului Satu Mare pierzând alegerile în fața social-democratului Dorel Coica. Forumul Democrat al Germanilor din România și-a păstrat municipiul, Klaus Iohannis fiind ales pentru un nou mandat de primar al Sibiului.

Marile bătălii electorale

Președintele PSD Victor Ponta a declarat înaintea alegerilor că cel mai mult își dorește să câștige în fieful lui Gheorghe Flutur de la Suceava. Dorința sa a fost îndeplinită de deputatul PSD, Cătălin Nechifor, care l-a devansat la alegerile pentru CJ Suceava pe prim-vicepreședintele PDL, Gheorghe Flutur.

O victorie importantă a fost obținută de PSD și în fieful secretarului general al PDL, Ioan Oltean. Astfel, la Bistrița-Năsăud, deputatul Radu Moldovan a câștigat președinția Consiliului Județean în detrimentul candidatului PDL.

PSD a reușit să-și impună pe noua hartă politică președinți de Consilii Județene și la Dâmbovița, condusă până la alegeri de Florin Popescu, un apropiat al Elenei Udrea, dar și la Timiș – puternic fief al dreptei.

Click pentru a mări

SURSĂ: gândul.info

Liberalii au recâștigat județe din Moldova, precum Buzău, Botoșani sau Iași, datorită influenței deputatului Relu Fenechiu. Aristotel Căncescu și-a reconfirmat mandatul în fruntea județului Brașov. Victorii importante au fost obținute și în Transilvania, unde PNL a început să redevină în prim-plan. Astfel, cu județe precum Bihor, Mureș, Satu Mare și Cluj liberalii și-au consolidat poziția în această regiune a țării. De precizat, că PNL a cedat PC candidatura pentru CJ Maramureș, câștigată de candidatul conservator.

UNPR a reușit să se claseze pe primul loc doar în județul Neamț, acolo unde deputatul Culiță Tărâță a învins PDL și USL. Tărâță este fost membru PSD.

În ce privește primăriile, marea luptă s-a dus la Cluj, unde fostul premier, Emil Boc, a reușit să redevină primar după trei ani. Bătălia între el și candidatul USL, Marius Nicoară, a fost una foarte strânsă, rezultatele schimbându-se de mai multe ori. În final, Boc a obținut un nou mandat de primar, cu scorul de 40,3%, în timp ce Nicoară a înregistrat 38.97%.

O altă reședință de județ care a creat tensiuni în PDL este și Craiova, unde primarul în funcție, Antonie Solomon, a pierdut în fața social-democratei Olguța Vasilescu. Deși Solomon nu mai făcea parte din PDL, el candidând din partea UNPR, Craiova marchează o mare lipsă pentru PDL, pe harta politică.

Nici la Botoșani lupta nu a fost una ușoară, primarul în funcție, Cătălin Flutur, pierzând în fața candidatului PSD; Ovidiu Portariuc. Cu toate acestea, menținerea Aradului în portofoliul PDL a reprezentat un mare câștig. Democrat-liberalul Gheorghe Falcă, în ciuda scandalurilor din ultima vreme, a reușit să-și păstreze reședința de județ.

Bucureștiul, sub cod roșu

USL a avut de câștigat din plin la nivel național, așa că nici la nivelul Capitalei situația nu este diferită. Dacă în 2008 PDL a pierdut Primăria Generală, unde a candidat Vasile Blaga împotriva independentului Sorin Oprescu, nici în 2012 PDL nu a avut câștig de cauză. În ciuda campaniei anunțate cu mare fast a lui Silviu Prigoană, acesta nu a reușit decât să se claseze pe locul 2, cu 15,98% din voturi, în fața aceluiași independent, susținut de USL.

Cele mai dure campanii au fost la sectoarele 3 și 6, democrat-liberalii pierzând cei mai importanți edili în funcție: Liviu Negoiță și Cristian Poteraș. Mai mult, pe lângă pierderea celor două sectoare, scorul obținut a arătat o înfrângere zdrobitoare a PDL-ului. Liviu Negoiță a obținut doar 29% din voturi, în timp ce Robert Negoiță a luat 56%. La sectorul 6, Cristian Poteraș n-a obținut decât 20,37%, comparativ cu noul primar, Rareș Mănescu, care a luat 49,95% din voturi.

La sectorul 2, pedelistul Lucian Iliescu nu a reprezentat un candidat puternic, date fiind rezultatele obținute de actualul primar, Neculai Onțanu, el înregistrând 47,89% din voturi. Nici la sectorul 4 PDL nu a avut câștig de cauză, Sulfina Barbu obținând doar 8,15% din voturi, Cristian Popescu Piedone fiind reales pentru un nou mandat de primar.

Sectorul 5 a fost câștigat de pesedistul Marian Vanghelie fără probleme, cu 54,95%, candidatul PDL, Mihai Atănăsoaei luând doar 11,19%.

PREȘEDINȚI DE CONSILIU JUDEȚEAN – 2012

Alba – PDL – Ionel Dumitrel
Arad – PDL – Ioțcu Petru Nicolae
Arges – PSD – Constantin Nicolescu
Bacău – PSD – Dragoș Benea
Bihor – PNL – Cornel Popa
Bistrita-Năsăud – PSD – Radu Moldovan
Botoșani – PNL – Florin Țurcanu
Braila – PSD – Gheorghe Bunea Stancu
Brașov – PNL – Aristotel Căncescu
Buzău – PNL – Cristian Bigiu
Călărași – PNL – Răducu Filipescu
Caraș Severin – PNL – Sorin Frunzăverde
Cluj – PNL – Horea Uioreanu
Constanța – PSD – Nicușor Constantinescu
Covasna – UDMR – Tamas Sandor
Dâmbovița – PSD – Adrian Țuțuianu
Dolj – PSD – Ion Prioteasa
Galați – PSD – Constantin Bacalbașa
Giurgiu – PNL – Vasile Mustățea
Gorj – PSD – Ion Călinoiu
Hunedoara – PNL – Mircea Ioan Moloț
Harghita – UDMR – Borboly Csaba
Ialomița – PSD – Silvian Ciupercă
Iași – PNL – Cristian Adomniței
Ilfov – PNL – Marian Petrache
Maramureș – PC – Flore-Zamfir Ciceu
Mehedinti – PSD – Adrian Duicu
Mures – PNL – Ciprian Dobre
Neamt – UNPR – Culiță Tărâță
Olt – PSD – Paul Stănescu
Prahova – PSD – Mircea Cosma
Salaj – PSD – Marc Tiberiu
Satu Mare – PNL – Adrian Ștef
Sibiu – PSD – Ioan Cindrea
Suceava – PSD – Cătălin Nechifor
Teleorman – PSD – Liviu Dragnea
Timis – PSD – Titu Bojin
Tulcea – PSD – Horia Teodorescu
Vâlcea – PSD – Ion Cîlea
Vaslui – PSD – Dumitru Buzatu
Vrancea – PSD – Marian Oprișan

PNL – 13, UDMR – 2, UNPR – 1, PC – 1, PSD 22, PDL – 2

Președinți de Consiliu Județean 2008

Alba – PDL – Dumitrel Ion
Arad – PDL – Ioțcu Petru
Argeș – PSD – Nicolescu Constantin
Bacău – PSD – Benea Dragoș
Bihor – PNL – Țîrle Radu
Bistrița Năsăud – PDL – Rusu Liviu
Botoșani – PDL – Mihai Țâbuleac
Brașov – PNL – Căncescu Aristotel
Brăila – PSD – Gheorghe Bunea Stancu
Buzău – PSD – Mocanu Victor
Caraș – PDL – Severin Frunzăverde Sorin
Călărași – PNL – Filipescu Răducu
Cluj – PDL – Tișe Alin
Constanța – PSD – Constantinescu Nicușor
Covasna – UDMR – Tamas Sandor
Dâmbovița – PDL – Popescu Florin
Dolj – PSD – Prioteasa Ion
Galați – PSD – Chebac Eugen
Giurgiu – PNL – Beianu T. Dumitru
Gorj – PSD – Călinoiu Ion
Harghita – UDMR – Borboly Csaba
Hunedoara – PNL – Moloț Mircea
Ialomița – PSD – Ciupercă Silvian
Iași – PSD – Simirad Constantin
Ilfov – PDL – Cristache Rădulescu
Maramureș – PDL – Man Mircea
Mehedinți – PDL – Bălu Mariu
Mureș – UDMR – Lokodi Edita Emoke
Neamț – PDL – Pruteanu Vasile
Olt – PSD – Stănescu Paul
Prahova – PSD – Cosma Mircea
Satu – UDMR – Mare Csehi Árpad Szabolcs
Salaj – PSD – Marc Tiberiu
Sibiu – Forumul Democrat al Germanilor – Bottesch Martin
Suceava – PDL – Flutur Gheorghe
Teleorman – PSD – Dragnea Liviu
Timiș – PDL – Ostaficiuc Constantin
Tulcea – PDL – Tarhon Victor
Vaslui – PSD – Mihalachi Vasile
Vâlcea – PSD – Cîlea Ion
Vrancea – PSD – Oprișan Marian

PDL – 14, PSD – 17, PNL – 5, Forumul Democrat al Germanilor – 1, UDMR – 4

Primari de reședință de județ 2008

1. Alba – Mircea Hava – PDL

2. Arad – Gheorghe Falcă – PDL

3. Pitești – Tudor Pendiuc – PSD

4. Bacău – Romeo Stavarache – PNL

5. Oradea – Ilie Bolojan – PNL

6. Bistrița – Ovidiu Crețu – PSD

7. Botoșani – Cătălin Flutur – PDL

8. Brașov – George Scripcaru – PDL

9. Brăila – Aurel Simionescu – PSD

10. Buzău – Constantin Boșcodeală – PSD

11. Reșița – Mihai Stepănescu – independent

12. Călărași – Nicolae Dragu – PNL

13. Cluj – Emil Boc – PDL

14. Constanța – Radu Mazăre – PSD

15. Sfântu Gheorghe – Antal Arpad – UDMR

16. Târgoviște – Gabriel Boriga – PDL

17. Craiova – Antonie Solomon – PDL

18. Galați – Nicolae Dumitru – PSD

19. Giurgiu – Lucian Iliescu – PNL

20. Târgu Jiu – Florin Cârciumaru – PSD

21. Miercurea Ciuc – Raduly Robert Kalman – UDMR

22. Deva – Mircia Muntean – PNL

23. Slobozia – Gabriel Ionașcu – PSD

24. Iași – Gheorghe Nechita – PSD

25. Baia Mare – Cristian Anghel – PNL

26. Drobeta Turnu Severin – Constantin Gherghe – PDL

27. Târgu Mureș – Dorin Florea – PDL

28. Piatra Neamț – Gheorghe Ștefan – PDL

29. Slatina – Darius Vâlcov – PDL

30. Ploiești – Andrei Voloșevici – PDL

31. Satu Mare – Ilyes Iuliu – UDMR

32. Zalău – Radu Capîlnașiu – PNL

33. Sibiu – Klaus Iohannis – FDGR

34. Suceava – Ion Lungu – PDL

35. Alexandria – Victor Drăgușin – PSD

36. Timișoara – Gheorghe Ciuhandu – PNȚCD

37. Tulcea – Constantin Hogea – PDL

38. Vaslui – Vasile Pavăl – PSD

39. Râmnicu Vâlcea – Mircea Guțău – PDL

40. Focșani – Decebal Bacinschi – PSD

 

Primari de reședință de județ 2012

1. Alba – Mircea Hava – PDL

2. Arad – Gheorghe Falcă – PDL

3. Pitești – Tudor Pendiuc – PSD

4. Bacău – Romeo Stavarache – PNL

5. Oradea – Ilie Bolojan – PNL

6. Bistrița – Ovidiu Crețu – PSD

7. Botoșani – Ovidiu Portariuc PSD

8. Brașov – George Scripcaru – PDL

9. Brăila – Aurel Simionescu – PSD

10. Buzău – Constantin Boșcodeală – PSD

11. Reșița – Mihai Stepănescu – PSD

12. Călărași – Ștefan Drăgulin – PNL

13. Cluj – Emil Boc – PDL

14. Constanța – Radu Mazăre – PSD

15. Sfântu Gheorghe – Antal Arpad – UDMR

16. Târgoviște – Gabriel Boriga – PDL

17. Craiova – Olguța Vasilescu – PSD

18. Galați – Marius Stan – PNL

19. Giurgiu – Nicolae Barbu – PSD

20. Târgu Jiu – Florin Cârciumaru – PSD

21. Miercurea Ciuc – Raduly Robert Kalman – UDMR

22. Deva – Petru Mărginean – PC

23. Slobozia – Alexandru Stoica – PSD

24. Iași – Gheorghe Nechita – PSD

25. Baia Mare – Cătălin Cherecheș – PNL

26. Drobeta Turnu Severin – Constantin Gherghe – PDL

27. Târgu Mureș – Dorin Florea – PDL

28. Piatra Neamț – Gheorghe Ștefan – PDL

29. Slatina – Darius Vâlcov – PSD

30. Ploiești – Iulian Bădescu – PSD

31. Satu Mare – Dorel Coica – PSD

32. Zalău – Radu Capîlnașiu – PNL

33. Sibiu – Klaus Iohannis – FDGR

34. Suceava – Ion Lungu – PDL

35. Alexandria – Victor Drăgușin – PSD

36. Timișoara – Nicolae Robu – PNL

37. Tulcea – Constantin Hogea – PDL

38. Vaslui – Vasile Pavăl – PSD

39. Râmnicu Vâlcea – Emilian Frâncu – PNL

40. Focșani – Decebal Bacinschi – PSD