Prima pagină » Știri politice » Alegeri locale 2012. Surpriză absolută la Timișoara: USL câștigă alegerile mizând pe un candidat PNL la primărie – Nicolae Robu/ Soluția USL, negociată pe muchie de cuțit în terenul tradițional al dreptei

Alegeri locale 2012. Surpriză absolută la Timișoara: USL câștigă alegerile mizând pe un candidat PNL la primărie – Nicolae Robu/ Soluția USL, negociată pe muchie de cuțit în terenul tradițional al dreptei

Alegeri locale 2012. Surpriză absolută la Timișoara: USL câștigă alegerile mizând pe un candidat PNL la primărie - Nicolae Robu/ Soluția USL, negociată pe muchie de cuțit în terenul tradițional al dreptei

Primar al Timişoarei după alegerile din 10 iunie 2012, Nicolae Robu (USL) a înlocuit prezenţa timp de 16 ani a lui Gheorghe Ciuhandu (PNȚCD) la Primărie, câștigând mandatul cu o jumătate dintre voturile valabil exprimate. Votul din 2012 la Timișoara a fost atipic pentru orașul-martir, în care electoratul este tradițional orientat către partidele istorice. În acest context, șansele ca alianța PSD-PNL să fie respinsă de votanți erau majore. Soluţia USL a fost negociată îndelung, Timişul fiind ultimul judeţ în care USL şi-a anunţat candidaţii, la finalul lui aprilie 2012: un liberal la Primărie şi un social-democrat pentru Preşedenţia Consiliului Judeţean. 

Competiţia electorală din 2012 a fost influenţată încă de la început în Timișoara de două elemente importante:  unul local şi altul venit de la centru, scrie Corina Turșie, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității de Vest – Timișoara într-o analiză a dinamicii alegerilor locale din 2012 publicată în revistasferapoliticii.ro. 

Analistul spune că, în plan local, un factor este anunţarea candidaturii la Primărie a unui liberal – senatorul de Timişoara Nicolae Robu încă din mai 2011, iar de la centru – crearea în februarie 2011 a alianţei politice – Uniunea Social Liberală (USL), alcătuită din PSD şi Alianţa de Centru Dreapta, aceasta cuprinzând la rândul ei PNL şi Partidul Conservator (PC).

 USL a găsit o modalitate de a funcționa la Timişoara: un candidat unic al alianţei pentru Primărie, în condiţiile în care PNL îşi anunţase candidatul anterior

„Odată ce acest acord a fost negociat, a devenit evident faptul că, pentru prima dată după o îndelungată perioadă de timp, exista o coagulare a forţelor politice locale pentru susţinerea unui candidat la funcţia de Primar ca alternativă la Primarul în funcţie. În plus, era pentru prima dată după 16 ani când liberalii aveau candidat propriu cu şanse la Primărie: în 1996 şi 2000 liberalii l-au sprijinit pe Gheorghe Ciuhandu sub sigla CDR, la fel şi în 2008, însă sub sigla Alianţei pentru Timiş”, spune Corina Turșie.

Primarul Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu (PNȚCD), a anunțat, la doar câteva zile înainte de începerea campaniei electrale, intenția de a nu mai candida pentru al cincilea mandat

La finalul lunii aprilie, cu câteva zile înainte de debutul campaniei, a intervenit un alt element major care avea să influenţeze rezultatul alegerilor: Gheorghe Ciuhandu şi-a anunţat intenţia de a nu mai candida pentru al cincilea mandat şi a făcut publică sprijinirea candidaturii viceprimarului ţărănist în funcţie, Adrian Orza.

În acest context, electoratul din Timişoara, oraşul martir al Revo­luţiei, în care s-a păstrat un bazin electoral al partidelor istorice vreme de peste 20 de ani, a intrat într-o relativă confuzie.

Strategia USL la Timișoara a fost un succes: A obținut peste 50% dintre mandatele la Consiliu Local și primăria, prin candidatul pe care l-a susținut – Nicolae Robu

Rezultatele au arătat o victorie clară a candidatului USL, Nicolae Robu, cu aproape 50%. A fost urmat de Adrian Orza (Uniunea pentru Timișoara) cu 23,39% din voturi. Surpriza a fost reprezentată de scorul neaşteptat de mare obţinut în Timişoara de Partidul Poporului-Dan Diaconescu (PP-DD), candidatul Ilie Bertea obţinând 9,12%, devansând astfel candidatul PDL, Gheorghe Nodiţi, acesta obținând doar 8,28% din voturi.

Pe partide, competiţia a fost adjudecată tot de USL, acesta ocupând primul loc în cazul alegerilor pentru Consiliul Local Timişoara, obţinând 15 mandate din totalul de 27, urmat de PDL cu 5 mandate, UpT cu 4 mandate şi PP-DD cu 3 mandate.

USL a câștigat cu un scor zdrobitor și majoritatea în Consiliului Județean Timiș (36 de consilieri): Uniunea Social-Liberală – 58,3% (21 mandate), Partidul Democrat Liberal – 30,6% (11 mandate) Partidul Poporului – Dan Diaconescu – 11,1% (4 mandate)

Edilul Nicolae Robu a „supraviețuit” vreme de două mandate în funcția de primar al Timișoarei, însă a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar de corupție

În decembrie 2019, Nicolae Robu a fost trimis în judecată de DNA, alături de alți inculpați, în dosarul privind casele naționalizate, edilul fiind acuzat de procurori de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în formă continuată.

Procurorii DNA au trimis în judecată 9 persoane într-un dosar care vizează vânzarea frauduloasă și la preturi modice. a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timișoara.

Nicolae Robu nu exclude o eventuală candidatură ca independent pentru un nou mandat

La începutul lunii mai, anul acesta, Robu a răspuns întrebării jurnaliștilor de la Mediafax privind eventualitatea unei noi candidaturi: „Dacă simt că timișorenii doresc să le fiu primar în continuare, atunci desigur voi candida”.
În ce privește acuzațiile DNA, Robu spune că acuzațiile care i se aduc nu contravin criteriilor de integritate din partid și că, până acum, nu s-a discutat despre posibilitatea ca PNL să-i retragă sprijinul.

„Eu sunt membru PNL, primar PNL și doresc să rămân în continuare PNL-ist și candidat PNL la funcția de primar al Timișoarei pentru că nu sunt acuzat de corupție, nu am făcut nimic imoral, este o judecată care se va produce la nivelul instanțelor și eu sper să îmi fie recunoscută nevinovăția. Până la ora actuală nu au existat discuții în partid, sunt doar discuții mediatice. Pentru că noi avem în partid criterii de integritate, dar ele vizează trimiterea în judecată pentru acte de corupție. Eu n-am făcut, nu m-a acuzat nimeni, nici măcar DNA-ul că aș fi comis vreun act de corupție.”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Întrebat dacă va candida ca independent, în situația în care PNL îi va retrage sprijinul, primarul Timisoarei a spus că important pentru el este ce simte din partea timișorenilor.

 

 

 

 

 

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele