Prima pagină » Eu Primar » Alegeri locale 2016. HARTA bătăliilor electorale pentru primării în marile orașe

Alegeri locale 2016. HARTA bătăliilor electorale pentru primării în marile orașe

Alegeri locale 2016. HARTA bătăliilor electorale pentru primării în marile orașe
Cu mai puțin de două luni până la startul oficial al campaniei, partidele își completează echipele de candidați pentru prima bătălie elctorală a anului: alegerile locale din 5 iunie. Gândul vă propune o imagine de moment a candidaților din București și mareile orașe ale țării.

Nicușor Dan și Ciprian Ciucu, de la Uniunea Salvați Bucureștiul, respectiv independent suținut de M10, sun candidații care și-au anunțat primii înscrierea în cursa pentru Primăria Bucureștiului. Ei speră să le sufle Capitala unor contracandidați cu partide puternice în spate, Gabriela Firea, de la PSD, sau Ludovic Orban, de la PNL:

Lupta pentru sectorul 1 se dă între PSD-istul Daniel Tudorache, liberalul Alexandru Nazare, deputat și fost ministru al Transporturilor, și Eugen Tomac, dpreședintele executiv al Mișcării Populare.

La sectorul 2, actualul primar Neculai Onțanu intră în cursa pentru un nou mandat, cu sprijinul PSD-UNPR, în vreme ce liberalii merg pe mâna lui Dan Cristian Popescu, iar MP pe cea a lui Lucian Iliescu.

Robert Negoiță de la PSD vrea un al doilea mandat la sectorul 3. Contracandidați îi sunt Florin Ștefan Vasile, de la PNL, și Cristian Petrescu, de la Mișcarea Populară.

La sectorul 4, actualul primar interimar Daniel Băluță, de la PSD, vrea să ocupe prin alegeri locul lăsat vacant de Cristian Popescu Piedone. Cu el se luptă, interimarul de la Capitală, Răzvan Sava, și Dan Ștefănel Marin, de la Mișcarea Populară.

PSD-iștii vor să adjudece sectorul 5 al lui Marian Vanghelie aruncându-l în luptă pe Daniel Florea. Deputatul PNL Ovidiu Raețchi și Daniel Nițu de la MP îi sunt contracandidați.

La sectorul 6, PSD merge pe mâna șefului organizației, Gabriel Mutu, urmărit penal de DIICOT pentru spălare de bani. Liberalii nu-l mai susțin pe actualul primar Rareș Mănescu și își fac calculele pentru sectorul 6, pe listă fiind numele Adreei Paul și Adrianei Săftoiu. Mișcarea Populară are două variante de lucru: Carmen Dincă (fost jurnalist) sau Ștefan Enache (liderul partidului de la sectorul 6).

ALBA IULIA: Patru formațiuni politice au stabilit candidații

PNL l-a desemnat candidat la Primăria Alba Iulia pe actualul primar, Mircea Hava (59 de ani), care a câștigat în 2012 al cincilea mandat consecutiv. Atunci, Hava, care a candidat din partea PDL, l-a devansat pe principalul său contracandidat, deputatul Călin Potor (USL), cu peste 13 procente. Chiar dacă președinții Consiliilor Județene vor fi aleși indirect, liberalii au anunțat că Hava va candida și în acest an în tandem cu Ion Dumitrel, actualul președinte al Consiliului Județean Alba.

Candidatul desemnat de ALDE este Ovidiu Jidveian (35 de ani), care a trecut, recent, de la PSD, la partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin. Trecerea la ALDE a fost o surpriză întrucât acesta a plecat din funcția de președinte al PSD Alba Iulia pe care a exercitat-o timp de 6 ani, fiind membruPSD de 13 ani. Jidveian este consilier local al municipiului Alba Iulia și a fost subprefect o perioadă scurtă de timp.

Sub sigla PMP va candida deputatul Clement Negruț (52 de ani), președintele filialei județene Alba a partidului. În 2012, Negruț a candidat la alegerile parlamentare din partea PDL, însă a ales să se înscrie în Partidul Mișcarea Populară, iar în prezent este unul dintre deputații neafiliați. Clement Negruț a fost subprefect în perioada 2005 – 2008.

Forul județean al UNPR Alba l-a validat pe Dorin Șerdean (47 de ani) drept candidat la funcția de primar al municipiului Alba Iulia. Acesta a candidat la primărie și în 2012, din partea PP-DD, și a obținut un post de consilier local, fiind votat viceprimar al municipiului. În 2015 a fost schimbat din funcție.

Candidatul PSD nu a fost încă anunțat oficial.

În cursa pentru Primăria Alba Iulia s-au anunțat și doi candidați independenți. Este vorba despre Mircea Trifu – un dezvoltator imobiliar și Dan Tudor – chitaristul unei trupe rock.

ARAD: Falcă încearcă din nou. PSD nu a făcut o nominalizare

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a fost validat de către Biroul Politic Național al PNL drept candidat pentru un nou mandat în fruntea Primăriei Municipiului Arad. Falcă este cel mai longeviv primar al municipiului Arad după Revoluția din 1989 și al doilea din 1900 încoace. El deține în acest moment al treilea mandat continuu la conducerea primăriei municipiului Arad și a anunțat încă de anul trecut că va candida pentru cel de-al patrulea mandat. Înainte de cele trei mandate de primar, în perioada 2000-2004, Gheorghe Falcă a fost și vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

PSD este singurul partid mare care nu a nominalizat încă un candidat pentru funcția de primar al municipiului Arad, un candidat urmând să fie anunțat în zilele următoare, a declarat corespondentului MEDIAFAX președintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar.

Candidatul Partidului Mișcarea Populară la Primăria Municipiului Arad este Samuel Caba, fost membru cunoscut al PDL Arad. Caba a declarat, pe 24 februarie, că a ales Mișcarea Populară deoarece nu se mai regăsea în actualul PNL, în sistemul, mersul, gândirea și strategia de organizare și funcționare a acestuia. Caba, care este pastorul unei cunoscute biserici din Arad și fost director al Direcției Județene de Cultură.

Consilierul municipal Ionel Ciupe este candidatul ALDE pentru primăria municipiului Arad. Anunțul validării candidaturii a fost făcut de către copreședintele ALDE Daniel Constantin, care consideră că „ALDE are șanse reale pentru că ar fi pe locul doi în municipiul Arad, cu 31 % din preferințele electoratului”.

BISTRIȚA: Trei formațiuni au desemnat candidații pentru Primăria municipiului Bistrița

Actualul primar al municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, a fost desemnat, în urmă cu două săptămâni, să candideze din partea PSD pentru al treilea mandat. În vârstă de 63 de ani, Ovidiu Teodor Crețu, a anunțat că acesta este ultimul mandat pentru care va candida, în 2020 urmând să se retragă din viața publică.

În 2008 și în 2012, scorul obținut de actualul edil a fost covârșitor așa că liberalii mizează anul acesta pe o figură publică, cunoscută la nivel național, actorul Adrian Titieni, originar din Bistrița. Titieni are 52 de ani și a fost validat de Biroul Political PNL și anunțat drept candidat al formațiunii pentru Primăria municipiului Bistrița însă nu a fost lansat oficial în cursa pentru fotoliul de primar.

Al treilea nume vine de la Partidul Mișcarea Populară, președintele filialei, Ionuț Simionca fiind desemnat să candideze pentru primăria municipiului Bistrița. Lansarea oficială în cursa electorală va fi făcută cel mai probabil pe 24 aprilie, în prezența fostului președinte al României, Traian Băsescu.

În cursa pentru primăria Bistrița s-a anunțat și Mircea Archiudean, un om de afaceri de 40 de ani din municipiul Bistrița, însă deocamdată acesta nu este hotărât din partea cărei formațiuni să participe la alegerile locale. Nu este exclusă nici varianta unei candidaturi ca independent.

BRAȘOV: Opt candidați, printre care trei independenți

Prima candidatură anunțată pentru Primăria Brașov a fost făcută de PSD, care îl va susține pe consilierul local Răzvan Popa. Anunțul a fost făcut de președintele PSD, Liviu Dragenea, în cadrul Biroului Permanent Național al PSD întrunit la Brașov, în 29 ianuarie. Răzvan Popa, în vârstă de 37 de ani, a fost ziarist, apoi purtător de cuvânt la PSD Brașov. În perioada 2012-2014, a fost viceprimar al Brașovului, iar în prezent este consilier local și președinte executiv al organizației municipale a PSD Brașov.

Tot din rândurile jurnaliștilor vine și candidatul susținut de Partidul Ecologist Român, Mariana Sebeni, în vârstă de 50 de ani. Ea este singura femeie intrată în lupta pentru fotoliul Primăriei Brașov. Jurnalista a fost membră a Forței Civice Brașov, iar după fuziunea acestei formațiuni cu PDL, a devenit membru al democrat-liberalilor. Ulterior, Mariana Sebeni a trecut la Mișcarea Populară, iar în prezent este membră a Partidului Ecologist Român, în calitate de candidat pentru Primăria Brașov.

Candidatul Forumului Democrat German Român (FDGR) Brașov este consilierul local Cristian Macedonschi (44 ani). El este membru al Clubului Economic German, membru al Forumului Româno-German de la Berlin și președintele Asociației de Dezvoltare Turistică din județul Brașov.

Partidul Mișcarea Populară va intra în cursa pentru Primărie cu Costel Mihai (31 de ani), care este președintele PMP Brașov și cel mai tânăr candidat. El este jurist de profesie și a fost consilier local la nivelul municipiului Brașov.

Pentru Primăria Brașov vor candida și trei independenți: Cătălin Leonte, Florian Staicu și Cornel George Comșa. Cătălin Leonte (43 de ani) a demisionat la începutul acestui an din PSD și din Consiliul Local, și-a anunțat în martie candidatura ca independent la Primăria municipiului Brașov. El va fi însă susținut de PSRO și Mircea Geoană.

Alt candidat independent este fostul consilier județean și fost senator PDL Florian Staicu (47 de ani). Florin Staicu, originar din Târgu Jiu, este profesor de matematică, fiind cadru didactic la Universitatea „George Barițiu” din Brașov.

Tot ca independent va candida și Cornel George Comșa (38 ani), care este deputat din anul 2012 într-un colegiu din județul Alba. El va candida însă la Primăria Brașov, fiind căsătorit cu o brașoveancă. El a absolvit Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babes – Bolyai din Cluj, iar timp de cinci ani a fost consilierul Casei Regale a României.

De asemenea, mai sunt doi candidați care încă nu au fost validați de conducerea centrală a formațiunilor politice, ei fiind încă în evaluare. Este vorba de consilierii locali Adrian Oprică din partea PNL și Adrian Atomei din partea ALDE.

Actualul primar al Brașovului, George Scripcaru, care își va încheia cel de-al treilea mandat, nu va mai candida. El este în prezent cercetat sub control judiciar pentru corupție într-un dosar deschis de DNA Brașov.

CLUJ – Boc se bate pentru al patrulea mandat

PNL l-a desemnat pentru Primăria Cluj-Napoca pe Emil Boc, actualul edil, care va candida pentru al patrulea mandat. Boc a fost ales, prima oară, în funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca în 2004, după care a fost reales în iunie 2008, dar nu și-a dus mandatul până la capăt, deoarece a fost numit la sfârșitul anului 2008 în funcția de prim-ministru al României. Boc a fost ales, din nou, ca edil al Clujului, la alegerile locale din 2012.

Sub sigla PSD va candida Aurelia Cristea, președintele filialei municipale Cluj-Napoca a partidului. Ea este, în prezent, deputat de Cluj și a deținut, pentru o scurtă perioadă, în anul 2014, funcția de ministru delegat pentru Dialog Social în Guvernul Ponta.

Partidul Mișcarea Populară l-a desemnat drept candidat la Primărie pe Adrian Gurzău, care este, în prezent, deputat. Fost membru PDL, acesta a intrat în Parlament, prima oară, în 2004, în locul lui Emil Boc care fusese ales primar, după care a fost reales și în 2008 și în 2012 tot pe listele PDL. El a trecut, ulterior, la Mișcarea Populară.

Un alt candidat anunțat este Horea Dan, din partea PNȚCD, acesta deținând funcția de președinte al filialei județene Cluj a țărăniștilor. Acesta a mai candidat la Primăria Cluj-Napoca în anul 2008. Horea Dan a împlinit în luna februarie 48 de ani.

Din partea UDMR va candida Horvath Anna, actual viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, iar pe linie politică deține funcția de secretar general adjunct al Uniunii. În perioada 2007 – 2008, aceasta a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor. Horvath Anna va împlini în luna iulie 43 de ani.

CONSTANȚA: PSD, PNL și PMP și-au stabilit oficial candidații

Din partea PSD va candida viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău, cel care de anul trecut exercită atribuțiile de primar al orașului, după demisia lui Radu Mazăre. În vârstă de 42 de ani, este de profesie economist, conduce organizația municipală a PSD Constanța din 2013 și este de anul trecut și președinte executiv al organizației județene a PSD Constanța. Decebal Făgădău este viceprimar al municipiului Constanța din anul 2009, iar înainte de a ocupa această funcție a fost director al Complexului Muzeal și de Științe ale Naturii Constanța.

Lui Decebal Făgădău, Partidul Național Liberal îi opune un candidat care nu a mai fost implicat până în prezent în politică, fostul rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța, contraamiral de flotilă în rezervă, Vergil Chițac. El a fost desemnat  încă din data de 3 februarie după ce s-a înscris în PNL Constanța și a fost numit și la conducerea organizației municipale a PNL Constanța.

Fostul prefect al județului Constanța, președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, în vârstă de 46 de ani, este candidatul partidului lui Traian Băsescu pentru funcția de primar al Constanței. De profesie jurist, în perioada 1996 – 2000 Claudiu Palaz a fost consilier juridic în Primăria Municipiului Constanța. Între 2001 și 2006 a fost secretar general în cadrul Prefecturii Constanța, iar apoi, până în 2009, a fost subprefect. Din 2009 a fost numit prefect al Constanței, fiind înlocuit din funcție în aprilie 2012 pentru a putea candida la alegerile locale, când a fost învins de Radu Mazăre.

TIMIȘOARA: Șase partide și un independent, în bătălia pentru Primărie

PNL l-a desemnat drept candidat pentru funcția de primar al Timișoarei pe actualul edil-șef al municipiului, Nicolae Robu. Acesta ocupă funcția de primar din 2012, când a câștigat alegerile din partea USL. În actualul mandat, Robu s-a remarcat în special prin excentricitățile sale. A instituit dezbaterile pe pagina sa de Facebook, unde i-a invitat pe fani să dea „like” ideilor sale sau să posteze diverse texte dacă nu sunt de acord. Pe aceeași rețea de socializare, actualul primar al Timișoarei transmite live conferințele de presă de la Primărie și partid, dar a creat și o pagină unde angajatele municipalității îi iau interviu. Robu va împlini 61 de ani, în luna mai.

PSD l-a desemnat drept candidat pe Florică Bîrsășteanu. În vârstă de 57 de ani, Bîrsășteanu este de profesie medic, iar în 2014 a ocupat și funcția de manager al Spitalului Județean din Timișoara. Pe 11 iunie 2014, el a devenit deputat, în urma alegerilor parțiale desfășurate în Colegiul 3 Timișoara, după alegerea Mariei Grapini în funcția de europarlamentar. Deputatul Florică Bîrsășteanu a preluat, recent, șefia interimară a organizației PSD Timișoara, în urma demisiei fostului președinte ales al acestei structuri de partid, Sebastian Răducanu.

În cursa pentru funcția de primar și-a anunțat intenția să candideze, ca independent, fostul viceprimar al Timișoarei Adrian Orza, fost PNȚCD.

PMP l-a nominalizat pe Marius Cristinel Dugulescu. El a fost deputat, în legislatura 2008-2012 din partea PDL. În aprilie 2012, într-o conferință de presă, a anunțat că părăsește PDL și se alătură PNL, însă ulterior s-a răzgândit. Marius Dugulescu s-a înscris apoi în PP-DD și a candidat, fără succes, pentru o funcție de deputat. La începutul acestui an el a anunțat că s-a înscris în PMP. Marius Cristinel Dugulescu este pastor și fiul lui Petru Dugulescu, de asemenea pastor baptist și una din figurile marcante ale Revoluției de la Timișoara.

UDMR l-a anunțat drept candidat pe deputatul Molnar Zsolt. În vârstă de 32 de ani, acesta este expert în comunicare și relații publice. În 2014, el a candidat, fără succes, la alegerile europarlamentare din partea UDMR.

DEVA: Cinci candidați din partea partidelor politice și un independent pentru Primăria Deva

Candidatul liberalilor pentru scaunul de primar la Primăria Deva este actualul primar, Petru Mărginean. Acesta candidează pentru al doilea mandat. Mărginean a fost ales în urmă cu patru ani pentru funcția de primar al municipiului reședință de județ.

Un alt candidat pentru Deva este și Mircia Muntean, din partea PSRO. Mircea Geoană l-a desemnat pe fostul primar al municipiului Deva, încă din luna noiembrie a anului 2015. Mircia Muntean a trecut de la PSD, ultimul partid în care a activat, la PSRO. Acest lucru s-a întâmplat, după un traseu care a mai cuprins PNL, UNPR și PSD. Mircia Muntean a mai ocupat funcția de primar al Devei, între 1996 și 2012. Politicianul a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru nereguli legate la terenuri. Acesta are un dosar pe rol, pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice. În cazul în care fostul edil mai primește o amendă penală, va trebui să execute pedeapsa cu suspendare.

Social democrații au ales drept candidat la Primăria Deva, după mai multe negocieri, un medic. Este vorba de Emil Stoica, care este membru PSD din anul 2012. Acesta este medic generalist și între anii 2006-2011 a condus Serviciul Județean de Ambulanță Hunedoara. În prezent, ocupă funcția de medic la Urgență în cadrul Spitalului Județean Deva și dorește să se implice activ în problemele administrației locale.

ALDE l-a desemnat pe Florin Oancea drept candidat al partidului la Primăria Deva. Florin Oancea a mai candidat pentru Primăria Deva în urmă cu patru ani, ca independent și a obținut un scor de 13%. Oancea este cunoscut pentru o gafă pe care a făcut-o în luna martie a anului 2006. Acesta a fost exmatriculat de la masteratul de Administrație Publică de la Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad, după ce a trimis șoferul să susțină un examen în locul său.

Sub sigla PND, competitorul electoral pentru Primăria Deva a fost desemnat – Cristian Vladu. Partidul Național Democrat și-a anunțat candidatul în luna decembrie a anului 2015. Cristian Vladu a fost numit prefect la Hunedoara, iar după – director la Termocentrala Mintia, de unde a fost demis din funcție printr-un ordin al ministrului Economiei, Ion Ariton.

Lucian Ionescu a anunțat că va candida independent, ca o reacție a felului cum a fost condusă Primăria Deva în ultimii ani. El este absolvent al Facultății de Drept, iar în prezent este om de afaceri. Acesta a fost implicat și în politică, fiind membru PSD timp de 16 ani, până în 2014.

PITEȘTI – PNL, MP și PAM și-au desemnat candidații la funcția de primar al Piteștiului

Trei formațiuni politice și-au desemnat candidații la funcția de primar al municipiului Pitești: PNL, Mișcarea Populară și Partidul pentru Argeș și Muscel (formațiune regională), în aceeși cursă anunțând că va participa, ca independent, un fost polițist.

Liberalii și-au desemnat oficial candidatul la fotoliul de primar al Piteștiului în persoana avocatului Narcis Sofianu, în timp ce președintele PAM, Mircea Andrei, a anunțat, vineri seara, că va participa la alegerile pentru Primărie. Omul de afaceri Cătalin Bulf va intra în cursa electorală pentru Primăria Pitești din partea partidului lui Traian Băsescu, în timp ce Dănuț Dinu, fost polițist, a anunțat încă de acum un an că intenționează să participe la alegeri, ca independent.

Conducerea Mișcării Populare a evaluat candidații la alegerile locale și a decis: Cătălin Bulf, președintele filialei Argeș va fi candidatul partidului pentru funcția de primar al Piteștiului. Potrivit presei locale, Cătălin Bulf este un afacerist controversat, numele său apărând de-a lungul timpului în mai multe scandaluri anchetate de organele abilitate ale statului.

Candidatul PNL, Narcis Sofianu, a fost, în perioada 2005 – 2008, consilier local la Pitești. Printre primele lucruri făcute când a ajuns consilier local a fost să dea municipalității 101 fire de butaș de trandafir care au fost plantați în spațiile verzi din oraș. El a fost desemnat de Institutul de Politici Publice drept cel mai activ consilier local din Pitești.

În ce-l privește pe candidatul Partidului pentru Argeș și Muscel la fotoliul de primar al Piteștiului, Mircea Andrei, acesta a fost procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, dar a optat pentru avocatură în 1996. Un an mai târziu a intrat și în politică. A fost mai întâi membru al Alianței pentru România (ApR), în perioada 1997 – 2000. A trecut și prin PNL (2003-2005), dar a ratat intrarea în Parlament, ulterior înscriindu-se în PDL. În 2008, el a fost ales senator pe listele PDL Dâmbovița.

PLOIEȘTI: PSD încă se gândește

PNL l-a desemnat vineri seară, pentru fotoliul de primar al municipiului Ploiești, pe senatorul Andrei Volosevici. Volosevici candidează pentru un nou mandat, el ocupând această funcție în perioada 2008-2012, iar la alegerile din 2012 pierzând în fața lui Iulian Bădescu, candidatul PSD. Andrei Volosevici are 40 de ani și este de profesie avocat.

Uniunea Națională pentru Progresul României, filiala Prahova, a anunțat că la Ploiești candidat pentru funcția de primar este actualul președinte al organizației, Daniel Niculae. Niculae are 37 de ani, este economist, director executiv la Directia Protectia Infrastructurii Specifice din cadrul Conpet, și vicepreședinte al UNPR, la nivel național. A candidat la președinția Consiliului Județean Prahova, în 2012.

Sub sigla PMP va candida Cătălina Bozianu. Aceasta a fost viceprimar al Ploieștiului, în mandatul 2008-2012. A candidat în 2012 la Camera Deputaților însă a pierdut în fața lui Andrei Sava.

PSD nu și-a anunțat deocamdată candidatul.

De asemenea, doi independenți au anunțat că au intrat în lupta pentru funcția de primar al muncipiului Ploiești. Este vorba despre Marius Fenechiu, actual consilier al europarlamentarului Adina Vălean, și Radu Popescu, fost director RATP Ploiești și care a mai candidat pentru această funcție și la alegerile din 2008, când s-a clasat pe locul cinci.

SIBIU: Cine vrea să-i ia oficial locul lui Iohannis

Prima formațiune care și-a anunțat candidatul a fost Forumul Democrat al Germanilor din România, care o va susține pe Astrid Cora Fodor, primar interimar al Sibiului, după ce fostul primar, Klaus Werner Iohannis, a devenit președinte al României. Astrid Cora Fodor împlinește 63 de ani în 6 noiembrie și este necăsătorită. Este absolventă de Drept, dar, de-a lungul carierei a ocupat mai multe funcții în domeniul economic. Din 2002 până în 2008 a fost director economic al Consistoriul Evanghelic Superior al Bisericii Evanghelice C.A. România. A devenit consilier local în 2004, iar la alegerile locale din 2008 a fost aleasă consilier municipal din partea FDGR, atunci devenind și viceprimar al Sibiului. Din 2 decembrie 2014, este primar interimar, fiind aleasă cu 21 de voturi din totalul de 23 exprimate.

PNL l-a desemnat pentru Primăria municipiului Sibiu pe fostul director al Direcției de Cultură Sibiu, Răzvan Pop, în vârstă de 35 de ani. Răzvan Pop s-a înscris în PNL când a împlinit vârsta majoratului și este absolvent al Facultății de Istorie și Patrimoniu din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, iar în prezent este doctorand. Pop este necăsătorit.

Din partea PSD, va candida fostul prefect al Sibiului, Ioan Ovidiu Sitterli. Acesta și-a anunțat demisia la începutul lunii marte, motivând că intenționează să candideze pentru funcția de primar al Sibiului, însă demisia sa a fost pusă pe seama faptului că pe masa acestuia aștepta semnătura sa un referat de demitere a fostului președinte al Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, condamnat definitiv pentru conflict de interese. Sitterli este jurist, iar înainte de a fi prefect, a fost consilier juridic în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice a județului Sibiu, iar anterior a fost director al Direcției de Prestații Sociale Sibiu.

SLATINA: Cinci candidați la Primărie

Liberalii au fost primii care și-au desemnat candidatul la primărie, după o competiție internă desfășurată la sfârșitul anului trecut. Cel mai bine în sondaj a stat Marius Bălașa, ultimul intrat în cursă. Desemnarea lui Bălașa a generat un scandal în interiorul PNL Slatina, ceilalți pretendenți la candidatură acuzând „trucarea sondajului”.

Candidatul PSD la Primăria Slatina este deputatul Emil Moț, președinte al organizației municipale. Înainte de a fi parlamentar, Moț a fost secretar de stat în Ministerul Mediului și director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt.

ALDE merge în alegerile locale pe mâna actualului viceprimar al Slatinei, Cristian Bircea. Fost director în cadrul Companiei de Apă Olt, Bircea a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate deoarece, în același timp, ocupa și funcția de consilier municipal. În urmă cu o săptămână, viceprimarul a avut câștig de cauză în procesul cu ANI, decizia Curții de Apel Craiova nefiind însă definitivă.

Partidul Mișcarea Populară l-a desemnat drept candidat pe Cosmin Florescu, fost angajat în sistemul bancar, fără o activitate politică până în prezent. Candidatura sa a venit într-un moment în care organizația județeană a Mișcării Populare s-a scindat: fostul președinte, Marian Vasile, a plecat la PNL cu mai mulți membri ai partidului, dar și cu Victor Iacobescu, cel care fusese anunțat drept candidat la Primăria Slatina, de aproape un an.

Singurul independent care și-a anunțat, până acum, intenția de a candida la Primăria Slatina este Valeriu Matei, fost viceprimar al municipiului, în primul mandat al lui Darius Vâlcov. Matei a mai candidat la funcția de primar și în 2012.

SUCEAVA: Primarul, directorul spitalului, un director din Primărie și un deputat se înfruntă la locale

Primarul Sucevei, Ion Lungu, care a fost ales în funcție din 2004, când a candidat din partea PNL, va candida pentru al patrulea mandat tot din
partea PNL, după ce în 2008 și 2012 a candidat din partea PDL. Lungu, care a demisionat din PDL în toamna anului 2014, a fost primit în luna februarie în PNL și desemnat candidatul partidului deși, inițial, candidatul PNL fusese desemnat deputatul Ioan Bălan.

Alexandru Băișanu, care a demisionat la începutul lunii martie din PNL și s-a înscris în ALDE, a fost desemnat candidatul formațiunii la funcția de primar al municipiului Suceava. El a preluat și conducerea organizației județene ALDE Suceava, iar fostul președinte al ALDE Suceava, deputatul Constantin Galan a demisionat din partid și s-a înscris în PNL. Băișanu a mai candidat la funcția de primar al Sucevei în anul 2004, din partea PUR și a obținut circa 13 la sută din voturi, dar și în 2012, când a fost candidatul USL la funcția de primar al Sucevei, dar a obținut cu o mie de voturi mai puține decât Ion Lungu.

Candidatul PSD la funcția de primar al Sucevei a fost desemnat medicul Tiberius Brădățan, director medical al Spitalului Județean de Urgență Suceava. Brădățan este consilier local PSD din 2012 și președinte executiv al organizației municipale PSD Suceava. El a mai candidat din partea PSD pentru funcția de senator în colegiul 1, în alegerile din 2012, iar cu toate că a obținut mai multe voturi decât contracandidatul său Gheorghe Flutur, nu a fost ales pentru că, prin jocul rezultatelor, colegiul respectiv a fost atribuit candidatului PDL.

Un alt candidat validat pentru funcția de primar al Sucevei este cel al Partidului Mișcarea Populară, Marian Andronache, director general în cadrul Primăriei Suceava. Andronache nu a mai făcut politică și este la prima candidatură.

TÂRGU JIU: Doar două partide au stabilit candidatul pentru Primăria Târgu-Jiu

PNL l-a desemnat pentru Primăria Târgu-Jiu pe Octavian Lupulescu. Decizia a fost luată în urma rezultatelor unui sondaj de opinie intern, comandat de liberali. Acesta va candida pentru primul mandat. Înainte de a intra în politică, Lupulescu a fost, pentru o perioadă de aproximativ 10 ani, șef al Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Gorj, dar și ofițer și șef de grup de protecție la Serviciul de Pază și Protecție (SPP), timp de 11 ani, în București. Acesta a împlinit pe 15 martie 52 de ani.

Sub sigla PSD va candida Florin Cârciumaru, actualul edil, președintele organizației județene a partidului. Acesta a fost validat de către Biroul Permanent Național și va candida pentru al cincilea mandat în municipiul-reședință de județ, aflându-se la conducerea Primăriei Târgu-Jiu de 14 ani. Florin Cârciumaru va împlini în luna aprilie 61 de ani.

RÂMNICU VÂLCEA : Patru candidați anunțați pentru Primăria Râmnicu Vâlcea

Mircia Gutău, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea între anii 2004 – 2010, condamnat definitiv în două dosare de corupție, va candida pentru un nou mandat de edil. El și-a anunțat candidatura din partea Partidului Ecologist din România (PER) după ce a fost nevoit să părăsească PNL pentru că nu se încadra în criteriile de integritate impuse de liberali candidaților.

Candidatul PSD la Primăria Râmnicu Vâlcea este deputatul Romeo Rădulescu, fost viceprimar și fost primar al municipiului. Rădulescu a fost viceprimar din partea PDL, în timpul ultimului mandat al lui Mircia Gutău. A câștigat apoi alegerile parțiale anticipate, după condamnarea lui Gutău, devenind primar tot cu susținerea democrat-liberalilor. El a pierdut alegerile locale în 2012, dar a reușit să-și asigure un post de deputat. În Parlament, el a trecut pe la PNL, ALDE, declarându-se și independent.

PNL îl propune pentru fotoliul de primar pe Grigore Crăciunescu, copreședintele organizației locale a partidului. Fost consilier local din partea PDL, Crăciunescu a fost acuzat în presa locală de non-combat față de Mircea Gutău, fostul său superior politic în perioada democrat-liberală.

Fostul consilier județean PSD Remus Grigorescu este candidatul susținut de ALDE al Primăria Râmnicu Vâlcea. Remus Grigorescu a mai ocupat și funcția de inspector școlar general al ISJ Vâlcea. Acesta și-a anunțat trecerea la formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, în urmă cu câteva zile.

Citește și