Prima pagină » Știri politice » Alegeri locale 2016 – Timișoara: Nicolae Robu (PNL) câștigă detașat un nou mandat de primar cu 52% din voturi/ PSD domină județul cu cei mai mulți primari și consilieri județeni

Alegeri locale 2016 – Timișoara: Nicolae Robu (PNL) câștigă detașat un nou mandat de primar cu 52% din voturi/ PSD domină județul cu cei mai mulți primari și consilieri județeni

Alegeri locale 2016 - Timișoara: Nicolae Robu (PNL) câștigă detașat un nou mandat de primar cu 52% din voturi/ PSD domină județul cu cei mai mulți primari și consilieri județeni

Nicolae Robu (PNL) a pornit în campania electorală din 2016 de pe poziția de favorit, șansele sale de a-și reînnoi mandatul fiind maxime, conform estimărilor analiștilor politici. Florin Bârsăşteanu este candidatul lansat de PSD în 2016 pentru primăria Timișoarei, dar șansele sale au fost considerate din start mici, având în verere că Timişoara nu a avut niciodată un primar dat de social-decmoraţi. Independentul Adrian Orza, fost viceprimar în era Ciuhandu, funcţie deţinută timp de 12 ani, a obținut locul 3 după numărătoarea voturilor, dar fără a pune probleme serioase contracandidaților cu șanse la fotoliul de edil al Timișoarei.

O campanie electorală fără surprize notabile: Edilul Nicolae Robu își consolidează poziția, câștigând un nou mandat

În urma unei campanii electorale fără surprize notabile, primarul în exercițiu al Timișoarei, Nicolae Robu (PNL), a câștigat cel de-al doilea mandat cu 52,9% din voturile valabil exprimate, potrivit rezultatelor finale prezentate în iunie 2016 de Biroul Electoral Municipal Timișoara.

Astfel, Nicolae Robu a fost votat de 41.531 de electori (52,9%), în timp ce principalul contracandidat, deputatul Florin Birsasteanu (PSD) a primit 17.819 voturi, (22,69%), independentul Adrian Orza – 5.677 de voturi (7,23%) și Marius Dugulescu(PMP) – 4130 de voturi (5,26%).

Robu: „Vom face o campanie electorală bazată pe realizări”/Bîrsășteanu: „Trebuie să schimbăm prioritățile primăriei, care trebuie să fie prioritățile cetățenilor și nu ale primarului”

„Noi vom face o campanie electorală bazată pe realizări. Pe noi nu ne interesează să ponegrim adversarii, pe noi ne interesează să arătăm ce am făcut noi în acești ani. Ne putem uita în ochii fiecărui cetățean pentru că ne-am făcut datoria”, a spus Nicolae Robu la momentul lansării campaniei din 2016, însoțit fiind la lipirea primului afiș și de candidații la Consiliul Local Timișoara și de cei la Consiliul Județean Timiș.

La rândul său, candidatul PSD a anunțat o campanie decentă, fără atacuri la adresa contracandidaților.

Deputatul Florin Bârsasteanu (S) si Sebastian Raducanu (D) . ADRIAN PICLISAN / MEDIAFAX FOTO

 

„Eu încerc să îmi fac o campanie centrată pe necesitățile directe, stringente, imediate ale cetățeanului, încerc să fiu atent la necesitățile cetățenilor și nu la ideile fanteziste ale celor de lângă mine sau la cei care se consideră sfătuitorii primarului (…) Sigur că sunt frumoase și florile, și Parcul Justiției arată foarte bine, e foarte bine că se fac și aceste lucruri, dar cred că trebuie să schimbăm prioritățile primăriei, care trebuie să fie prioritățile cetățenilor și nu ale primarului”, a spus Florin Bîrsășteanu, candidatul PSD la Primăria Timișoara.

Robu, candidatul PNL la Primăria Timișoarei și în 2020

Biroul Permanent Național al PNL a validat în martie 2020 candidatura lui Nicolae Robu pentru Primăria Timișoara și pe cea a lui Alin Nica pentru șefia Consiliului Județean Timiș.

Preşedintele PNL, premierul interimar Ludovic Orban, a declarat în martie că actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, trimis în judecată de către DNA într-un dosar de abuz în serviciu, este candidatul PNL pentru un nou mandat, însă dacă va fi condamnat în primă instanţă, nu va mai putea fi susţinut de către partid.

„În Timişoara, Robu este candidatul nostru. Eu cunosc foarte bine despre ce e vorba acolo. Conform prevederilor statutare, sigur, dacă va fi condamnat în primă instanţă, e clar că nu putem merge cu el”, a afirmat Ludovic Orban.

Contracandidatul creditat de analiștii politici cu șanse reale în fața lui Nicolae Robu este Dominic Samuel Fritz, anunțat de alianța USR-PLUS

USR-PLUS a ajuns la o înțelegere în Timișoara și îl va susține la alegerile locale din 2020 pe Dominuc Fritz, cetățean german, născut în Germania, care acum trăiește în Timișoara.

Samuel Dominic Fritz, candidatul USR la functia de primar al Timisoarei, participa sambata, 22 februarie 2020, la inaugurarea noului sediu al partidului Uniunea Salvati Romania. EMANUEL TITUS ILIESI / MEDIAFAX FOTO

În anul 2019, într-un interviu pentru TVR Timișoara, Fritz preciza că lucra „ca șef de cabinet pentru fostul președinte al Germaniei, fostul director FMI și actualul înalt diplomat la ONU, Horst Köhler”. De-a lungul timpului, din 2003 și până în prezent, s-a implicat în numeroase proiecte din Timișoara, fiind un ong-ist apreciat inclusiv de Primăria Timișoara în 2014, când a fost distins pentru contribuția sa la viața comunității.

Ținând cont de rezultatele bune ale USR-PLUS în Timișoara, Dominic Fritz are șanse mari la victorie și este principalul adversar al primarului în funcție, Nicolae Robu.

PSD a câștigat alegerile locale din 2016 la nivelul județului, adjudecând cele mai multe primării și mandate de consilier

Iată, mai jos, numărul de voturi și procentele finale obținute de formațiunile politice în Timiș în 2016.

PSD – 89.166 voturi (37,28%)
PNL – 77.060 voturi (32,21%)
UNPR – 16.066 voturi (6,71%)
PMP – 13.752 voturi (5,74%)
ALDE – 13.156 voturi (5,5%)
UDMR – 10.670 voturi (4,46%)

În Consiliu Local Timișoara, PNL a obținut 12 mandate, PSD – 9, PMP – 2, UDMR – 2, ALDE – 1 și unul independentul Adrian Orza.

În Consiliul Județean Timiș, PSD a câștigat 16 mandate, PNL 14 mandate , UNPR 3 mandate , ALDE îi revin 2 mandate, iar PMP 2 mandate.

PSD a reușit să-și impună primari în 52 de localități, PNL dor 39 de primari, UDMR ALDE și UNPR câte doi, în timp ce un independent a reușit să câștige o primărie, iar într-o comună s-a ajuns la balotaj, candidatul PSD și cu cel al PNL obținând același număr de voturi.

 

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele