ALEGERI LOCALE. Democrație în criza coronavirusului. Franța organizează alegeri locale

Publicat: 15 03. 2020, 16:18
Actualizat: 15 03. 2020, 16:52

Coronavirusul  a închis  școlile, însă președintele Emmanuel Macron nu a lăsat să perturbe democrația, așa că s-a luat decizia ca alegerile la nivel național se organizează în acest weekend. Franța organizează alegeri pentru a-și alege primarii și alți lideri locali, în ciuda unei represiuni a adunărilor publice din cauza noului virus.

Secțiile de votare s-au deschis duminică, așa cum era planificat, în ciuda apelurilor pentru ca votul din două runde să fie amânat, pe măsură ce coronavirusul s-a extins, transmite BBC și ABCnews.

Președintele Emmanuel Macron a decis să nu amâne alegerile, pe fondul preocupărilor că ar fi nedemocratic.

Se anticipează că virusul va reduce brusc prezența la vot.

„Va trebui să ne asigurăm că măsurile împotriva virusului și a recomandărilor de sănătate sunt respectate cu strictețe”, a spus Macron joi, într-o adresă televizată către națiunea franceză, transmite AP.

Discursul a avut ca scop calmarea publicului, deoarece numărul de cazuri din Franța a sărit peste 2.800, și s-au înregistrat 61 de morți.

Guvernul a dispus măsuri  fără precedent la secțiile de votare

Organizatorii au ordin să permită un decalaj de un metru (aproximativ trei metri) între votanți și să ofere săpun sau gel hidro-alcoolic și șervețele dezinfectante în secțiile de vot. Alegătorilor li s-a spus să aducă propriile lor pixuri pentru a semna registrul de votare.

Alegerile de duminică reprezintă primul tur al alegerilor din două runde pentru conducerea tuturor celor 35.000 de comune franceze.

Dacă nici o listă nu va înregistra majoritatea absolută în primul tur, toate listele care primesc peste 10% din voturi se vor califica pentru cel de-al doilea tur, programat în prezent pentru 22 martie.

În timp ce majoritatea alegătorilor votează pe baza unor considerente locale, alegerile reprezintă un ecart important de sentiment public înainte de alegerile prezidențiale din 2022.

Votarea de duminică este o provocare  pentru partidul centrist, care concurează pentru prima dată la alegerile municipale și încă nu are rădăcini locale în toată Franța. Guvernul  este, de asemenea, nepopular, după luni întregi de proteste din partea mișcării ″Vestelor galbene″ împotriva nedreptății sociale percepute și de demonstrații împotriva unei reformări planificate a sistemului de pensii.

Partidul conservator republican, partidul verde, partidul de extremă dreaptă ″Adunarea Națională″, și socialiștii  se luptă, de asemenea, pentru locurile cheie și pentru consolidarea bazelor lor politice la nivel național.

Principalul teren de luptă este Parisul, al cărui primar este o figură influentă în politica franceză și va supraveghea Olimpiada din 2024.

Franța se află în stadiul 3 al dispozitivului de apărare împotriva pandemiei

Sâmbătă seară, premierul, Édouard Philippe, a anunțat că țara trece în etapa 3 a luptei împotriva  coronavirusului și a anunțat că se vor bloca parțial, cafenelel, barurile, restaurantele și cinematografele, notează TheGuardian.

„Trebuie să facem acum totul pentru a întârzia, a încetini, a tăia această curbă epidemică”, a spus el.

Magazinele alimentare, tabacistele, farmaciile și transportul public vor rămâne deschise, a spus Philippe, însă ministrii transporturilor au avertizat că serviciile vor fi reduse la minimum în această săptămână pentru a încerca să conțină răspândirea virusului.

Școlile și colegiile franceze s-au închis  și se recomandă oamenilor să lucreze de acasă acolo unde este posibil, și să evite călătoriile inutile.

Sursă FOTO: Unspash.com