ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Iliescu, despre alianța USL-UDMR anunțată de Ponta: „Nu știu cum se va numi treaba asta”
Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, pentru Mediafax, referindu-se la alianța USL-UDMR, că nu știe cum se va numi „treaba asta”, el apreciind, însă, că este un lucru realist să existe un dialog cu reprezentanții minorității maghiare.
„Nu știu cum anume se va numi treaba aceasta, dar UDMR reprezintă un sector important al cetățenilor României, al cetățenilor de naționalitate maghiară, și au fost de-a lungul vremii, în ciuda diverselor poziții diferite, pe diferite teme, un factor de echilibru. Așa că e un lucru realist ca să existe un dialog cu reprezentanții minorității maghiare”, a spus Iliescu.
Întrebat care este rațiunea formării unei astfel de alianțe USL-UDMR, în condițiile în care USL va deține două treimi din mandatele viitorului Legislativ, Iliescu a răspuns: „Dincolo de acest lucru, este importanța unui dialog activ cu reprezentanții populației maghiare, care are importanța ei în structura populației țării”.
Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, că a discutat cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, și de luni vor începe discuțiile pentru crearea unei majorități constituționale cu Uniunea.
„Am vorbit la telefon cu președintele UDMR, Hunor Kelemen, l-am felicitat pentru realegerea domniei sale și mi-a confirmat faptul că UDMR de mâine este dispusă și vom începe discuțiile pentru a avea o majoritate constituțională, o majoritate guvernamentală și parlamentară care să permită modificări și reforme importante în anii care urmează”, a spus Ponta.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, duminică noaptea, că USL nu a discutat cu UDMR despre o alianță, nicidecum despre o alianță de guvernare, el arătând că declarația premierului Ponta referitoare la acest subiect înseamnă disponibilitatea USL la a discuta niște „formule de asociere”.
Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, luni, că apreciază „gestul” premierului Victor Ponta și că după ce va afla rezultatele finale ale alegerilor UDMR va începe discuții cu USL, considerând că interesele Uniunii trebuie să fie reprezentate în Parlament și Guvern.
UDMR va avea în viitorul Parlament zece deputați și șase senatori aleși în mod direct în colegii din județele Harghita, Covasna, Mureș, Bihor și Satu Mare, între ei fiind Kelemen Hunor, Borbely Laszlo și Marko Bela, arată numărătoarea paralelă a Uniunii.