Vicepreședintele PNL Norica Nicolai a declarat, luni, pentru Mediafax, că UDMR ar trebui să rămână în opoziție, iar o eventuală colaborare poate avea loc în Parlament pe revizuirea Constituției, precizând că Uniunea trebuie să-și asume efectele guvernării cu PDL.
Întrebată cum vede ideea unei guvernări USL cu UDMR, Nicolai a răspuns: „Putem discuta despre o colaborare cu UDMR în vederea revizuirii Constituției și o colaborare în Parlament, dar nu mi se pare normal ca UDMR-ul să fie prezent la guvernare”.
Despre motivele pentru care UDMR nu ar trebui să participe la guvernare, Norica Nicolai a răspuns: „În primul rând, UDMR este cel care a girat măsurile impopulare, pe care USL constant le-a criticat, cele ale PDL. Au fost împreună în Guvern și în momentul în care și-a asumat aceste măsuri cu toată critica care a existat împotriva lor atunci să-și asume și efectele guvernării. Este partidul care a boicotat referendumul”.
Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, că a discutat cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, și de luni vor începe discuțiile pentru crearea unei majorități constituționale cu Uniunea.
„Am vorbit la telefon cu președintele UDMR, Hunor Kelemen, l-am felicitat pentru realegerea domniei sale și mi-a confirmat faptul că UDMR de mâine este dispusă și vom începe discuțiile pentru a avea o majoritate constituțională, o majoritate guvernamentală și parlamentară care să permită modificări și reforme importante în anii care urmează”, a spus Ponta.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, duminică noaptea, că USL nu a discutat cu UDMR despre o alianță, nicidecum despre o alianță de guvernare, el arătând că declarația premierului Ponta referitoare la acest subiect înseamnă disponibilitatea USL la a discuta niște „formule de asociere”.
Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, luni, că apreciază „gestul” premierului Victor Ponta și că după ce va afla rezultatele finale ale alegerilor UDMR va începe discuții cu USL, considerând că interesele Uniunii trebuie să fie reprezentate în Parlament și Guvern.
UDMR va avea în viitorul Parlament zece deputați și șase senatori aleși în mod direct în colegii din județele Harghita, Covasna, Mureș, Bihor și Satu Mare, între ei fiind Kelemen Hunor, Borbely Laszlo și Marko Bela, arată numărătoarea paralelă a Uniunii.