Prima pagină » Știri politice » ALEGERI PARLAMENTARE 2012. REZULTATE și EXIT POLL. HARTA INTERACTIVĂ A ALEGERILOR PARLAMENTARE 2012

ALEGERI PARLAMENTARE 2012. REZULTATE și EXIT POLL. HARTA INTERACTIVĂ A ALEGERILOR PARLAMENTARE 2012

ALEGERI PARLAMENTARE 2012 . REZULTATE EXIT POLL. Găsește pe harta interactivă cine candidează în colegiul tău.

2.451 de candidați aparținând a 12 partide sau alianțe electorale susțin testul final al ALEGERILOR PARLAMENTARE 2012, iar rezultatele exit-poll, rezultatele parțiale și finale vor fi prezentate de gândul, din ziua votării și până la comunicarea oficială a Biroului Electoral Central (BEC).

Desfășurarea evenimentelor în ziua ALEGERILOR PARLAMENTARE 2012 și implicațiile politice ulterioare vor fi dezbătute de jurnaliștii gândul pe parcursul edițiilor speciale ale GÂNDUL LIVE.

CONTINUARE LIVE TEXT

Ultima oră: NOI REZULTATE. AVEȚI AICI cifrele din EXIT POLL-ul Geopol. Cât mai poate să urce DAN DIACONESCU?

Dan Diaconescu

UPDATE 10:35 Ministrul Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, a declarat că sunt 4.000 de militari în așteptare, în cazul în care este nevoie de intervenția Armatei în zonele afectate de ninsori, comandanții fiind în unități.

Incidente la Pitești și la Ploiești, potrivit Mediafax. O femeie a fost mușcată de un câine, iar un bărbat a făcut stop cardiac. Astfel, la Pitești, o femeie a fost mușcată de un câine înainte să intre în secția de votare 71 din cartierul Războieni, fiind ulterior transportată la Spitalul Militar. De medic a avut nevoie și un bărbat de 80 de ani din Ploiești, care duminică, în jurul orei 10.00, a făcut stop cardiac în incinta secției de votare. La ora transmiterii acestei știri medicii ajunși la fața locului încercând să îl resusciteze.

UPDATE 10:30 Coordonatorul campaniei electorale a ARD, Adriean Videanu ajunge alături de soția lui, Miorița, la Secția de votare 402. Spune că a votat „pentru un viitor european al României”.

În același timp, la Cluj a votat fostul premier Emil Boc, la secția numărul 48. „Am votat cu cei care au avut curajul să ia măsuri pentru a asigura stabilitatea macro-economică a țării în cele mai grele momente ale crizei”, a declarat, la ieșirea de la urne, fostul premier Emil Boc, citat de Mediafax.

UPDATE 10:05 Crin Antonescu votează la Liceul Agricol din Alexandria. Este însoțit de Liviu Dragnea. Copreședintele USL pare deranjat de prezența cameramanilor: „În cabină nu intrați, nu?” le-a spus acesta reprezentanților presei.

Întrebat pentru ce a votat, Antonescu a explicat că „pentru schimbare”. El și-a exprimat speranța că lumea va ieși la vot în ciuda vremii nefavorabile, punctând că va aștepta rezultatele votului la București.

Matinal a fost și Dan Diaconescu care a votat la secția 46 din Târgu Jiu. Sosirea la vot a fost un show în sine pentru că s-a creat busculadă, iar  președintele Biroului electoral a cerut evacuarea jurnaliștilor strânși în jurul candidatului PPDD pentru a permite și altor alegători să voteze.

Diaconescu a spus că votează cu gândul la victorie și la anul 2014, susținând că până atunci vrea să demonstreze că este un bun prim-ministru pentru a putea candida și la Președinție. Mai mult, a anunțat că duminică seară, după ora 21.00, va organiza o petrecere în oraș pentru a-și sărbători ziua de naștere.

UPDATE 09:57  Ministerul Administrației și Internelor anunță că în 14 secții de votare din județele Alba, Arad, Bacău, Brașov, Buzău și Argeș procesul electoral nu a început la ora 7.00. Secretarul de stat din MAI pentru Relația cu Parlamentul și Guvernul, Bogdan Tohăneanu, a spus că au fost câteva probleme la deschiderea unor secții de votare, în special din vestul țării, unde membri ai unor secții nu au putut ajunge până la ora 7.00, din cauza ninsorii și a viscolului.

UPDATE 09:45 Fostul ministru de Interne Ioan Rus a votat, duminică dimineață, la o secție din Cluj-Napoca, spunând că și-a exprimat opțiunea electorală pentru ca România să fie o țară stabilă în viitor, în care scandalurile să fie eliminate total, potrivit Mediafax.

Dimineață, în București, s-a mers la vot în trei. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a votat împreună cu fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban și cu primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. Liberalii au declarat că au votat pentru „ieșirea din criză” și „împotriva mitocăniei”.

UPDATE 09:35 Dan Voiculescu se prezintă la vot, la Școala nr. 11, nu singur, ci însoțit de edilul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Întrebat  cu ce gând a votat, Voiculescu a răspuns: „Pentru recăpătarea încrederii în soarta și destinul românilor”.

UPDATE 09:30 La Pitești a votat liderul PC Daniel Constantin, chiar în școala al cărei elev a fost.

UPDATE 09:20 Președintele PDL, Vasile Blaga, nu a putut ajunge în această dimineață la secția de votare din Sânicolau Mare din județul Timiș deoarece drumul era blocat din cauza zăpezii. Blaga s-a întors la Timișoara urmând să facă o nouă încercare de a ajunge la vot mai târziu.

UPDATE 09:00 La Școala nr.17 din Capitală își exercită dreptul la vot primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. La ieșirea din cabină, Oprescu a declarat  că a votat „pentru intrarea în normalitate”: „după opt ani de zile cred că îi ajunge neamului ăsta toate zbaterile astea”, a spus acesta.

UPDATE 08:45 Andrei și Dana Năstase au votat, duminică dimineață, la Liceul „Jean Monnet” din București, fiul fostului premier declarând, la ieșirea de la urne, că a făcut aceeași alegere pe care ar fi făcut-o tatăl său.

UPDATE 08:27 Un număr de 12 secții de votare din județul Timiș mai sunt închise, la ora transmiterii acestei știri, din cauza viscolului, majoritatea fiind în zona de graniță cu Serbia.

UPDATE 08:20 Ministerul Administrației și Internelor a cerut ajutorul Armatei pentru deblocarea drumurilor înzăpezite și a căilor de acces către secțiile de votare organizate pentru alegerile parlamentare 2012.

UPDATE 07:30 Secțiile de vot s-au deschis la ora 7:00. Probleme au fost în Timiș unde 200 de secții ar rămas închise din cauza zăpezii, La Suceava secțiile au fost deschise după ce s-a luccrat toată noaptea la deszăpezire.

Pentru cele 452 de colegii uninominale, 315 pentru Camera Deputaților și 137 pentru Senat s-au înscris 2.451 de candidați. Acestora li se adaugă 18 candidați ai minorităților naționale, altele decât cea maghiară, care candidează în colegiile naționale și care au ca și asigurat locul de parlamentar dacă obțin un număr de voturi cel puțin egal cu 10% din coeficientul electoral național, în cele mai multe cazuri două-trei mii de voturi.

La une sunt așteptați 18.248.414 români cu drept de vot, cat este numărul total al alegătorilor anunțat de BEC.

Pentru ALEGERILE PARLAMENTARE 2012, au fost organizate 18.762 de secții de votare, dintre care 18.457 în România și 305 în străinătate.

Ordinea publică, pe timpul procesului electoral, și protecția secțiilor de votare din țară se va asigura de aproape 59.000 de cadre ale MAI..

Pentru ALEGERILE PARLAMENTARE din acest an au fost tipărite în jur de 41,3 milioane de buletine de vot, s-au confecționat 17,6 milioane timbre autocolante și 93.780 ștampile cu mențiunea „VOTAT”.

Românii pot vota doar la secțiile de votare la care sunt arondați potrivit domiciliului, pe baza unui act de identitate valabil.

La ALEGERI PARLAMENTARE 2012 în cursa electorală au intrat 12 partide sau alianțe: USL- Uniunea Social Liberală, ARD – Alianța România Dreaptă, PPDD – Partidul Poporului Dan-Diaconescu, PRM – Partidul România Mare, UDMR – Uniunea Democrată Maghiară din România, PP – Partidul Popular, EMNP-PPMT – Erdélyi Magyar Néppárt – Partidul Popular Maghiar din Transilvania, PER – Partidul Ecologist Român, PSDM – Partidul Social Democrat al Muncitorilor, PAS – Partidul Alianța Socialistă, PPPS – Partidul Popular și al Protecției Sociale și PNDC – Partidul Național Democrat Creștin.

Citește și