ALEGERI PARLAMENTARE 2012 – Rezultatele care le dau aripi lui Ponta și Antonescu. USL dă ordinul de zi pe unitate: SUPERMAJORITATE. EXCLUSIV

Publicat: 09 12. 2012, 17:04
Actualizat: 30 09. 2018, 21:50

Primele exit poll-uri la ALEGERI PARLAMENTARE 2012 anunță REZULTATE foarte bune pentru USL, motiv pentru liderii Uniunii să apese pedala accelerației la maximum. Cu 48 la sută vor politic, USL n-are nicio problemă să obțină majoritatea în Parlament, însă USL vrea mai mult: o SUPERMAJORITATE.

După estimările partidelor, pe baza simulărilor făcute în ultima săptămână de campanie, noul Parlament va avea cu 50 de aleși în plus față de actualul Legislativ. Diferențele vin din numărul mai mare decât în 2008 al celor pe care sondajele îi dau drept câștigători în colegiu cu peste 50%, la care se adaugă parlamentarii care vor prinde, la redistribuire, un număr de mandate proporțional cu scorul alianței sau partidului.

Din cele 520 de locuri, USL și-ar adjudeca fără mari emoții cam jumătate, arată simulările bazate pe sondaje în ambele tabere. Calculele ARD indică faptul că USL ar avea nevoie de un vot politic de 48% ca să depășească, în final, jumătate din mandatele puse în joc. La un astfel de scor, ARD ar lua aproximativ 23-25 la sută din mandate, restul locurilor urmând să se împartă între PPDD și UDMR.

Hrebenciuc vede USL la 70% din mandate

USL vizează însă o supermajoritate la ALEGERI PARLAMENTARE 2012 cu care să opereze cu ușurință orice modificare legislativă, inclusiv pe cea a Constituției. Potrivit calculelor lui Viorel Hrebenciuc, USL va lua între 55 – 60 la sută pe votul politic, ceea ce ar putea reprezenta aproximativ 70 la sută din mandatele din Parlament.

„Este foarte greu de calculat cum se transformă votul politic în mandate, deoarece nu se știe câte colegii vor fi câștigate cu peste 50%. Vor fi foarte multe cu jumătate plus unu, dar nu se se poate câte exact”, a declarat pentru gândul Hrebenciuc.

Social-democratul susține că vremea de afară nu va afecta vreo tabără în mod special, deoarece „se compensează” lipsa votanților de la fiecare grupare.

Calculele lui Hrebenciuc indică însă faptul că USL va avea după alegerile din 9 decembrie o majoritate de două treimi care îi va permite să modifice Constituția. În planurile anunțate de USL pentru reforma constituțională intră, printre altele, acordarea unui rol mai mult decorativ președintelui la numirea premierului, în sensul că șeful statului ar urma să fie obligat să respecte opțiunea partidului care câștigă alegerile.

Videanu: „Pentru o majoritate de 2/3 le-ar trebui 62 la sută vot politic, or ei vor fi pe la 50 la sută”

Șeful de campanie al ARD, Adriean Videanu exclude din start scenariul majorității calificate, estimând că USL va lua în jur de 50 la sută. „N-au cum să ia 2/3. Le-ar trebui pe vot direct undeva la 62 la sută, dar ei nu fac mai mult de 50 la sută. Vor fi în preajma lui 50 la sută, ca vot politic. Iar majoritățile de 2/3 le doresc numai oamenii bolnavi politic. În țările europene, inclusiv majoritățile simple se realizează de regulă din coaliții. Un partid care descinde din PCR și-ar dori 98 la sută, dar dorința unora de a avea aceasta majoritate validă rezidă în incapacitatea lor de a gândi democratic, de a putea realiza alianțe”, a comentat Videanu pentru gândul.

În privința numărului de parlamentari, atât ARD cât și USL au aceleași cifre. Viorel Hrebenciuc susție că noul for legislativ va avea în componența sa aproximativ 520 de aleși. Numărul apare și în simulările ARD și coincide cu cel avansat de președintele Traian Băsescu. „De unde românii au votat în 2009 pentru 300 de parlamentari, numărul lor va crește la aproximativ 520”, a susținut Băsescu vineri, în ultima ieșire de la Cotroceni înainte de alegeri.

Mărirea numărului de parlamentari este posibilă, deoarece există județe în care USL a anunțat că va câștiga toate mandatele puse în joc. Legea electorală dă însă dreptul la reprezentare și celorlalte partide, chiar dacă nu s-au clasat în primul loc în vreun colegiu. Spre exemplu, într-un județ în care există 10 colegii și toate sunt câștigate de USL, Uniunea va lua 100% din mandate chiar dacă va avea pe vot politic în jurul a 60%. Celelalte 40% câștigate de alte formațiuni politice, le dau dreptul acestora de a trimite reprezentanți în Parlament, chiar dacă aceștia nu s-au clasat pe primul loc. În cazul de față, alte două partide care vor avea câte 20% vor avea câte 2 reprezentați în viitorul for legislativ. Prin această redistribuire, numărul mandatelor crește în județul respectiv de la 10 la 14.

Urmărește aici în timp real REZULTATE ȘI EXIT POLL-URI LA ALEGERI PARLAMENTARE 2012 – HARTA REZULTATELOR COLEGIU CU COLEGIU