Premierul Victor Ponta a declarat, marți, la Antena 3, că ce s-a întâmplat duminică la Londra și la Paris, unde au fost oameni care au vrut să voteze și nu au putut.
„Este inacceptabil, este o disfuncționalitate de organizare, pentru că au fost aceleași număr de secții de vot, același număr de votanți, cu o mică diferență, 146.000 la 160.000, dar a fost un sistem antifraudă și bun, foarte bine că a fost, pentru ca să nu se mai întâmple ce a fost în 2009, dar care a presupus un timp foarte lung, completare și oamenii nu au mai putut să voteze. Azi a fost Biroul Electoral Central, pentru că toate măsurile le poate lua BEC, iar noi am pus la dispoziția MAE toate resursele financiare, oameni necesari ca să fie totulîn regulă. Ministrul de Externe va fi cred că la Londra , toți secretarii de stat și conducerea Ministerului de Externe vor fi la Berlin, la Paris, unde au fost probleme în trecut, iar le-am spus foarte clar: pe 16 noiembrie trebuie să voteze toți românii care vor să voteze. Dacă rămâne un român care a vrut să voteze și care din cauza organizării nu a votat, pleacă toată echipa de la MAE. Cât mai sunt încă prim-ministru pot să iau încă asemenea măsuri, după aceea le va lua domnul Tăriceanu. Deci lucrurile clar se vor îndrepta”, a spus Ponta.
Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, marți, că a propus BEC simplificarea procedurii de completare a declarației pe propria răspundere și a listei pe care trebuie să se înscrie votanții din diaspora, precum și mărirea numărului de cabine de vot, acolo unde o permite spațiul.
Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, marți, după întâlnirea cu reprezentanți ai BEC, că MAE a propus ca declarație pe propria răspundere să poată fi descărcată online și completată înainte de vot, urmând ca la secția de vot să fie doar semnată. Totodată, MAE dorește ca decizia BES din 2 noiembrie prin care această declarație a putut fi completată și în proximitatea secției de votare să fie menținută.
Șeful diplomației a mai spus că MAE a propus și simplificarea procedurii de completare a listei cu datele cu caracter personal. O altă propunere se referă la creșterea numărului de cabine de vot, acolo unde există spațiu.
Birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate trebuie să fie completate în 5 zile dacă nu au numărul maxim de membri, iar alegătorii vor putea veni la turul 2 cu declarația pe proprie răspundere printată și completată, urmând să o semneze și dateze în secție, a decis, marți, BEC.