Prima pagină » Știri politice » Alegeri prezidențiale 2019 | MAI: La ora 7, procesul de vot a început fără incidente deosebite | Atribuțiile președinților de secții se întind și în afara locațiilor, până la 500 de metri

Alegeri prezidențiale 2019 | MAI: La ora 7, procesul de vot a început fără incidente deosebite | Atribuțiile președinților de secții se întind și în afara locațiilor, până la 500 de metri

Alegeri prezidențiale 2019 | MAI: La ora 7, procesul de vot a început fără incidente deosebite | Atribuțiile președinților de secții se întind și în afara locațiilor, până la 500 de metri
Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI, a declarat că votul a început la ora 7 dimineața fără incidente deosebite, peste 30.000 de angajați fiind mobilizați ca votul să se desfășoare normal. Peste 500 de tineri au împlinit, duminică, 18 ani și pot vota pentru prima oară.

„La ora 7, procesul de vot a început fără incidente deosebite”, a anunțat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

La alegerile prezidențiale, pot vota cetățenii care au vârsta de 18 ani. 534 de tineri au împlinit chiar duminică 18 ani și pot vota pentru prima dată. 627 de persoane aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale Poliției Române au formulat cereri pentru a vota duminică, mai anunță sursa citată.

Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

37.000 de angajați ai MAI sunt mobilizați pentru a se asigura că procesul electoral se desfășoară în condiții normale.

„13.800 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri operative ale ministerului asigură ordinea publică la nivel național, iar 3.600 de specialiști au ca misiune soluționarea sesizărilor privind posibile incidente electorale. Alți 20.000 de angajați ai MAI asigură paza și protecția celor 18.748 de secții de votare din întreaga țară”, mai transmite Monica Dajbog.

De asemenea, ministrul Ion Marcel Vela a solicitat tuturor angajaților MAI ca activitățile de duminică să fie marcate de „maximă rigurozitate și echidistanță”.

Atribuțiile președinților de secții se întind și în afara locațiilor, până la 500 de metri

Ministerul de Interne a prezentat, dumincă, atribuțiile și obligațiile președinților de secții, care se întind și în afara localului de votare, precum și pe străzile de lângă secție, până la o distanță de 500 de metri.

„Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții, inclusiv măsurile pentru menținerea ordinii publice.
Atribuțiile acestuia se întind și în afara localului de votare, în curtea acestuia, în jurul localului de vot, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri.
În această zonă de protecție a secțiilor de votare este interzisă staționarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota.

Excepție fac membrii biroului electoral al secției de votare, operatorii de calculator, persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, candidații, persoanele acreditate, dar și altele prevăzute expres de lege”, a declarat, duminică, Minica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit sursei citate, pentru menținerea ordinii, președintele biroului electoral al secției de votare poate apela la efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

„Persoana care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea și consumul băuturilor alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare în intervalul orar 7.00-21.00, precum și continuarea propagandei electorale și sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat”, a precizat Dajbog.

Sursa citatată mai arată că oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, spune reprezentantul MAI, persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

„Vă reamintesc că și la aceste alegeri se folosește Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secției de votare se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului se pedepsește cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi”, a mai precizat Monica Dajbog.