Ultimele comentarii ale candidaților pentru Primăria Municipiului BUCUREȘTI din ultima zi de campanie electorală

Ultimele comentarii ale candidaților pentru Primăria Municipiului BUCUREȘTI din ultima zi de campanie electorală
Alegerile locale 2024 din București. Sursa Foto: Profilurile de Facebook ale candidaților
Publicat: 09/06/2024, 00:26
Actualizat: 09/06/2024, 07:27

Alegerile locale se apropie! Candidații pentru Primăria Municipiului București și-au publicat pe Facebook ultimele lor mesaje dinainte de încheierea campaniei electorale. 

Astăzi, 9 iunie 2024, între orele 7:00 și 22:00, bucureștenii vor merge la vot pentru a decide cine va fi primarul Capitalei până în anul 2028.

Înainte de alegerile locale, Nicușor Dan răspunde la întrebările bucureștenilor legate de termoficare, transport și spațiu verde

Primarul actual al Capitalei, Nicușor Dan, a răspuns ieri pe Facebook la întrebările bucureștenilor legate de activitatea mandatului său. Primarul a spus că a sărit peste mesajele „răutăcioase”

„În esență, ce am făcut în acești ani, am avut niște probleme mari pe care le-am început rezolvarea, problema financiară, problema transportului public, în plus 40% din bucureșteni în folosesc, și pentru asta, mulțumesc tuturor celor care au ales să folosească transportul public, un plus pe termoficare care în opinia mea este de la iarnă la iarnă este mai bine, să sperăm să vorbim în kilometri de conductă, o stagnare pe trafic, și aici putea să fie mai rău dacă nu acționam împotriva dezvoltării urbane haotice, un progres pe planul urbanistic general pentru că am deblocat o chestiune blocată din 2014 și deschiderea unor proiecte mari precum proiectul reabilitării liniilor de tramvai 50 km, 250 noi tramvaie, semaforizare inteligentă, investiții care totalizează undeva la 1,5 miliarde lei. A fost un mandat în care am avut mai multe episoade de heirup și în care am pus bazele pentru o dezvoltare sănătoasă în mandatul următor”. 

Nicușor Dan a răspuns că „a făcut 10 km piste de biciclete, nu suficient”. Unele erau imposibile de realizat, dar a contractat un Master plan pentru ca pistele de biciclete să aibă o rețea coerentă după 3 luni de consultări.  Primarul a răspuns și la întrebări legate de Podul Basarab a rămas la Direcția Investiții, neavând recepții și având probleme de dezvoltare precum iluminatul nocturn și cu instrumentele de curățenie. Dar se declară optimist că „va duce proiectul în legalitate”.

În ce privește restaurarea clădirilor din zona istorică, primarul a răspuns că „Salvarea Patrimoniului cultural al Orașului nu este doar o obligație morală pentru a le spune copiilor de unde ne tragem și  că istoria nu începe de la noi, fiind un mare potențial”, făcând referire la degradarea acestuia de după 1989. Mediul privat „a înțeles importanța istorică a orașului și prevenirea demolării monumentelor istorice”. Nicușor Dan a luat măsuri punctuale în combaterea caniculei și poluării fonice prin extinderea spațiului verde, după o „lungă luptă de 20-25 ani ca Bucureștiul să-și păstreze spațiile verzi” și că este „o luptă pierdută în parte , dar s-ar fi putut mai rău dacă nu se ducea lupta și ar fi dispărut alte 600 hectare de spațiu verde”.  Primarul a afirmat că „a făcut progrese în sistemele de irigație”.  În privința încălzirii apartamentelor, primarul a trecut prin momente critice de la începerea mandatului:

„Am preluat orașul la momentul când situația sistemului de încălzire era la punct critic. Întrebarea era dacă el va colapsa sau nu. Nu mai suntem în această situație. Am progresat cu procesul de termoficare. E pe departe de a fi perfect”. 

Primarul a răspuns că  „nu ar fi rezonabil să demoleze clădirile vechi” și își „reproșează întârzierile privind defrișarea copacilor uscați, toaletați defectuos acum 5 ani”. El adaugă că „s-a normalizat circulația pe trotuare și străzi”.

Gabriela Firea și Sebastian Burduja, în ținute „casual” până la finalul campaniei electorale

Gabriela Firea, îmbrăcată casual cu ținută denim de-a lungul campaniei electorale, a publicat ultimul ei mesaj electoral dinaintea zilei alegerilor locale. Candidatul PSD și fost primar al Capitalei între anii 2016 și 2020, a declarat:

„Dragi bucureșteni,  Cu acest ultim mesaj închei o lună de campanie electorală dificilă. V-am simțit mai aproape ca oricând și m-ați încărcat cu energie pozitivă de fiecare dată când ne-am văzut în cartiere, pe străzi, în parcuri sau piețe.  Sper că proiectele pe care le dorim pentru București v-au convins că soluția este echipa noastră social-democrată!  Știm, putem și vrem să le punem pe toate în practică pentru binele orașului în care trăim, muncim și ne creștem cu toții copiii”. 

Firea a enumerat câteva dintre proiectele sale realizate pe durata mandatului de primar alături de echipa sa, precum „Fabrica de Glucoză – transformarea unei străzi înguste și aglomerate  într-o arteră de circulație și cu legătură cu autostrada A3, Spitalul de Ortopedie Foișor, Spitalul de Copii Victor Gomoiu, Muzeul Copiilor și Podul Ciurel”.

Și Sebastian Burduja, îmbrăcat casual cu emblematicul tricou polo de culoare turcoaz,  a postat o filmare însoțită de comentariul „Pe mâine”:

„Îi răspundeam unui om minunat, dintre cei 2.000 și ceva cu care am vorbit astăzi. Și chiar vreau să vă mulțumesc iar ca să vă zic că mâine o să fie o zi mare, mare de tot. Atât am voie să vă spun”. 

Piedone și Enache, îndemnuri pentru votanți înainte de alegerile locale

Piedone a postat un ultim comentariu înainte de ziua alegerilor locale.

„Om bun, NU UITA CĂ TE-AU BATJOCORIT! I-ai văzut! Îi știi bine! Știi că te-au mințit, știi că te-au păcălit, știi că te-au umilit! Știi că nu le-a păsat niciodată de tine, știi că nu le pasă de tine! Stii câte ai îndurat din cauza lor, știi câte înduri din cauza lor! Știi că muncești din greu și tot greu trăiești!

El și-a criticat adversarii, în special pe Gabriela Firea și Nicușor Dan, și a publicat câteva caricaturi referitoare la alegeri.

„Amintește-i lui Nicușor Dan că te-a ținut în frig, că te-a obligat să încălzești apa pe aragaz, că ți-a transformat parcurile în maidane, că ți-a scumpit parcarea și biletul de tramvai, că stai zilnic ore întregi la volan și că din cele 21 de promisiuni pe care ți le-a făcut în 2020 nu a realizat nici măcar una! Amintește-i Gabrielei Firea că ai dat-o afară din primărie din cauză că te-a mințit și n-a făcut nimic bun pentru tine!”

El a încheiat mesajul cu:
„NU TE MAI LĂSA PĂCĂLIT! ÎNCĂ 4 ani cu Nicușor Dan ori cu Gabriela Firea… AR FI DEZASTRU! (…) RĂZBUNĂ-TE! VOTEAZĂ CU CAPUL!”

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a postat o fotografie alături de George Simion și susținătorii partidului naționalist.

„Închidem campania spunând răspicat în fața comasaților cu apucături dictatoriale: NU NE ESTE FRICĂ DE VOI, ROMÂNII VOTEAZĂ AUR!”

Diana Șoșoacă le reamintește susținătorilor de alegerile de „Duminica Orbului” din anul 1990

Diana Șoșoacă, candidata SOS România la Primăria Capitalei, a scris pe Facebook despre Duminica Vindecării Orbului, o sărbătoare în Calendarul Ortodox Român. Senatoarea a făcut referire la alegerile prezidențiale organizate tot de „Duminica Orbului” din 20 mai 1990, acuzând că au fost fraudate.

DUMINICA VINDECĂRII ORBULUI! PENTRU CEI UITUCI!  MESAJ PENTRU ACTUALA PUTERE: DACĂ MAI FRAUDAȚI ALEGERILE, VĂ CĂLCĂM IN PICIOARE, PENTRU CA SUNTEM IN LEGITIMĂ APĂRARE! EXACT CA LA CUVIOASA PARASCHEVA! TIC-TAC

Alegerile au fost câștigate de Ion Iliescu și Frontul Salvării Naționale cu 85%, candidații Ion Rațiu (PNȚCD) și Radu Câmpeanu (PNL) fiind învinși. Când s-a aflat că Ion Iliescu și politicieni din FSN erau foști membri ai Partidului Comunist Român, studenții au organizat protestul numit „Golaniada”, urmată de Mineriada din 13-15 iunie 1990.

Șoșoacă a postat o filmare de la protestul împotriva restricțiilor pandemice pe durata pelerinajului Sfintei Parascheva din 2021 și le reamintește susținătorilor că a fost de partea „poporului român”.

Un candidat ecologist îl critică pe Nicușor Dan pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ)

Candidatul Alexandru Pânișoara de la PER îl critică pe Nicușor Dan pentru că „se laudă cu niște giratorii random făcute prin București”. El menționează că un comentariu de-al său a fost ascuns din cauza că ar avea conținut agresiv.

„Vezi că îți trebuie PUZ, dar ce mai contează? PUZ-urile sunt pentru fraieri. Mi-a dat report la comentariu că e harrasment sau bullying.  Adică nu a înțeles nimic din comentariu și pentru că mi-am permis să îi atrag atenția că a încălcat legea, mi-am luat report că s-a simțit hărțuit. Voi considerați în continuare că Nicușor Dan este o opțiune bună pentru București…”.
Candidatul PER îl mai critică pe primarul actual și pentru că nu a luat atitudine față de „mafia imobiliară”:
„Nu a făcut dovada niciunei performanțe/competențe pentru că lupta cu “mafia imobiliară” din poziția de primar general nu e cu nimic diferită de cea din poziția de ONG-ist, diferența e că prima se face pe banii noștri, iar a doua pe fonduri proprii. Dacă susținătorii lui Nicușor Dan nu înțeleg că singura modalitate de a lupta real cu o pretinsă mafie dar și în același timp să avem o dezvoltare coerentă, este imperios să avem reguli, atunci nimic nu se va îndrepta. O să vină și momentul “I told you so””. 

Cine sunt candidații la Primăria Capitalei

Ordinea candidaților la Primăria Capitalei și la CGMB de pe buletinele de vot ale alegerilor locale 2024 a fost stabilită prin tragere la sorți de către Biroul Electoral de Circumscripție al Municipiului București. Prima poziție revine candidaților social-democrați și PSD. Astfel, ordinea arată așa:

  • poziţia 1 – Gabriela Firea (Partidul Social Democrat/PSD)
  • poziţia 2 – Sebastian Burduja (Partidul Naţional Liberal/PNL)
  • poziţia 3 – Mihai Adrian Enache (Alianţa pentru Unirea România/AUR)
  • poziţia 4 – Dorin Iacob (Alternativa Dreaptă/AD)
  • poziţia 5 – Diana Şoşoacă Iovanovici (Partidul S.O.S. România)
  • poziţia 6 – Cristian Victor Popescu Piedone (Partidul Umanist Social Liberal/PUSL)
  • poziţia 7 – Alexandru Pânişoară (Partidul Ecologist Român/PER)
  • poziţia 8 – Nicuşor Dan (candidat independent)
  • poziţia 9 – Filip Constantin Titian (candidat independent)

Ordinea pe buletinul de vot pentru Consiliul General al Municipiului București este:

  • poziţia 1 – Partidul Social Democrat (PSD)
  • poziţia 2 – Partidul Naţional Liberal (PNL)
  • poziţia 3 – Alianţa pentru Unirea România (AUR)
  • poziţia 4 – Alternativa Dreaptă (AD)
  • poziţia 5 – Partidul S.O.S. România
  • poziţia 6 – Partidul Umanist Social Liberal (PUSL)
  • poziţia 7 – Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei (ADU)
  • poziţia 8 – Partidul Ecologist Român (PER)
  • poziţia 9 – Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER)

Citește și despre ultimele sondaje:

SONDAJ: Gabriela Firea, în fruntea clasamentului pentru Capitală / 63% dintre bucureșteni sunt NEMULȚUMIȚI de activitatea lui Nicușor Dan

SONDAJ: Sebastian Burduja se apropie de Nicușor Dan. Prezența la VOT, sub 30% 

Răsturnare de situație în cursa pentru Primăria Capitalei. SONDAJ Avangarde: Piedone cade pe locul 3, la distanță de Gabriela Firea și Nicușor Dan

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Incendiu violent seara trecută în București! Trei persoane au ajuns la spital după ce flăcările...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
Un desert ieșit din comun. Spaghete de înghețată
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
De ce a fost amânantă înmormântarea actriței Ileana Stana Ionescu: ”Nu știm când va avea...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Motivul pentru care Rusia și-a bombardat propriul teritoriu de zeci de ori într-un singur an
×