Alegerile parlamentare vin la pachet cu multe surprize! Ce șanse are PSD să formeze guvernul? (EXCLUSIV)
Politologul Cristian Pîrvulescu explică într-o analiză pentru GÂNDUL.RO că, prezenţa la urne la alegerile parlamentare de duminică va fi mai scăzută, comparativ cu cea de la alegerile locale din 28 septembrie. Analistul afirmă însă că votanții nehotărâți reprezintă o bătălie pentru PNL și USR. Totodată, Pîrvulescu precizează că social-democrații indiferent de scorul pe care îl vor obține, duminică, nu vor putea forma guvernul.
„Dacă ar fi să compar cu situația de la locale, mă aștept la o prezență mai redusă de vot, cu 2 sau 3 procente mai puțin față de localele din 28 septembrie. Mai exact, mă aștept să fie undeva între 35-38% să fie prezența la urne. Dacă prezența este redusă joacă în favoarea unor formațiuni politice și împotriva altora. Tradiția culturală a Transilvaniei scade autoritatea aleșilor locali în raport cu tradiția mult mai autoritară din Oltenia și din unele regiuni ale Moldovei. Acolo unde PSD este puternic, mai ales la nivel rural, în condiții de prezență redusă la vot, are o capacitate de mobilizare mai mare. Fiecare primar dispune de propria sa clientelă pe care și-a fidelizat-o la alegerile locale”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru GÂNDUL.RO,
O prezență mai mare în mediul rural
De asemenea, mă aștept ca diferența de prezență dintre zona rurală și urbană să fie mai mare în zona rurală. Ceea ce afectează USR și PNL, iar bătalia dintre USR și PNL pentru electoralul indecis este una foarte mare, deoarece acest electorat va face diferența.Chiar și în aceste condiții PNL poate obține peste 30%. În ipoteza în care avem o prezență de 38-40%, șansele ca PNL să obțină peste 30% sunt mai mari, a reiterat Cristian Pîrvulescu.
Riscurile la o prezență redusă de vot
Politologul Cristian Pîrvulescu spune că, în cazul unei prezențe reduse la urnele de vot, dacă partidele mici nu vor reuși să-și mobilizeze electoratul fidel, aceste formațiuni politice nu vor depăși pragul de 5%.
În principiu, partidele mici ar fi favorizate de o prezență redusă la vot, deoarece au electorat fidel, relativ constant, cum ar fi UDMR. PMP, de altfel, se folosește de mesaje din ce în ce mai conservatoare în încercarea de a mobiliza electoratul conservator, în principal pe cel neoprotestant. Este o bătăie între PNL și PMP pe acest electorat, deoarece este unul disciplinat, care se prezintă la vot. Va fi cu siguranță vot de rețea. Vom vedea diferitele tipuri de rețele care vor fi mobilizate pentru că în ceea ce privește prezența de vot ele devin esențiale ”, a precizat politologul ”, a precizat politologul Cristian Pîrvulescu.
„USR ar trebui să obțină un scor mai bun decât la locale. De altfel, USR PLUS a avut rezultate sub capacitatea sa la locale. Acum va avea un vot ceva mai important. Nu la fel de important ca cel de la europarlamentare. Va fi undeva între 15%, orice este peste 15% este plauzibil. În ceea ce îi privește, rețelele sociale și Diaspora vor conta” a mai subliniat analistul politic.
PSD va atinge pragul de 30%?
Cât privește Partidul Social Democrat, analistul Pîrvulescu precizează că doar în condiții excepționale, social-democrații vor atinge pragul de 30%, subliniind că indiferent de scorul obținut aceștia nu vor putea forma Guvernul.
„Electoratul PSD este un electorat format din funcționari, pensionari, de oameni care sunt interesați să existe o politică socială coerentă. Și nu spun că PSD ar fi un partid de stânga, ci că folosește politicile sociale pentru a-și forma baza electorală. PSD în 2016 era un partid antieuropean și naționalist, mesaj care nu a dispărut definitiv, însă a apărut AUR, care este continuatorul României Mari și ia voturile extremiste.Probabil cei de la AUR nu vor obține 5%, dar vor obține două procente care vor fi luate de la PSD. PSD va obține 30% doar în condițiile excepționale, doar dacă va fi o mobilizare masivă. Iar PNL și-a diminuat potențialul, problema va conta în ceea ce privește politicele reformiste. Dacă PMP nu intră în Parlament și dacă UDMR nu obține 5% și intră doar pe pragul alternativ, redistribuirea voturilor va fi consistentă în favoare partidelor rămase și se va putea forma o majoritate. PSD, în schimb, orice scor va obține nu poate să formeze guvernul”, a declarat Cristian Pîrvulescu.