Prima pagină » Știri politice » Aleșii locali vor avea pensii speciale

Aleșii locali vor avea pensii speciale

Aleșii locali vor avea pensii speciale
Legea referitoare la pensiile aleșilor locali, care a fost declarată neconstituțională de CCR, a fost reexaminată și adoptată, marți, de plenul Senatului cu 101 voturi „pentru", un vot „împotrivă" și șase abțineri, după o dezbatere foarte scurtă. Proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

PNL a anunțat că se opune acestui proiect, deși de principiu este de acord cu creștea veniturilor aleșilor locali, însă consideră că de acest aspect trebuie să se ocupe următoarele guverne.

„Este clar că primarii lucrează pentru comunitățile pe care le reprezintă și pentru munca lor încă nu sunt plătiți la adevarata valoare. Salariul lor e foarte mic în comparație cu prestanța muncii pe care o prestează. Orice guvern care va veni trebuie să aibă prioritate creșterea salariilor primarilor și aleșilor locali în general. (…) Grupul PNL se opune acordării de pensii speciale oricărei categorii speciale, nu avem nimic cu primarii, însă nu trebuie să existe niciun fel de excepții”, a spus senatorul liberal Octiavian Motoc în timpul dezbaterilor.

Senatorul Nicolae Vlad Popa a spus că membrii Comisiei de constituționalitate au susținut un raport care este împotriva unei decizii a CCR, care a decis că proiectul de lege este discriminatoriu.

La rândul său, președintele Comisiei de constituționalitate, Ovidiu Donțu a declarat că a fost analizată în două rânduri și că textul supus plenului este constituțional, subliniind că raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi.

Comisia de constituționalitate, sesizată pentru a face un raport suplimentar pentru proiectul pensiilor aleșilor locali, a votat marți cu majoritate de voturi și cu o abținere un raport suplimentar prin care susține raportul anterior. Membrii Comisiei au asumat astfel soluția Camerei Deputaților privind punerea legii în acord cu decizia Curții Constituționale.

Astfel, potrivit amendamentelor aprobate, legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2017, iar banii vor fi alocați de la bugetul local. Pensia de ales local nu se poate cumula cu cea de parlamentar, iar cei care au condamnări cu executare în exercitarea atribuțiilor de ales local- primar, viceprimar, președinte de Consiliu județean și vicepreședinte- nu vor beneficia de această lege.

Curtea Constituțională a admis, la începutul anului, contestația Cabinetului Cioloș privind constituționalitatea legii privind pensiile aleșilor locali. Judecătorii au invocat faptul că nu este indicată sursa de finanțare, dar au arătat și că actul normativ discriminează între categoriile de aleși locali, simplii consilieri locali și județeni fiind exceptați de la lege.

Senatul este for decizional în cazul acestui proiect. Legea merge pe masa lui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Citește și