Aleșii se pregătesc de „cursa electorală”, pe bicicletă: „E mai greu decât la plen”
La ora nouă, printre sutele de bicicliști care s-au aliniat la startul competiției de ciclism prin curtea Palatului Parlamentului s-au aflat și patru parlamentari: președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, copreședintele PNL Alina Gorghiu, deputatul Carmen Moldovan și secretarul general al PSD, Marian Neacșu, toți patru îmbrăcați cu tricouri galbene.
Înaintea competiției, social-democratul Marian Neacșu a meșterit preț de câteva clipe la bicicleta liberalei Alinei Gorghiu, spunând că nu a fost vorba de „sabotaj politic”.
„Am încercat să-i reglez șaua mai bine, să poată să aibă vizibilitate mai mare și viziune mai bună. Nu era sabotaj politic, pentru că în comunitatea asta a bikerilor cu toții suntem prieteni și parteneri. Am încercat să ne ajutăm unii pe alții în cursă. Sper ca spiritul ăsta de competiție, nu de adversitate, să se manifeste și în toamnă”, a spus Marian Neacșu.
În timp ce concurenții finalizau primul tur, unul dintre organizatori încerca de la microfon să dinamizeze cursa: „Haideți mai repede, că suntem cei mai matinali oameni care au venit la această clădire”.
După mai bine de 20 de minute, la mare distanță de primii competitori care au terminat primul tur, și-a făcut apariția Marian Neacșu, urmat de ceilalți trei deputați. Au lăsat bicicletele pe margine, au făcut câteva declarații și după ce au primit medalii, chiar dacă au pedalat mai puțin decât toți ceilalți, au dispărut.
Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Florin Iordache, îmbrăcat cu o pereche de pantaloni „casual”, a recunoscut că e mai lejer să conducă ședințele de plen decât să pedaleze.
„E mai greu cu bicicleta decât la plen. Păi, ca să fie ușor la bicicletă, ar trebui să exersezi zilnic. Dar, pentru la anul, dacă ne pregătim din timp, cred că vom avea un timp mai bun”, a spus, vizibil obosit, Florin Iordache.
La rândul ei, copreședintele PNL Alina Gorghiu a spus că, în ultima perioadă, antrenamentul ei s-a rezumat la „alăptat și la cărucior”.
„A fost cea mai plăcută grea respirație, să spun așa. Îmi aduc aminte că acum opt ani, tot cu colegii de aici, am făcut un cros care se numea ‘Burta jos'”, a spus Gorghiu.
Ea a povestit că, împreună cu colega ei de Parlament, Ileana Carmen Moldovan, a făcut o pauză de două minute pentru a ajuta o concurentă care căzuse cu bicicleta. „Nu am trișat, am încercat să ne ținem serios de cursă”, a adăugat Alina Gorghiu.
Organizatorul competiției, Corneliu Belciug, a avut, totuși, un regret: „S-au descurcat bine pentru niște oameni care nu participă tura în mod normal la competiții de genul acesta, dar, le-am spus și lor, mă aștept ca anul viitor performanța să crească. Anul ăsta au făcut o tură în 20 de minute. La anul mă aștept să facă o tură în 10 sau 15 minute. Primii competitori au făcut 11 minute. (…) Patru e mai puțin ca zero. La anul, dacă vin 10 sau 15, este foarte bine. Eu mi-aș dori să vină tot Parlamentul aici, dar vrabia…”, a spus Belciug.
El a mai spus că traseul a inclus și o porțiune neamenajată, iar anul trecut, fiind ploaie, concurenții au sosit plini de noroi.
„Anul acesta nu am avut noroc de noroi. Mi-aș fi dorit să-i văd pe parlamentari plini de noroi din cap până-n picioare. Nu le poți avea pe toate”, a glumit organizatorul competiției.
Câștigătorul etapei MTB, Hans Comyn, un belgian care locuiește de doi ani în București, a parcurs peste 35 de kilometri în decurs de o oră.
„Dacă poți să mergi pe bicicletă aici (în București – n.r.), o poți face peste tot. Aici este o junglă. Dar lucrurile se îmbunătățesc”, a spus Comyn.
Participanții au fost mulțumiți de faptul că astfel de evenimente au loc în Capitală.
„Toată lumea spune că trebuie să modifice legi, trebuie să modifice lucruri. Din punctul meu de vedere, schimbarea trebuie să vină de la noi. Trebuie să ne respectăm în trafic și să ne înțelegem. Doar împreună trebuie să facem acest lucru. Doar când (politicienii – n.r.) vor vedea că suntem câteva mii de cicliști care merg la muncă, în parcuri, atunci sigur se vor sesiza și vor face ceva în privința asta”, a declarat unul dintre participanți.
Un alt concurent era supărat pe atitudinea șoferilor față de bicicliști: „O astfel de bicicletă costă aproape cât o mașină second-hand. Nu cerem mult, cerem doar să ne respectăm reciproc în trafic”, spunea el. Cursa de MTB a avut 6,5 km, iar cea de urban-race 5,5 km, iar la competiție s-au înscris peste 1000 de cicliști.