Alexandru Rafila a preluat mandatul de ministru al Sănătății: Trebuie să dăm speranță oamenilor că în 2022 vom găsi drumul spre normalitate
Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, la preluarea mandatului de la ministrul interimar Cseke Attila că trebuie „să dăm speranță oamenilor că în anul 2022 vom găsi drumul spre normalitate”.
Rafila mărturisește că a fost „afectat de sutele de morți care s-au înregistrat zilnic în țara noastră” și că „trebuie să ne pregătim și să facem tot ceea ce putem pentru ca acest lucru să nu se mai repete”.
Noul ministru al Sănătății mai spune că „măsurile de sănătate publică pe care le vom lua trebuie să le luăm în interesul mersului economiei și al unei vieți mai bune în țara noastră”.
Alexandru Rafila a preluat, joi după-amiază, mandatul de ministru al Sănătății de la Cseke Attila, iar joi seară va participa la prima ședință a Guvernului Ciucă.
Întrebat zilele trecute ce trebuie făcut, Alexandru Rafila a spus că primul lucru este „asigurarea accesului precoce al pacienților la servicii ambulatorii” și încurajarea oamenilor ca de la primele simptome să se prezinte la medic.
„Soluțiile sunt de dezvoltare a serviciilor ambulatorii. Trebuie să ne ajute medicii de familie și atât cât se poate tratamentul de administrat corect în ambulatoriu. Să încetăm cu medicația care nu are de-a face cu infecția și care e practicată pe scară largă în România – medicația de acasă”, a mai precizat acesta.
Alexandru Rafila a subliniat că, în valul 4, România a fost pe primul loc în lume privind decesele, iar unul dintre motive este legat de faptul că oamenii au mers târziu la medic.
„Noi am fost pe primul loc în lume în ceea ce privește numărul de decese raportat la populație și lucrul acesta nu este întâmplător pentru că această neîncredere a oamenilor în sistemul de sănătate în general a făcut ca ei să se prezinte foarte târziu la medic și lucrul acesta trebuie să se schimbe”, a mai subliniat Rafila.
Ministrul propus pentru Sănătate a mai adăugat că are în program și creșterea accesibilității la testare.
FOTO: Alexandra Pandrea/Gândul