Alexandru Rafila anunță că va realiza un AUDIT independent la Spitalul Sf. Pantelimon / „Nu am o problemă să-mi dau demisia”

Publicat: 19/08/2024, 17:31
Actualizat: 19/08/2024, 18:37

După discuțiile de aproape două ore de la Palatul Victoria dintre premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat luni după-amiază că se va realiza un audit medical independent la Spitalul Sf. Pantelimon din care vor face parte experți internațional din cadrul Societății Mondiale de Anetezie și Terapie Intensivă.

Am venit aici ca să analizăm situația creată în urma incidentelor foarte serioase care au avut loc la Spitalul Pantelimon. Am discutat despre nevoia atenuării acestor discuții și dispute care există în momentul de față în spațiul public în ceea ce privește credibilitatea sistemului de sănătate, în general, în ceea ce privește credibilitatea serviciilor oferite de Spitalul Sfântul Pantelimon. Am decis și am făcut deja primele demersuri ca să putem să contactăm Societatea Europeană de Anestezie și Terapie Intensivă, precum și Societatea Mondială de Anestezie și Terapie Intensivă, încât să putem realiza un audit profesional medical independent al lucrurilor care s-a întâmplat acolo la Spitalul Pantelimon, a precizat Rafila după întâlnirea cu Marcel Ciolacu.

Potrivit lui Rafila, auditul are ca scop redarea încrederii în personalul medical și de a înceta discuțiile în contradictoriu dintre diversele specialități medicale cu referire la cazul morților suspecte de la secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon.

Iar mesajul pe care dorim să îl transmitem opiniei publice este cel care trebuie să redea încrederea în profesioniștii din sistemul de sănătate și să terminăm o dată pentru totdeauna cu aceste dispute între diversele specialități medicale, între mass-media și unii dintre reprezanții corpului medical, a adăugat ministrul.

Alexandru Rafila: „Eu sunt în primul rând medic și apoi sunt ministrul Sănătății”

Legat de posibila demisie a sa, ministrul Sănătății a declarat că „nu are o problemă”, dar că își dorește ca atunci când va pleca din fruntea ministerului să lase „lucrurile în ordine din punct de vedere al argumentelor necesare pentru ca oamenii să aibă încredere în sistemul de sănătate”.

„Am o responsabilitate în ceea ce privește credibilitatea sistemului de sănătate. Iar tot ceea ce facem noi și am făcut în acești 2 ani jumătate, începând cu investițiile, continuănd cu reforma în domeniul resurselor umane sau management-ului sanitar. Toate aceste lucruri au fost făcute pentru a da credibilitate sistemului de sănătate.  Acest lucru este cel care mă preocupă. Eu nu am o problemă, nu este vorba despre demisia mea. Eu când plec de la Ministerul Sănătății vreau să las lucrurile în ordine din punct de vedere al tuturor argumentelor necesare pentru că oamenii să aibă încredere în sistemul de sănătate din România”, a adăgat Alexandru Rafila.

Rafila a precizat că s-au început demersurile pentru modernizarea Unității de Primire Urgență (UPU) și secției ATI de la Spitalul Sf. Panelimon din Capitală, obiectiv care se va concretiza „în perioada următoare”.

Am început demersurile încât să putem să reabilităm unele zone din spital care să dea încredere și pacienților și să asigure și confort profesional personalului de acolo. Ne referim în primul rând la zona de UPU, la terapie intensivă și la unele dintre secțiile de chirurgie. Este un demers pe care deja l-am început și sperăm să putem să-l concretizăm în perioada următoare.

Legat de rezultate Corpului de control al ministerului Sănătății din luna aprilie, Alexandru Rafila a precizat că acestea nu sunt destinate publicității, dar a ținut să adauge că a fost sesizat ca urmare a două plângeri de natură administrativă.

Corpul de control s-a deplasat acolo pentru două plângeri de natură administrativă ( n.r. a doamnei Stamatoiu și doamnei Voicu), iar în momentul în care am aflat, după deplasarea echipei acolo, am solicitat un reprezentant al Colegiului Medicilor care a preluat imediat acest caz. Am trimis Comisia de Disciplină care investighează problemele de natură medicală, a adăugat ministrul Sănătății.

Luni, Florina Pompilian, șefa ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală, implicat în cel mai mare scandal recent din domeniul sănătății, si-a înaintat demisia din funcție.

Cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon, Miron Maria Alexandra şi Păiuș Mirela, sunt arestate pentru 30 de zile, fiind acuzate de omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.

CITIȚI ȘI:

DOSARUL morților suspecte de la Pantelimon, la faza percheziției informatice. Telefonul uneia dintre doctorițele arestate, verificat de anchetatori

Premierul Marcel Ciolacu l-a chemat pe ministrul Sănătății la Guvern în scandalul MORȚILOR SUSPECTE de la Spitalul Sf. Pantelimon/ Ce spune Rafila?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Soldații ruși s-au omorât între ei, după o noapte de beție. Drept pedeapsă, au...
Aventurile lui Nicușor în vacanța mare. IMAGINI DEMENȚIALE cu Șeful Bucureștiului: s-a băgat în colăcel...
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
Alain Delon, biografia necenzurată a starului francez. Sex-simbolul anilor '60, „stăpânit de pofta banilor și...
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
VIDEO Reacție furioasă a lui Elon Musk după ce Ramzan Kadîrov a susținut că a...
Au luat-o pe urma lui Cătălin Bordea! Despărțire surpriză în showbiz, după 6 ani de...
„Poate fi o capcană”. Prof. dr. Vlad Ciurea, avertisment pentru românii care merg la piscină
Toată ţara se află sub avertismente de cod roşu, portocaliu şi galben de caniculă până...
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
Accident de proporții pe Autostrada A4! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție după ciocnirea...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
La câți KM se schimbă anvelopele de vară?
Donald Trump, numit „laş”. S-a întâmplat în Pennsylvania
NASA a RECUNOSCUT! Nicio imagine cu CALEA LACTEE nu este REALĂ!
Lege nouă pentru șoferi. S-a modificat limita. Rămâi fără permis timp de o lună
Schimbări mari la un hipermarket din România. Ce surprize vor avea clienții
Anca Țurcașiu, primele imagini alături de noul iubit. Cum arată cel care a cucerit-o pe...
Soțul doctoriței Gavril, lovitură de grație! E terifiat!
Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre condițiile din fosta ei căsnicie și care sunt lucrurile pe...
Festivalul RADAR 2024 revine la București: Artiști renumiți din întreaga lume vin să își prezintă...
BANCUL ZILEI. La interviu: - Bună ziua! Sunt Bulă din Vaslui și sunt vânător de...
Canabisul poate ajuta dependenții de opioide, arată un studiu