Alexandru Rafila: „Contractul pentru Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase de la Brașov, SEMNAT până la sfârșitul anului”

Publicat: 25 10. 2024, 15:37
Actualizat: 25 10. 2024, 15:40
sursa foto: brasovcity.ro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezent la Brașov, alături de primarul George Scripcaru a declarat că Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase de la Brașov va fi construit cu fonduri din PNRR, dar și cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI). Acest contract, urmând a fi semnat până la finalul acestui an.

Conform ministrului Sănătăţii, acest proiect a fost „din păcate, mai mult discutat politic, în loc să existe soluţionări care să ducă la semnarea contractului de finanţare”, iar documentaţia prezentată de fostul primar Allen Coliban „nu a fost elaborată corespunzător”, motiv pentru care s-a produs o întârziere din cauza căreia acest spital nu putea fi finalizat în termenul solicitat prin PNRR.

 

După cum ştiţi, iniţial a fost inclus în PNRR şi nu l-a scos nimeni de acolo. S-a schimbat abordarea şi am avut cu domnul primar Scripcaru mai multe discuţii la Bucureşti (în ultimele luni – n.r.). Nu avea rost ca cineva să se opună acestui proiect, dar au fost neconcordanţe şi inadvertenţe cu privire la indicatorii tehnico-economici, la partea legată de modul de construire pe un teren care iniţial a avut destinaţie de teren arabil. Acest proiect, fiind aprobat în PNRR, poate beneficia – şi Guvernul a emis o hotărâre în acest sens la un moment dat – de finanţare din surse multiple şi are posibilitatea de a fi finanţat din împrumutul de la BEI de circa 2,5 miliarde de euro şi din care va fi dezvoltată infrastructură spitalicească nouă în toată ţara. Am făcut demersuri pentru ca, în momentul în care această finanţare va deveni disponibilă, de la sfârşitul anului, toate spitalele care sunt eligibile să beneficieze de finanţare cât mai rapidă”, a afirmat Alexandru Rafila.

Primarul George Scripcaru și-a arătat toată disponibilitatea de a sprijini demersurile Brașovului în construirea acestui spital.

 Cred că o să reușim să adjudecăm licitația în următoarea lună de zile. După aceea o să semnăm contractul de finanțare, așa cum a spus și domnul ministru, spre sfârșitul anului. Ar fi foarte bine, dacă nu cel mai târziu la începutul anului. M-aș bucura să fie dumnealui încă ministru să-l semnăm, pentru că știe toate aceste detalii. Una peste alta, cred că suntem într-o situație bună și mă bucur că am putut să rezolvăm în trei luni de zile printr-un dialog direct, a precizat primarul George Scripcaru.

Spitalul de pneumoftiziologie și infecțioase urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului, lângă viitorul spital regional.

Spitalul va avea un număr 279 de paturi, din care 242 în regim spitalizare continuă, 15 la terapie intensivă și 22 pentru structura de spitalizare de zi, putând fi suplimentate până la 324 în cazuri de necesitate.

CITEȘTE ȘI:

Alexandru Rafila, despre noile INVESTIȚII la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu: Primul robot chirurgical destinat copiilor, o prioritate