Alexandru Rafila, despre combaterea infecțiilor NOSOCOMIALE: Investiții majore în 120 de spitale din România

Publicat: 17 09. 2024, 11:28

This browser does not support the video element.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat măsuri pentru combaterea infecțiilor nosocomiale în spitalele din România, subliniind investițiile semnificative care se desfășoară în acest domeniu. Rafila a precizat că 120 de spitale beneficiază de fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru îmbunătățirea sistemelor de control al infecțiilor.

Există un plan avansat pentru combaterea infecțiilor nosocomiale, iar în prezent se derulează investiții serioase în 120 de spitale din România. Aceste spitale au acces la fonduri din PNRR și ar trebui să se concentreze pe reabilitarea sălilor de operație, instalarea de sisteme de filtrare a aerului și de curățenie și dezinfecție la standarde înalte. Toate aceste reabilitări vor permite o îmbunătățire a activității spitalicești, a declarat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a precizat că, deși există progrese, rămâne o provocare în privința raportării și controlului infecțiilor în anumite spitale, mai ales acolo unde reticența la dezvoltarea compartimentelor și laboratoarelor de microbiologie persistă.

Fără aceste laboratoare, controlul infecțiilor nu poate fi realizat eficient. Am schimbat modul de raportare a indicatorilor de performanță pentru managerii de spitale, astfel încât raportarea să fie stimulată, nu suprimată”, a adăugat Rafila.

Ministrul a subliniat că un raport complet privind situația infecțiilor nosocomiale va fi disponibil la sfârșitul anului, dar a remarcat că România este pe un „trend ascendent” în ceea ce privește gestionarea acestor infecții spitalicești.

CITEȘTE ȘI:

Alexandru Rafila, despre modernizarea secției ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon: „Proiectul va deveni operațional într-un an de zile”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Siguranța pacientului trebuie să fie o PRIORITATE pentru toate instituțiile din sănătate