Prima pagină » Știri politice » Alexandru Rafila: Medicii care lucrează în instituţiile publice ar trebui să declare pe PROPRIE RĂSPUNDERE că nu direcţionează pacienţi la privat

Alexandru Rafila: Medicii care lucrează în instituţiile publice ar trebui să declare pe PROPRIE RĂSPUNDERE că nu direcţionează pacienţi la privat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Alexandru Rafila a fost întrebat dacă un medic îşi poate pune parafa pe un document al unei clinici la care nu este angajat.

Nu am un răspuns la întrebarea dvs, trebuie să întrebăm la Colegiul Medicilor. În principiu, un medic care are dreptul de libera practică poate să parafeze un document, trebuie să existe totuşi şi o precizare în numele cărei instituţii parafează documentul medical respectiv, a spus Rafila.

Referitor la avizul negativ exprimat de Guvern față de o propunere legislativă a USR, destinată să penalizeze redirecționarea pacienților de la serviciile publice spre cele private, ministrul a evidențiat că a examinat propunerea și a constatat că „era elaborată într-un mod superficial și nu aborda adecvat necesitățile de a preveni această orientare a pacienților spre sectorul privat”.

Să nu uităm că medicii de familie sunt operatori privaţi şi trimitem pacienţii la medicul de familie, chiar dacă ei sunt operatori privaţi. Este un proiect iniţiat de USR, de un domn Adrian Wiener cred că îl cheamă. Dânsul are, mai ales în ultimele luni, în ultimii ani, o abordare care mă face să cred că este cel mai bun medic dintre politruci, sau cel mai bun politruc dintre medici, nu ştiu exact care este calitatea dânsului, a spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a vorbit despre un proiect care vizează oprirea direcţionării pacienţilor către sistemul privat.

Noi lucrăm la o strategie care să limiteze acest lucru, nu ştiu dacă o să putem să o eliminăm, o să încercăm să facem lucrurile astea aplicat şi într-un mod care responsabilizează medicii, cred că ar trebuie făcută o declaraţie pe prorpria răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice privind acest aspect, că nu direcţionează pacienţi, a explicat Rafila.

Acesta a precizat că trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile.

O să o introducem curând în criteriile de performanţă ale managerilor, este vorba de modul în care este respectat programul de lucru în spitalele publice, pentru că un medic care lucrează într-un spital public trebuie să desfăşoare o activitate de cel puţin şase ore, iar completarea până la şapte ore o face printr-o gardă sau prin două gărzi, depinde de unitatea sanitară, aşa că noi lucrăm la acest lucru, a adăugat ministrul Sănătății.

CITEȘTE ȘI:

Alexandru Rafila: Dacă sunt culpe medicale, trebuie evidenţiate. Dacă nu, MEDICII să fie APĂRAȚI

Ministrul Alexandru RAFILA în cazul morților de la Spitalul SF. PANTELIMON: Se ajunge cu raportul la Comisia de Disciplină

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și