Prima pagină » Știri politice » Alexandru Rafila: Dacă sunt culpe medicale, trebuie evidenţiate. Dacă nu, MEDICII să fie APĂRAȚI

Alexandru Rafila: Dacă sunt culpe medicale, trebuie evidenţiate. Dacă nu, MEDICII să fie APĂRAȚI

Corpul medical este adus de multe ori într-o zonă care nu este a lui, zona politică, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a afirmat că în situaţia în care există culpe medicale acestea trebuie evidenţiate, iar dacă nu există corpul medical trebuie apărat.

Ministrul Sănătăţii a declarat la Forumul Naţional de Neurologie că doreşte să discute despre încrederea în corpul medical.

Aş vrea să discutăm puţin despre încredere, despre încrederea în corpul medical, despre încrederea în sistemul sanitar şi despre ceea ce se întâmplă în această perioadă, care beneficiază, în ghilimele, de campania electorală. Adică, corpul medical este adus într-o zonă care nu este a lui, zona politică de multe ori, şi diverse dezbateri, dispute de natură electorală – şi nu o să mă auziţi nominalizând vreun partid sau vreo persoană care face politică-  dar noi trebuie să lucrăm pentru că încrederea oamenilor în corpul medical se traduce în încrederea oamenilor în sistemul de sănătate şi cred că ceea ce se întâmplă cu profesionişti din domeniul neurologiei dar şi din multe alte specialităţi medicale, respectiv aplecarea faţă de pacienţi, empatia cu care îşi tratează pacienţii, profesionalismul cu care îşi tratează pacientul merită toată aprecierea şi nu merită aducerea în derizoriu, prin diverse informaţii false, minciuni sau provocări, a afirmat Rafila.

El a adăugat că lucrează împreună cu organizaţiile profesionale ale medicilor şi asistenţilor medicali pentru construirea încrederii în corpul medical.

Eu încerc să lucrez şi cu organizaţiile profesionale ale medicilor, asistenţilor medicali, pentru că ele trebuie să fie partenere la acest demers de construire a încrederii prin modul în care transmit mesajele către proprii membri, prin modul în care se implică, a explicat Rafila.

În acest context, el a mulţumit preşedintei Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană, care a reacţionat imediat când a apărut scandalul de la Spitalul Pantelimon, „care putea să pună în umbră corpul medical”.

Asta este reacţia corectă, de implicare, şi nu de pasivitate în faţa unor astfel de situaţii. Dacă sunt culpe medicale, ele trebuie evidenţiate. Dacă nu sunt, corpul medical trebuie apărat şi respectat, iar încrederea trebuie susţinută, construită de noi prin ceea ce spunem şi prin ceea ce facem, a afirmat ministrul Sănătății.

CITEȘTE ȘI:

Alexandru Rafila anunță investiții de 56 de milioane de euro pentru Centrul de Arși Grav de la spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și