La 15 ani de la pierderea finalei prezidențiale, Mircea Geoană își reînnoiește speranțele. Personajele și strategiile de atunci reapar, într-un spectacol electoral plin de „jocuri subterane” și întorsături neașteptate, potrivit jurnaliștilor de la Adevărul. O întrebare de substanță revine odată cu debutul campaniei electorale: vor conta strategiile deschise, sau, ca și în 2009, jocurile de culise își vor spune cuvântul în lupta pentru Palatul Cotroceni?
La vremea respectivă, Mircea Geoană pierdea la limită cursa prezidențială în fața fostului președinte Traian Băsescu, iar circumstanțele din 2009 au rămas misterioase, încărcate de povești nespuse și influențe nevăzute.
Astăzi, două nume cu o anumită rezonanță din trecutul politic postdecembrist, Mircea Geoană însuși și Sebastian Ghiță, reapar în atenția publică. Coincidență? Sau poate că aceste personaje, alături de alte figuri controversate, revin în postura de pioni într-un alt episod electoral?
În 2016, după încercări eșuate de alianțe, Geoană a explorat opțiuni politce alături de Sebastian Ghiță, proaspăt intrat în Partidul România Unită (PRU). Planul era să coopereze politic și, de ce nu, să își consolideze forțele într-un partid comun, relatează publicația Adevărul.
Presa specula la acea vreme că PRU ar fi „UNPR reloaded”, fără generalul Oprea, dar cu noi personaje influente. Sebastian Ghiță susținea, totuși, că PRU nu era un proiect de extremă și că scopul său era să păstreze parteneriatul strategic cu SUA, dorind să valorifice expertiza lui Geoană pe relații internaționale.
Se spune că uneltirile de culise au fost la ordinea zilei în acea perioadă, mai ales când este vorba de un om precum Ghiță, cunoscut pentru mișcările sale strategice în politică. Potrivit lui Ghiță, Geoană era garanția că partidul nu va devia în direcții „extreme”, deși PRU era văzut drept o platformă cu accente naționaliste.
Dacă povestea dintre Geoană și Ghiță ridică serioase semne de întrebare, atunci cea cu Viorel Hrebenciuc, maestrul politic al PSD, nu are cum să nu revină pe tapetul campaniei prezidențiale.
În 2009, Hrebenciuc conducea campania lui Geoană și părea pregătit să facă orice pentru a-l aduce pe acesta la Cotroceni. Totuși, intervențiile din umbră și, spun gurile rele, chiar „greșeli” strategice au întors sorții în favoarea lui Traian Băsescu.
Astăzi, Gigi Becali, un personaj mereu dispus să comenteze, susține că Hrebenciuc și Ghiță lucrează din nou la o strategie. De data aceasta, obiectivul ar fi să-i netezească drumul lui Marcel Ciolacu, promovând candidatul AUR, George Simion, ca rival în turul al doilea. Liderul PSD a negat miercuri, la Digi FM, existența unui astfel de scenariu. (detalii AICI)
Pe lângă controversata vizită la Moscova, un episod decisiv din cariera lui Mircea Geoană s-a consumat cu o noapte înaintea ultimei dezbateri electorale din 2009, când a fost surprins vizitându-l pe Sorin Ovidiu Vîntu, la acea vreme unul dintre cei mai influenți oameni din România și recunoscut pentru influența sa în mass-media.
Vîntu deținea Realitatea TV, televiziunea care găzduia dezbaterea prezidențială, iar Geoană ar fi fost surprins de întrebarea lui Traian Băsescu privind vizita nocturnă la mogulul media. Această întrebare l-a făcut pe Geoană să ezite, pierzând astfel, conform politologilor, sute de mii de voturi.
Vizita lui Geoană la Sorin Ovidiu Vîntu ridică și astăzi semne de întrebare. De ce a mers Geoană la Vîntu în miez de noapte? Geoană a susținut că scopul era de a verifica dacă echipa lui Băsescu intrase în posesia întrebărilor pentru dezbatere.
Vîntu, însă, a relatat o altă versiune, afirmând că Geoană îl vizita frecvent pentru „consultări economice”. Mai mult, patronul Realitatea a spus că oferea sfaturi echipei lui Geoană pentru a-i asigura acestuia un discurs economic solid.
Astăzi, cu noi alegeri în față, rămâne de văzut ce surprize vor apărea. Mircea Geoană a pierdut șansa de a deveni președinte într-un context plin de suspans și întrebări nerezolvate, iar acum, în acest nou act electoral, jocurile de culise par să revină pe scena politică.
Rămâne de văzut dacă Mircea Geoană va reuși, în sfârșit, să treacă linia de sosire sau dacă spectrul trecutului va umbri încă o dată destinul său politic.
CITEȘTE ȘI: