Prima pagină » Știri politice » Alina Gorghiu a demisionat de la șefia PNL: „Sunt și alți lideri care își asumă aceeași atitudine”

Alina Gorghiu a demisionat de la șefia PNL: „Sunt și alți lideri care își asumă aceeași atitudine”

Alina Gorghiu a demisionat de la șefia PNL:
Alina Gorghiu a anunțat că demisionează de la șefia PNL, după rezultatele dezastruoase de la alegerile parlamentare de duminică, urmând ca, în cadrul ședinței Biroului Permanent Național al PNL, care se va întruni marți, să se stabilească formula de interimat. "Recunosc victoria PSD. Pentru mine nu există alt gest decât cel al depunerii mandatului. A fost o onoare să fiu președintele PNL", a declarat Gorghiu, adăugând faptul că sunt alți lideri din conducerea partidului "care își asumă aceeași atitudine". La scurt timp au urmat demisii în lanț la nivelul PNL. Secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, și președintele PNL București, Cristian Bușoi, și-au depus demisiile din funcții, potrivit unor surse liberale citate de Mediafax. Ulterior, președintele PNL Timiș, Nicolae Robu a anunțat că propune demisia tuturor președinților de filială care au obținut un scor mai mic de 30%, inclusiv a sa, fiind de părere că rezultatele alegerilor de duminică nu pot fi doar "puse în cârca" Alinei Gorghiu. Tot luni, președintele interimar al PNL Slatina, Andrei Iordache, și președintele interimar al PNL Lugoj și candidat din partea PNL Timiș pentru Senat, Claudiu Buciu, și-au anunțat demisiile din funcții după procentele mici obținute de liberali în reședința județului Olt, respectiv în județul Timiș. Pe lista liderilor demisionari se află și președintele filialei din Argeș a Partidului Național Liberal, senatorul Ion Popa. Pe de altă parte, șeful de campanie al PNL, Gheorghe Falcă, a declarat, în cadrul unei intervenții la "Votez cu mine!", că nu are "de unde" să își dea demisia pentru că funcția de coordonator de campanie nu mai există și că pentru rezolvarea problemelor din partid trebuie făcută o analiză în timp. În viziunea sa, dacă Dacian Cioloș își definea clar poziția și intra în campania electorală, astăzi, PNL ar fi avut 38% și PSD-ul ar fi avut sub 38%.
Alina Gorghiu a susținut, luni, o declarație de presă, la sediul partidului, în care a anunțat că își depune mandatul de președinte al PNL. Gorghiu a refuzat să răspundă la întrebări din partea jurnaliștilor și a menționat că mai sunt și alți lideri din conducerea partidului care își asumă rezultatul de la alegeri.
 
„Urmează întâlniri pe care le voi avea cu colegii de partid. Dați-mi voie să mulțumesc electoratului de dreapta din România. Cred că în continuare oferta PNL în ce privește lista de candidați și programul de guvernare a fost bună. Recunosc victoria PSD (…) Noi vom face opoziție, o opoziție curată, fermă și ne vom asigura că viitorul guvern își va respecta promisiunile pentru care a fost votat (…) Am avut o discuție cu liderii partidului și i-am informat că pentru mine nu există alt gest decât cel al depunerii mandatului. A fost o onoare să fiu președintele PNL (…) Sunt alți lideri din conducerea partidului care își asumă aceeași atitudine”, a declarat Alina Gorghiu.
 

 
Gorghiu a anunțat, totodată, că va avea o întâlnire, luni după-amiază, la ora 18:00, cu președinții primelor 20 de filiale care au rezultate peste media națională pentru ca, marți, la ora 12:00, BPN al PNL să se reunească la Palatul Parlamentului.
 
„E nevoie de un alt start, de coerență, de stabilitate (…) Le voi propune colegilor mei convocarea Convenției pentru a stabili cât mai repede noua conducere. Convenția trebuie să ofere un nou start, stabilitate și coerență actului politic din interiorul partidului nostru. Putem să o organizăm la începutul lunii februrarie. Tot mâine în cadrul BPN-ului se va decide formula de interimat „, a mai spus Gorghiu.
 
Demisii în lanț după anunțul Alinei Gorghiu
 
După decizia Alinei Gorghiu, mai mulți lideri liberali și-au anunțat demisiile din funcții. Secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, și președintele PNL București, Cristian Bușoi, se numără printre liberalii care și-au depus demisiile, potrivit unor surse liberale, citate de Mediafax.

Liberalii nu au identificat încă un lider care ar putea prelua funcția de președinte cu titlu interimar, au precizat sursele citate, susținând că BPN al PNL ar putea respinge demisia Alinei Gorghiu. În interiorul partidului au fost vehiculate pentru preluarea interimatului numele lui Mircea Hava, Gheorghe Flutur, dar și al Ralucăi Turcan, însă, nicio opțiune nu s-a conturat încă.

De asemenea, președintele interimar al PNL Slatina, Andrei Iordache, și-a anunțat, pe pagina sa de Facebook, demisia din funcție, după procentul foarte mic obținut de liberali în reședința județului Olt. Acesta anunțase, înainte de alegeri, că își va depune mandatul, în cazul în care PNL nu va reuși să obțină minimum 30 la sută din voturile slătinenilor.
 
„Așa cum am promis, în urma rezultatului de ieri, demisionez din funcția de președinte PNL Slatina”, a scris Andrei Iordache pe Facebook.
 
La Camera Deputaților, PNL Slatina a luat doar 14,33%, față de scorul de 58,22% obținut de PSD. Rezultatul este similar și pentru Senat: PSD – 58,51%, PNL – 15,43%.

Un alt liberal care și-a anunțat demisia este Claudiu Buciu, președintele interimar al PNL Lugoj și candidat din partea PNL Timiș pentru Senat, pe locul doi după Alina Gorghiu. PNL nu a obținut un vot peste PSD la Lugoj.

PNL a obținut, în județul Timiș, pentru Camera Deputaților, 25,51 la sută, potrivit rezultatelor parțiale ale BEJ Timiș, în timp ce PSD a fost votat de 34,80 la sută din electori. Rezultatele sunt similare pentru Senat.

La rândul său, Nicolae Robu a transmis, prin intermediul unui comunicat, că rezultatele obținute de PNL la alegerile parlamentare sunt „dezastruoase” și a propus organizarea de alegeri interne la toate nivelurile până la finele lunii februarie, dizolvarea actualului BPN prin demisia de onoare a tuturor membrilor săi, în frunte cu președintele partidului și demisia tuturor președinților de filială care au obținut un scor mai mic de 30%, deci inclusiv a sa.

„Explicațiile pentru ele sunt multiple și complexe și se impune o analiză serioasă, făcută cu profesionalism, pentru a le cunoaște cu precizie. Dar, până atunci, se impune și asumarea răspunderilor pentru ele. A căuta responsabilii ba la Cotroceni, ba la Palatul Victoria, respectiv a pune totul în cârca președintelui PNL Alina Gorghiu este profund incorect”, susține Robu.

De asemenea, Robu propune numirea de către noul BPN, dintre membrii săi, a unui președinte interimar care să conducă partidul până la alegerile interne, numirea de către BPJ-uri a unor președinți de filială interimari, care să asigure conducerea filialelor până la alegeri.

„În filialele cu scor sub scorul mediu pe țară al partidului, aceștia (președinții de filială – n.r.) vor fi obligatoriu alții decât cei în funcție la data de 11.12.2016”, mai arată Nicolae Robu.

Pe lista liderilor demisionari se află și președintele filialei din Argeș a Partidului Național Liberal, senatorul Ion Popa, în contextul în care filiala condusă de el a obținut cel mai slab rezultat de la înființare.

„Da, este adevărat, mi-am depus demisia. Motivul este neatingerea obiectivului stabilit înainte de campanie. Mâine avem Birou Permanent si atunci vom decide cine va prelua conducerea filialei”, a confirmat Ion Popa pentru Mediafax.

La alegerile din acest an, liberalii din judetul Argeș au obținut cel mai slab scor din istoria lor postdecembristă. Cele 12,52 de procente obținute in județul Argeș reprezintă cu mult sub așteptările liberalilor, printr-o comparație cu cele 58,97 %, adică aproape de cinci ori mai mult, obținute de PSD.

Gheorghe Falcă nu își dă demisia: „Funcția mea nu mai există”

În schimb, șeful de campanie al PNL, Gheorghe Falcă, a declarat, în cadrul unei intervenții la „Votez cu mine!”, că nu are „de unde” să își dea demisia pentru că funcția de coordonator de campanie nu mai există și că pentru rezolvarea problemelor din partid trebuie făcută o analiză în timp.

„Sunt bolnav de trei săptămâni și nu mai activez de două săptămâni, dar responsabil sunt. Eu nu mai am de unde să demisionez pentru că funcția mea nu mai există, cea de coordonator de campanie”, a spus Falcă.

Întrebat dacă Dacian Cioloș mai are un viitor politic alături de PNL, Gheorghe Falcă a declarat că Cioloș nici măcar nu și-a dorit să aibă un viitor politic alături de liberali „nici în timpul campaniei”.

„Și ne-a spus că și după campanie, dânsul urma să mai reflecteze. De aceea, mi-e greu să răspund la această întrebare, dar trebuie ca Partidul Național Liberal să își găsească propriul drum”, a completat Falcă.

„Alături de PNL poate să vină orice cetățean al României și cred că orice cetățean al României este bine primit în PNL. Partidul Național Liberal ia ca atare acest rezultat, este clar că undeva s-a greșit, dar trebuie să repetăm că noi am gândit normal, propunând un program de guvernare normal și nu populist, producând o schimbare masivă a listelor electorale și propunând pe față un premier care avea o mare credibilitate în rândul cetățenilor”, a mai spus Falcă.

„Dacă Dacian Cioloș intra în campanie, PNL ar fi avut 38% și PSD-ul sub 38%”

Întrebat de ce crede că nu a convins mai mult de 20% din electorat să ofere votul liberalilor, Falcă a precizat că este necesară o „analiză în timp”.

„Îmi pun și eu întrebarea de ce cei care au guvernat trei ani de zile, cei care și-au dat pensii speciale, cei care au fost alungați de la guvernare peste un an sunt acceptați, iar cei care nu au fost la guvernare, dar au apreciat prestanța premierului Cioloș, care au apreciat voința poporului de a produce o schimbare în clasa politică, cei care au venit cu un program de guvernare cinstit – „Atât se poate” – nu au fost acceptați. Este un semn de întrebare al cărui răspuns nu trebuie să îl găsim doar noi, politicienii, ci chiar întreaga societate”, a detaliat Falcă.

De asemenea, Falcă a menționat că, după părerea sa, dacă Dacian Cioloș își definea clar poziția și intra în campania electorală, astăzi, PNL ar fi avut 38% și PSD-ul ar fi avut sub 38%.

Liderii din teritoriu care nu vor să demisioneze

Există și președinți de filiale care nu se grăbesc să demisioneze, susținând că filialele pe care le conduc au fost peste scorul partidului la nivel național, iar acum se concentrează pe mandatele de parlamentari obținute. Printre aceștia se numără președintele PNL Olt, Gigel Știrbu, președintele PNL Alba, Mircea Hava, președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu și președintele interimar al PNL Iași, Teofil Bălteanu.

Gigel Știrbu, președintele PNL Olt: „Vor fi multe demisii în partid”

Președintele PNL Olt, Gigel Știrbu, a declarat, pentru Mediafax, că nu a luat în calcul demisia, dar că este convins că vor fi mulți președinți care își vor depune mandatul.

„Tot ce este posibil, dar n-am luat încă această decizie și nu știu dacă o voi lua.(…) Mi se pare un gest corect și de onoare din partea doamnei Gorghiu. Eu sunt convins că da, vor urma și alte demisii”, a spus Știrbu.

În viziunea sa, PNL Olt merita un scor mai mare la parlamentare, dar spune că rezultatelor liberalilor pot fi explicate prin faptul că PNL s-a îndepărtat de electorat.

„Sunt nemulțumitoare, pentru munca depusă, dar trebuie să spun că respectăm votul cetățenilor din județul Olt. Le mulțumim tuturor celor care au acordat votul lor Partidului Național Liberal. Este un semn pentru noi toți că ne-am îndepărtat de doleanțele electoratului și că oamenii politici ar trebui să fie mult mai apropiați de electorat”, a mai adăugat liderul PNL.

Mircea Hava, președintele PNL Alba: „Trebuie să așteptăm congresul”

În aceeași linie s-a menținut vicepreședintele PNL, Mircea Hava, care consideră că o analiză politică profundă ar trebui să aibă loc anul viitor, la congresul partidului.

„Nu e nici momentul nici locul, nici cazul unei analize politice extinse. Asta se va întâmpla, cel mai probabil, la congresul de anul viitor. Până atunci, însă, avem de lămurit lucrurile în interior, de la zero până la vârf. A fost, probabil, un vot dictat de economia personala a fiecaruia, suprapus cu un PNL care s-a expus la aceleasi greseli ca la alegerile locale”, a scris Hava pe pagina sa de Facebook.

Daniel Buda, președintele PNL Cluj: „Nimeni nu se agață de funcție”

La rândul său, președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, susține că, după alegeri, partidul va avea evaluări interne, iar ulterior deciziile luate vor fi comunicate.

„După rezultatul alegerilor de duminică, PNL va avea discuții și evaluări interne iar, ulterior, vor fi comunicate deciziile luate. Nimeni nu se agață de nicio funcție. Oricum, în primăvară vor fi alegeri conform statutului PNL”, a declarat Buda pentru Mediafax.

Raluca Turcan, președintele PNL Sibiu: „Scorul PNL este dezastruos. La Sibiu am muncit”

Pe de altă parte, președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, a admis pe Facebook că scorul PNL este dezastruos.

„De astăzi, intrăm într-o nouă etapă. Ca deputat de Sibiu și președinte de organizație, am obținut un rezultat frumos în Sibiu. Muncit! Scorul PNL-ului la nivel național este dezastruos și asta îmi va face o misiune foarte dificilă în Parlament. Echipa este importantă. De acum înainte, vă rog pe toti, fie că m-ați votat, fie ca nu m-ați votat, să-mi urmăriți munca și proiectele. Vă sunt îndatorată și am o obligație în fața dumneavoastră, pe care o voi respecta. Mă voi strădui pentru obiectivele importante despre care am vorbit in campanie”, a scris liderul liberal pe Facebook.

Gheorghe Dragomir, președintele PNL Constanța: „Nu îmi dau demisia”

Nu în ultimul rând, președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, a susținut, pentru Mediafax, că nu are motive să își părăsească echipa alături de care a muncit în campanie.

„Nu am să-mi depun demisia. În ceea ce privește continuitatea activității mele în filiala Constanța pot discuta doar cu colegii mei din birou, cu primarii în primul rând, cu consilierii județeni și, în funcție de ce vom hotărî, așa vom face. Împreună. Eu nu-mi părăsesc echipa. Eu nu am motive și drept pentru care voi fi alături de colegii mei. Cu atât mai mult în aceste momente complicate. Atâta timp cât noi nu avem ce să ne reproșăm la Constanța vizavi de campania pe care am avut-o, nu se justifică (n.r. demisia)”, a spus Dragomir.

Dan Vîlceanu, președintele PNL Gorj: „Ar trebui să demisionăm toți și nu am mai avea partid”

În schimb, Dan Vîlceanu, liderul PNL Gorj, este de părere că liberalii din județ așteaptă redistribuirea în speranța că vor mai obține un mandat de senator.

„În condițiile în care ar trebui să demisioneze toate județele, probabil că nu ar mai fi partid. O să avem o discuție mâine și în urma acestei discuții vom ști exact ce avem de făcut. În acest moment știm sigur că am obținut un mandat de deputat și așteptăm să vedem redistribuirea, ne dorim să obținem și un mandat de senator. Dacă se va întâmpla așa ar fi o ușoară consolare pentru noi. Pe de altă parte, înțeleg că mâine va avea loc o ședință de Birou Permanent Național, în care vom discuta toate lucrurile legate de viitorul partidului”, a spus Vîlceanu pentru Mediafax.

Teofil Bălteanu, președintele PNL Iași: „Încă nu am luat nicio decizie”

Președintele interimar al PNL Iași, Teofil Bălteanu, spune că procentele liberalilor sunt peste cele ale social-democraților la nivel național, însă a precizat că încă nu a luat nicio decizie.

„Este o ședință după amiază la Biroul Politic Național, acolo se vor stabili măsurile personalizate pentru fiecare filială. Mandatul meu este pe masă. Ne trebuie răbdare să reconstruim, răbdare și înțelepciune. Pentru că un sistem democratic așa cum are nevoie de Putere are nevoie și de Opoziție. Cine nu înțelege acest joc democratic înseamnă că vede corupt lucrurile. Procentele liberalilor și ale celor care gândesc liberal fac aproape cât cele ale PSD-ului, dacă adunăm PMP-ul care are rădăcina tot în această construcție PNL mare, adunăm ALDE care își are rădăcina tot acolo și USR care își are rădăcina tot acolo o să vedeți că ajungeți la aproape aceleași procente”, a spus Teofil Bălteanu.

PNL a obținut doar 19,94% din voturile pentru Camera Deputaților și 20% din voturile pentru Senat, spre deosebire de PSD care a obținut 46,03%, respectiv 46,22%. PNL a fost învins de PSD inclusiv la Timiș, unde Alina Gorghiu a deschis lista pentru Senat.

Surse din PNL declarau anterior, pentru Mediafax, că președintele PNL Alina Gorghiu ar urma să demisioneze, afirmând că în partid se caută o formulă de interimat până la organizarea unui viitor congres, care ar trebui să aibă loc la începutul anului viitor, potrivit statutului. Totodată, aceleași surse declarau că Alina Gorghiu ar urma să aibă, luni seară, o întâlnire cu filialele care au obținut scoruri peste medie, urmând să găsească alături de președinții acestora un lider care ar putea prelua conducerea interimară a partidului. Potrivit acelorași surse, alături de Gorghiu vor demisiona și președinții de organizații care au obținut scoruri sub medie, dar și secretarul general al partidului, Ilie Bolojan.

Alina Gorghiu declara, în ultima săptămână de campanie la Timișoara, că „dacă majoritatea parlamentară care să dea premier în persoana lui Dacian Cioloș nu se face, răspunderea nu este doar a ei, ci va fi a tuturor din Biroul Politic Național și a tuturor șefilor de filială care nu produc rezultatul la care s-au angajat”.

În luna octombrie ea era mai decisă însă să își asume un eventual eșec, acesta părând atunci mai puțin probabil.

„Eu îmi asum foarte clar o demisie dacă PNL nu va fi cel în jurul căruia se va face majoritatea parlamentară care să dea viitorul premier al României”, spunea ea în octombrie.

 

 
Autor