Alina Gorghiu: Pragul de la abuzul în serviciu, amnistie mascată pentru Dragnea
„Abuzul în serviciu! Măcel! Definiția aceasta a PSD înseamnă închiderea majorității dosarelor pe această infracțiune! Au scos terții ca beneficiari ai acestei infracțiuni! Asta deși majoritatea dosarelor sunt cu persoane terțe beneficiare. Ca să nu mai zic ca se reduc limitele de pedeapsă, închisoare de la 2-5 ani, deci se reduc și termenele de prescripție. Adică faptele până 2012 vor fi prescrise. Super legiferare! Dragnea, încă puțin și deschizi șampania pentru amnistia asta mascată!!!”, a scris, luni, senatorul PNL, Alina Gorghiu, pe Facebook.
SD și-a însușit în mare parte varianta propusă de Ministerul Justiției pentru abuzul în serviciu, care prevede introducerea unui prag valoric echivalent cu un salariu minim brut pe economie, însemnând 1.900 de lei.
Amendamentul nu a fost votat încă, ședința fiind întreruptă pentru ca parlamentarii să poată participa la ședința plenului Camerei Deputaților.
„Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementeate expres prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II, inclusiv, un folos material patrimonial și prin acesta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amendă”, prevede amendamentul formulat ad-hoc de PSD.
„Abuzul în serviciu – Art 297 Alin. (1) – Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până în gradul al II lea inclusiv, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constantă în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă”, se arată în documentul care conține propunerea Ministerului Justiției trimisă Comisiei speciale, obținut de MEDIAFAX.
O diferență față de textul propus de Tudorel Toader, în varianta PSD este sintagma „un folos material patrimonial și prin acesta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie”.
La momentul trasmiterii acestei știri, ședința Comisiei pentru legile justiției în care se dezbat și votează modificările la Codul penal este în desfășurare. Ulterior Comisia penru legile justiției va da raport pe proiectul de lege. Senatul va vota, în calitate de prim for sesizat, în plenul de marți, proiectul de lege, potrivit ordinii de zi.