Premierul Ludovic Orban a respins posibilitatea amânării alegerilor parlamentare, opinând că acestea trebuie organizate le termen, pentru a reflecta opțiunile actuale ale românilor, și a reiterat criticile la adresa deciziilor luate de actuala majoritate PSD din Legislativ.
Actualul Parlament în fiecare săptămână produce noi și noi acte normative care riscă să ducă România spre prăpastie, care riscă să determine un colaps economic al României, este de părere premierul Ludovic Orban, ca răspuns la întrebarea presei privind o eventuală decizie de amânare a alegerilor, în contextul unei evoluții accelerate a pandemiei de COVID-19.
Alegerile parlamentare sunt programate pentru data de 6 decembrie, în țară, și 5 și 6 decembrie, în afara granițelor. Orban subliniat că în toate țările s-au organizat alegeri la termen, chair în pandemie, dând exemplu SUA, Franța, Republica Moldova, Polonia.
„Democrația înseamnă votul oamenilor. Mandatul actualului Parlament expiră în 20 decembrie. România are nevoie ca cetățenii să aleagă un nou Parlament, ca cetățenii să-și poată exprima voința, actuală, și cetățenii au dreptul la un Parlament care să reprezinte opțiunile politice actuale ale românilor. Menținerea actualului Parlament înseamnă că în continuare în funcția de Avocat al Poporului va rămâne Renate Weber, în fruntea Curții Constituționale va rămâne unul ca Dorneanu, în frunte Consiliului Legislativ va rămâne unul ca Florin Iordache. Asta înseamnă a menține actualul Parlament. Actualul Parlament în fiecare săptămână produce noi și noi acte normative care riscă să ducă România spre prăpastie, care riscă să determine un colaps economic al României. Atâta lipsă de responsabilitate cum există în majoritatea dominată de PSD în ultimele luni de zile nu a existat niciodată în istoria postdecembristă a României. Este vital pentru România ca mandatul actualului Parlament să înceteze la termenul constituțional care este stabilit”, a declarat premierul.
Ludovic Orban a precizat că a stabilit cu echipa liniile de campanie ale PNL pentru parlamentare, respectiv o campanie pozitivă, care se va concentra pe atuurile liberalilor pentru guvernarea în următoarii patru ani.
În ceea ce privește măsurile pentru gestioanarea pandemiei de COVID-19, față de regulile stabilite pentru campania de la alegerile locale, premierul a precizat că s-a redus numărul de persoane pentru adunări publice, numărul de activiști care însoțesc candidații, se menține obligativitatea portului măștii și celelalte măsuri de protecție sanitară.
Întrebat despre organizarea alegerilor parlamentare în diaspora, premierul a spus că responsabilii români sunt în comunicare permanentă cu reprezentanții statelor în care este avută în vedere înființarea de secții.
„Deocamdată, deși asistăm la un val epidemic îngrijorător în toată Europa, discuțiile pe care le avem ne permit să spunem că vom putea organiza secții de votare”, a declarat Orban, precizând că situația este în dinamică, iar datele finale vor fi anunțate.
„Posibil în anumite țări să fie redus și numărul de secții de votare, este posibil ca în alte țări să se permită organizarea de secții de votare doar la sediile misiunilor diplomatice, ambasade, consulate sau alte sedii care sunt ale unor instituții ale statului român, vom avea o imagine foarte clară și cînd vom avea toate datele, MAE le va face publice”, a subliat Orban.
Conform unui document guvernamental recent supus informării Execitivului, românii din diaspora ar putea vota la parlamentare în 760 de secții, cu 75 mai puține decât la alelegile prezidențiale din 2019. O decizie finală este estimată pentru data de 18 noiembrie.
În ceea ce privește numărul românilor stabiliți în diaspora înscriși ca alegători prin corespondență, doar aproximativ 39.000, Orban a precizat că statul a încurajat această metodă de vot. „Până la urmă asta a fost decizia oamenilor, e posibil ca mulți să prefere să voteze la secțiile de votare și le respectăm această opțiune”, a spus premierul.
Orban a făcut referire la la posibilitatea votului electronic, care încă nu a fost reglementată. „Vă aduc aminte că PNL a înaintat un proiect de lege privind votul electronic, care ar fi fost foarte util în perioada pandemiei, încă de acum doi ani de zile. Din păcate, majoritatea PSD din actualul Parlament nu a acceptat acest sistem de vot”, a precizat premierul.