AMÂNAREA taxei pe LUX / Boloș recunoaște eroarea în mecanismul de implementare / Contribuabilii nu știau dacă datorează impozitul pe marile averi

Publicat: 30 04. 2024, 15:29
Actualizat: 30 04. 2024, 15:31

This browser does not support the video element.

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a anunţat, la finalul ședinței de guvern, că a fost amânat termenul pentru plata impozitului de 0,5% pentru clădirile cu o valoare de peste 2,5 milioane lei şi pentru mijloacele de transport cu valoare de peste 375.000 lei, până la 30 septembrie. 

Conform ministrului Boloș amânarea s-a produs pentru ca „pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor”.

După cum se cunoaşte, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane lei şi mijloacele de transport cu o valoare de peste de 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie, iar în acest context pentru a avea acces la aceste categorii de informaţii, dar şi pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024, a precizat Marcel Boloș.

Concret, în cele 5 luni de zile, se notifică de către autoritățile locale contribuabilii care au proprietăți cu o valoare impozabilă mai mari de 2,5 milioane lei.

Autoritățile locale comunică ANAF-ului care este situația acestor proprietari. ANAF-ul emite deciziile de impunere pentru sub cu valoarea mai mare decât de 2,5 milioane lei și pe 30 septembrie ar trebui să avem primele încasări din impozitul pe marile averi, a precizat ministrul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor nu cunoaște câți contribuabili se vor încadra la plata „taxei pe lux”, întrucât abia acum s-a creat acest mecanism. Fostul mecanism „ne-a adus în imposibilitatea în care nu știam cine deține astfel de proprietăți”, a comunicat Boloș, la conferința de presă de la Palatul Victoria.

De abia acum am creat mecanismul prin care vom ajunge la această informație în privința deținătorilor de proprietăți imobiliare cu valori de peste 2,5 milioane de lei. Deci, cred eu că până la termenul scadent, poate chiar și mai devreme, o să intrăm în posesia acestor informații. Mecanismul pe care l-am avut ne-a adus în imposibilitatea în care nu știam cine deține proprietăți cu valoare mai mare de 2,5 milioane lei. Ba mai mult, contribuabilii erau cei care nu cunoșteau dacă datorează sau nu impozitul pe marile averi.

CITEȘTE ȘI: