Prima pagină » Știri politice » Ambasada Olandei: Urmărim cu îngrijorare și cu surprindere evoluțiile privind ridicarea imunității. Credem cu tărie că legea se aplică tuturor, în același fel

Ambasada Olandei: Urmărim cu îngrijorare și cu surprindere evoluțiile privind ridicarea imunității. Credem cu tărie că legea se aplică tuturor, în același fel

Ambasada Olandei: Urmărim cu îngrijorare și cu surprindere evoluțiile privind ridicarea imunității. Credem cu tărie că legea se aplică tuturor, în același fel
Decizia senatorilor de a menține imunitatea colegului Dan Șova și a respinge astfel cererile procurorilor de încuviințare a arestării fostului ministru provoacă reacții de îngrijorare în rândul ambasadelor de la București. După Marea Britanie și SUA, și ambasada Olanda a venit cu un mesaj critic, amintindu-le aleșilor români că „legea se aplică tuturor, în același fel".

Ambasada Olandei a precizat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, că urmărește „cu îngrijorare și cu surprindere” evoluțiile privind ridicarea imunității parlamentarilor, mai ales în contextul în care partidele politice și-au luat angajamentul de a lupta împotriva corupției.

„Ambasada Olandei urmărește cu îngrijorare și cu surprindere evoluțiile privind ridicarea imunității, în special date fiind recentele promisiuni ale partidelor politice privind angajamentul de a lupta împotriva corupției. Credem cu tărie că legea se aplică tuturor, în același fel”, se arată în răspunsul misiunii diplomatice, după ce Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a lui Dan Șova.

Ambasada mai precizează că are încredere că România și instituțiile sale „iau în considerare recomandările din rapoartele MCV”.

Reacția Ambasadei olandeze vine după cele ale Ambasadei Marii Britanii și SUA.

Potrivit anunțului oficial făcut în plen în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorității senatorilor, Senatul nu a încuviințat arestarea preventivă a lui Dan Șova.

Numărul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari.

Din cele 151 de vorturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Șova, au fost înregistrate 79 de opțiuni „pentru”, 67 „contra”, iar cinci voturi au fost anulate.

Procurorul șef al DNA a trimis în 13 martie procurorului general al Parchetului instanței supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta să încuviințeze reținerea și arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Șova, pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Anchetatorii au cerut încuviințarea reținerii și arestării senatorului în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni și Rovinari.

Comisia juridică a avizat, miercurea trecută, cu șase voturi „pentru” și cinci „împotrivă”, solicitarea privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.

 

Citește și