Ambasada SUA Recepție Ziua Independenței București 2018
După un obicei mai vechi, recepția cu ocazia Zilei Naționale a Statelor Unite a fost sărbătorită în avans, vineri, la sediul ambasadei din București. Vremea ploioasă nu a descurajat oaspeții americanilor să onoreze invitația.
Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă au ales să nu participe la recepție, dar mai mulți miniștri din guvern au fost prezenți. De exemplu, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici, care tocmai a fost numit președintele Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene pentru Investiții, a cărei conduceri a preluat-o România, pentru un an de zile.
Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu este printre primii care au confirmat plecarea lui Hans Klemm de la Ambasada de la București. „Înlocuitorul său vorbește limba română,” a precizat Meleșcanu, dar a refuzat să-i dezvăluie numele.
Victor Ciorbea, fericit că, deși e avocat al Poporului, nu are nici o atribuție în conflictul Guvern-Președinție privind revocarea Laurei Codruța Kovesi.
Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA, una din personalitățile din România foarte apreciate și susținute de americani.
Primarul general al Capitalei Gabriela Firea și-a adus soțul la recepție. Potrivit unui sondaj Sociopol, ea se află pe locul doi în preferințele românilor, înaintea românului de etnie germană Klaus Iohannis, dar după românul de origine siriană Raed Arafat.
Fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu, unul dintre liderii partidului în ultimii ani, este tot mai izolată în PSD. Susține că nu vrea să părăsească partidul, dar a asistat recent la o lansare a agendei politice a partidului înființat de Victor Ponta.
Un alt disident din PSD, fostul premier Mihai Tudose, și el apreciat de americani. El este unul dintre PSD-iștii marcanți care nu a fost de acord cu organizarea unui miting de susținere a Cabinetului Dăncilă: „Suntem la guvernare!”
Fostul președinte Emil Constantinescu apare tot mai rar în viața publică. Pe vremuri, era considerat de Corneliu Coposu un politician de viitor.
După sosirea invitaților, ploaia s-a oprit și a ieșit curcubeul. Un fenomen similar, stimulat atunci de americani, a marcat vizita la București a lui George Bush în 2002.
Ceremonia oficială a fost marcată de militarii americani care au prezentat onorul.
„Vom colabora pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică și a oferi apărare împotriva amenințărilor hibride. Vom promova valorile americane și vom aplauda îmbrățișarea de către România a unui viitor democratic și consolidarea instituțiilor sale democratice, inclusiv a unui sistem judiciar independent,” a declarat vineri seară, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România. „Vom încuraja contribuțiile României la securitatea energetică a Europei, inclusiv prin luarea măsurilor necesare investițiilor strategice în producția de energie în Marea Neagră, care are extraordinarul potențial de a transforma România într-un centru regional de producție și distribuție de energie. Vom sprijini un mediu de afaceri și investițional stabil, previzibil și transparent, pentru a atrage investitori americani în România, a dezvolta comerțul dintre țările noastre și a promova prosperitatea economică comună.”
„Vom continua să prezentăm România ca un aliat NATO model, care își îndeplinește sau depășește angajamentele față de Alianță investind în apărarea sa, modernizându-și capacitățile și contribuind nu doar la securitatea regională, ci și la apărarea transatlantică și la eforturile de a pune capăt conflictelor din zone aflate la mare distanță, precum Afganistan. Împreună vom menține și consolida legăturile transatlantice”, a completat ambasadorul SUA la București.
„Acum, când sărbătorim independența Americii, Centenarul unității României și prietenia existentă între America și România în ultimii 100 de ani, sper la un parteneriat și mai puternic, pe măsură ce întâmpinăm împreună provocările și extraordinarele oportunități ce ne așteaptă,” a conchis Hans Klemm.
„Sunt convins că președinția Consiliului UE va prezenta o oportunitate deosebită pentru promovarea parteneriatului transatlantic. Doresc să asigur partenerul nostru strategic că sunt ferm angajat ca țara noastră să rămână același actor implicat, responsabil și stabil. Cooperarea dintre România și SUA în plan politic, militar și de Securitate au ajuns la un nivel exceptional,” a declarat președintele Klaus Iohannis în discursul său.
„Încurajăm consolidarea dimensiunii economice, inclusiv prin investiții, în domenii precum cel energetic, însă ca acest obiectiv să fie posibil, avem nevoie de stabilitate, predictibilitate, un sistem de justiție puternic, independent, o guvernare transparentă și responsabilă, care chiar respectă statul de drept. Toate acestea nu reprezintă o opțiune, ci singura cale pentru o Românie puternică, un partener strategic. Veți găsi mereu în România un aliat, un partener și un prieten pe care vă puteți baza,” a afirmat președintele.
„Istoria României ne reamintește constant că democrația nu trebuie luată drept un dat garantat. Poate aceasta e cea mai mare lecție pe care trebuie să ne-o însușim acum, la 100 de ani de prietenie cu SUA. Democrația trebuie apărată și consolidată în fiecare zi, cu toată determinare, în Europa, România și toate colțurile lumii”, a completat șeful statului.
Discuție neprotocolară între Klaus Iohannis și Hans Klemm. Ambasadorul american a fost tot timpul atent la modificările legislației penale operate de politicienii români.
În timpul recepției de vineri, a avut loc o demonstrație aviatică, urmărită cu interes de toată lumea.
La recepția oferită de ambasada SUA cu ocazia aniversării pe data de 4 iulie a Zilei Independenței, șeful statului român a participat alături de soția sa, Carmen Iohannis.
Recepția oferită de Ambasada americană s-a încheiat cu o petrecere.
Fotografii puse la dispoziție de Ambasada SUA la București