UPDATE | Motivul pentru care ambasadoarea Austriei în România nu a participat la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Ea a fost reprezentată de un adjunct

UPDATE | Motivul pentru care ambasadoarea Austriei în România nu a participat la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Ea a fost reprezentată de un adjunct
Adelheid Folie, ambasadoarea Austriei la București / Sursa: Facebook
Publicat: 13/12/2022, 17:25
Actualizat: 13/12/2022, 17:38

E.S. Adelheid Folie, ambasadoarea Austriei la București, nu a participat, marți, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis. În schimb, a trimis un adjunct să o reprezinte la eveniment.

UPDATE – Motivul pentru care ambasadoarea Austriei în România nu a participat la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Ambasada Austriei: „Adelheid Folie a suferit o intervenție chirurgicală”

Ambasada Austriei la București a anunțat marți, 13 decembrie, că absența lui Adelheid Folie de la întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu diplomații din statele UE a fost cauzată de „o intervenție chirurgicală medicală necesară”.

„În ceea ce privește reflectarea online a reuniunii de astăzi a ambasadorilor UE cu președintele Iohannis, vă informăm că ambasadorul Adelheid Folie a suferit o intervenție chirurgicală medicală necesară și planificată de mult timp în cursul weekendului și, prin urmare, este reprezentată de adjunctul său, Georg Oberreiter, în toate întâlnirile oficiale”, a transmis Ambasada Austriei într-un comunicat pentru Libertatea.

Misiunea diplomatică a menționat că Adelheid Folie va reveni la birou după Crăciun.

Știrea inițială:

Ambasadoarea Austriei, E.S. Adelheid Folie, nu s-a prezentat la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis. La eveniment este prezent Georg Oberreiter, adjunct-șef de misiune la Ambasada Austriei la București, au spus, pentru Mediafax, surse participante la eveniment.

„Este în vacanță”, a fost explicația înaintată de reprezentantul Austriei, la întâlnirea la care participă și Klaus Iohannis, scrie G4Media.

Șeful statului are, marți, la Hotel Athénée Palace Hilton, o întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați în România.

Austria a blocat, în 8 decembrie, în Consiliul Justiție și Afaceri Interne aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Klaus Iohannis, prima reacție după eșecul României la Schengen: „Austria a susținut că Spațiul Schengen nu poate fi extins, dar pentru Croația a știut să voteze DA”

Preşedintele Klaus Iohannis a avut un mesaj foarte tranșant la adresa Austriei, după votul negativ de la Consiliul JAI din 8 decembrie, cu privire la aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Austria a susţinut timp de două săptămâni – că atât a durat întreaga etapă de NU – că spaţiul Schengen nu poate fi extins, fiindcă sunt prea mulţi migranţi. Dar pentru Croaţia a ştiut să voteze DA, pentru România şi Bulgaria a ştiut să voteze NU”, a spus Klaus Iohannis, la conferința de presă comună susținută luni, la Palatul Cotroceni, cu președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis.

Cu această ocazie, președintele a fost întrebat de jurnaliști ce va face la Consiliului European din 15 decembrie, dacă este închis subiectul aderării României la Schengen, dacă va încerca să pună subiectul pe agendă şi cine decontează eşecul privind Schengen, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), diplomația românească sau el însuşi.

„Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toţi în România şi trebuie să spun că am fost dezamăgit şi supărat după ce am primit rezultatul acestui vot. Această dezamăgire şi supărare vine din faptul că noi de 11 ani ne străduim, negociem şi sperăm să intrăm cu drepturi depline în spaţiul Schengen – noi, românii, după ce în decursul acestui an care se apropie de final, am avut câteva reuşite notabile. Să nu uităm că una dintre principalele piedici când venea vorba despre integrarea în spaţiul Schengen a fost existenţa acelui MCV, Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Şi am reuşit, împreună cu Guvernul, împreună cu Coaliţia, să ajungem în punctul în care Comisia Europeană a considerat că acest mecanism s-a finalizat şi a fost ridicat.

Am reuşit, printr-o colaborare intensă şi foarte bună cu Olanda, să-i convingem pe partenerii olandezi să îşi schimbe opinia în chestiunea Schengen faţă de România şi să propună Parlamentului olandez Guvernul un vot pozitiv pentru România, chestiune aprobată de Parlamentul olandez. Tot în acest an s-a schimbat ecuaţia politică din Suedia şi, iniţial, Parlamentul suedez nu a fost deloc încântat de o posibilă aderare a României la spaţiul Schengen. Am colaborat, am negociat, am discutat şi am înlăturat şi rezervele Suediei”, a declarat Klaus Iohannis.

„Miniştrii de Interne au semnat, în 16 noiembrie, o declaraţie pentru extinderea spaţiului Schengen”, a amintit șeful statului.

„În data de 16 noiembrie, aici, la Bucureşti, în Palatul Parlamentului, a avut loc o întrunire a miniştrilor de interne din Uniunea Europeană, în aşa-numitul Format Salzburg, Salzburg fiind un oraş în Austria, şi la finalul acestei reuniuni, miniştrii de interne au emis o declaraţie, care a fost foarte clară: România şi Bulgaria sunt binevenite în spaţiul Schengen – chestiune semnată şi susţinută inclusiv de ministrul de interne din Austria, în 16 noiembrie. Doar două zile mai târziu, acelaşi ministru de interne din Austria declara în faţa presei austriece că Austria nu poate să admită o lărgire a spaţiului Schengen, dintr-o chestiune care a fost greu de înţeles.

S-au vehiculat diferite date, care nu au coincis în niciun fel cu datele noastre, nici cu datele Frontex, şi când s-a votat, s-a petrecut un lucru interesant: Austria a susţinut timp de două săptămâni – că atât a durat întreaga etapă de NU – că spaţiul Schengen nu poate fi extins, fiindcă sunt prea mulţi migranţi. Dar pentru Croaţia a ştiut să voteze DA, pentru România şi Bulgaria a ştiut să voteze NU. Acest mod de a face politică în Uniunea Europeană nu poate să fie considerat pozitiv, este foarte clar că migraţia reprezintă o problemă pentru Uniunea Europeană, dar este la fel de clar că România nu permite o migraţia nelegală şi nu este cauza unei migraţii nelegale.

Deci, practic, România a primit NU nemeritat pentru o chestiune pe care n-am cauzat-o, ba dimpotrivă, România este foarte activă în combaterea migraţiei ilegale. De aceea, nici românii nu au înţeles de unde până unde acest refuz, şi oamenii sunt supăraţi, mulţi sunt de-a dreptul revoltaţi şi pot să-i înţeleg. Dar în politică nu contează dacă eşti supărat sau frustrat, sau bucuros. În politică, noi suntem aleşi pentru a rezolva problemele comunităţii, problemele naţiunii şi asta voi face eu în continuare”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că, deși votul l-a supărat şi l-a dezamăgit, nu va da înapoi.

„Personal voi rămâne foarte conectat la fenomen și sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România devine membră a spațiului Schengen. Asta nu va fi simplu. Acum, miercuri și joi, probabil și vineri, vom avea o întrunire a Consiliului European și cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliul European. Va fi o dezbatere, vor fi probabil diferite opinii, dar un nou vot va fi doar atunci când se întrunește iarăși Consiliul JAI și, din datele pe care le avem în acest moment, este greu de crezut că în așa de puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să continuăm să discutăm.

Problemele Uniunii, problemele diplomatice, problemele economice, problemele de colaborare se rezolvă discutând și căutând împreună soluții. Eu voi duce lucrurile mai departe și sunt convins că vom găsi soluții și pentru această problemă. Așa cum în acest an am găsit soluții și pentru MCV, pentru a schimba NU olandez în DA olandez, pentru a schimba NU suedez în DA suedez, vom continua discuțiile cu partea austriacă, cu Comisia Europeană și sunt foarte hotărât, repet, – aceeași hotărâre este și la nivelul Guvernului – să rezolvăm această problemă. Pe mine o supărare sau o frustrare de acest tip nu m-a oprit niciodată în a urmări ceea ce este bine pentru comunitatea care m-a ales, și de data aceasta este națiunea română, și mă voi implica total”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Referitor la cei vinovaţi de acest eşec privind aderarea României la Spațiul Schengen, şeful statului a avut câteva precizări de făcut.

„Dacă este momentul să căutăm vinovaţi, cu siguranţă sunt lucruri care puteau fi făcute altfel, mai bine, chit că îmi este greu să înţeleg cum să faci mai bine dacă cu doar două săptămâni înainte de vot o parte îşi schimbă nepregătit şi neexplicat atitudinea faţă de vot, dar, în această seară, împreună cu prietenul României, domnul Preşedinte Cassis, nu cred că este momentul să aprofundăm tema. Voi reveni, probabil de multe ori, la această chestiune. Următoarea discuţie pe care sunt foarte dispus şi deschis să o port cu jurnaliştii va fi la Bruxelles, înaintea Summitului între Uniunea Europeană şi ASEAN, respectiv înaintea Consiliului, şi cred că va dura puţin până găsim o soluţie, dar integrarea României în Spaţiul Schengen rămâne obiectiv strategic naţional şi rămâne obiectiv pentru mine personal”, a spus el.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?