Prima pagină » Știri politice » Ambasadorul francez: Orice guvern va fi la putere în România va pierde alegerile dacă nu rezolvați această problemă

Ambasadorul francez: Orice guvern va fi la putere în România va pierde alegerile dacă nu rezolvați această problemă

Ambasadorul francez: Orice guvern va fi la putere în România va pierde alegerile dacă nu rezolvați această problemă
El a recunoscut că procedura este "complicată", dar ea se poate aplica, dacă există mijloace informatice, umane și materiale.

Ambasadorul Franței, Francois Saint-Paul, a recunoscut, vineri, riscurile votului prin corespondență, la care și Parisul a renunțat, dar a precizat că cel electronic este aplicat în țara sa.

Diplomatul a explicat că, pentru a se putea controla mai ușor procesul de vot, în Franța „votul electronic are loc înainte de data votului fizic”.

El a recunoscut că procedura este „complicată”, dar ea se poate aplica, dacă există mijloace informatice, umane și materiale.

Și în privința listei electorale, Saint-Paul a precizat că este un proces „foarte complicat” care necesită timp. În acest sens, el a dat ca exemplu faptul că a fost numit în funcția de director al Direcției pentru Francezii din Străinătate și pentru administrația consulară în octombrie 2009 și de atunci până în decembrie 2011 s-a ocupat de pregătirea alegerilor prezidențiale din 2012.

„Cred că pe termen lung este un sistem foarte eficace (listele electorale – n.r.) pentru a putea planifica bine lucrurile, pentru a construi o experiență administrativă și, dacă îl îmbinați cu un sistem de împuternicire, poate aceasta este soluția”, a declarat ambasadorul, la seminarul „Organizarea alegerilor în străinătate, experiența franceză”, organizat de Ambasada Franței la București.

Francois Saint-Paul a subliniat că trebuie făcute aceste modificări pentru diaspora, altfel, orice guvern va fi la putere va pierde alegerile. „Trebuie să faceți asta pentru diaspora, pot spune chiar că nu aveți de ales. Pentru că, dacă nu o faceți, toate alegerile se vor derula prost. Și dacă alegerile se derulează prost, este vorba de un principiu democratic (…), Guvernul la putere va fi învins de fiecare dată când se întâmplă ceva” dacă nu se modifică sistemul de vot, a spus el.

La rândul său, Sylvain Riquier, director adjunct în cadrul Direcției pentru Francezii din străinătate, a recunoscut că votul prin corespondență prezintă probleme, la fel și cel electronic, dar acesta din urmă reprezintă „un mijloc de a contrabalansa distanțele” mari pe care trebuie să le parcurgă cetățenii din străinătate pentru a vota fizic.

Potrivit legii franceze, cetățenii stabiliți în străinătate trebuie să fie înscriși pe lista electorală consulară a misiunii diplomatice sau consulare la care sunt arondați potrivit reședinței lor. Ambasadorul a explicat că înscrierea pe listă se face voluntar de către cetățeni, dar până la anumită dată: 31 decembrie a anului anterior celui în care se organizează alegeri. Totodată, ei pot vota și electronic.

Cetățenii francezi mai au la dispoziție votul prin procură.

Numărul francezilor înscriși pe listele electorale consulare a crescut de la 941.361 în 2007 la 1.135.404 în 2014.

Francois Saint-Paul a precizat, totodată, că în perioada în care s-a ocupat de organizarea alegerilor nu a fost contactat de niciun ministru pentru a primi instrucțiuni și, chiar dacă s-ar fi întâmplat, nu le-ar fi urmat.

Citește și