Ambasadorul maghiar la NATO i-a trimis ministrului de Externe croat un atlas cu „UNGARIA MARE”. MAE român dezaprobă gestul: Are o natură provocatoare
Ministerul Afacerilor Externe al României și-a exprimat dezaprobarea față de gestul ambasadorului Ungariei la NATO, Istvan Balogh, care i-a oferit ministrului croat de Externe, Gordan Grlić Radman, un atlas geografic. Atlasul include hărți ale „Ungariei Mari”, care înfăţişează întregul Bazin Carpatic. MAE român consideră această acțiune drept „provocatoare” și incompatibilă cu relațiile de Parteneriat Strategic dintre România și Ungaria, precum și cu statutul de aliați NATO.
Ministerul de Externe precizează că este vorba despre un cadou destinat celorlalte delegații Aliate, de unde se poate presupune că și delegația României a primit un astfel de cadou, nu doar cea croată.
„Cu privire la știrile conform cărora Delegația permanentă a Ungariei la NATO a circulat, sub formă de cadou destinat celorlalte delegații Aliate, un Atlas național ungar în care apar elemente de natură istorică, precum situația demografică sau hărți, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
Ministerul Afacerilor Externe a transmis în data de 18 decembrie, prin intermediul ambasadorului României la NATO, dezaprobarea față de circularea atlasului respectiv, care are o natură provocatoare în raport cu relația de Partener Strategic între România și Ungaria și de aliați NATO.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează și pe această cale poziția transmisă constant autorităților ungare că orice declarație sau gest provocator nu este de natură să contribuie la consolidarea relațiilor parteneriale dintre România și Ungaria. Istoria comună trebuie să rămână obiectul de studiu al istoricilor”, a transmis MAE într-un comunicat emis duminică seara.
Harta „Ungariei Mari”, motiv de scandal diplomatic
Incidentul a fost dezvăluit inițial de ministrul croat de Externe, Gordan Grlić Radman, care a calificat cadoul primit de la ambasadorul ungar drept „neobișnuit” și a descris textele și hărțile incluse în atlas drept „problematice”, potrivit telex.hu.
Atlasul, publicat în 2021 în cadrul seriei „Atlasul național al Ungariei”, conține reprezentări ale întregului bazin al Munților Carpați, care descrie şi zonele de dincolo de graniţele actuale ale Ungariei.
„Vom discuta cu România, Slovacia și Slovenia”
Ministrul croat a anunțat că va discuta acest gest cu omologi din România, Slovacia și Slovenia.
„Vom discuta despre acest act inacceptabil cu colegii nostri din România, Slovacia și Slovenia, pentru că epoca de astăzi, una provocatoare din punct de vedere geopolitic și plină de amenințări de securitate, solicită mai mult dialog și mai multă cooperare între aliații europeni și transatlantici”, a scris Gordan Grlić Radman pe platforma X.
Sursa foto: Shutterstock
CITEȘTE ȘI:
Viktor Orbán: „Trecem de la război la PACE. Se vor întâmpla lucruri noi, la care nici nu s-a visat”