Prima pagină » Știri politice » Ambasadorul Marii Britanii, după discuțiile cu Toader: Vrem ca modificările în Justiție să aibă scopul de a întări lupta împotriva corupției și statul de drept

Ambasadorul Marii Britanii, după discuțiile cu Toader: Vrem ca modificările în Justiție să aibă scopul de a întări lupta împotriva corupției și statul de drept

Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, alături de o delegație oficială, a venit, miercuri dimineața, la sediul Ministerului Justiției, unde a discutat cu Tudorel Toader despre modificările propuse la Legile justiției, despre colaborarea dintre Marea Britanie și România, dar și despre Brexit. Ambasadorul a ajuns la minister puțin după ora 10.00.
Întâlnirea a avut loc la inițiativa ambasadorului Marii Britanii, care a subliniat că, în ceea ce privește modificările pe Legile justiției, România trebuie să decidă ce fel de sistem își dorește și că progresele făcute anul trecut în materie în consolidarea statului de drept și lupta împotriva corupției sunt remarcabile. „România are instituții precum DNA care lucrează într-un mod foarte, foarte bun și punctul nostru de vedere este că orice modificare ar fi bine să fie discutată cu toate părțile interesate, cu scopul de a întări sistemul de drept în România și lupta anticorupție”, a spus Brummell.
 
„Am subliniat că România trebuie să decidă singură, conform Constituției și procedurilor parlamentare ce sistem de justiție își dorește, care este sistemul potrivit pentru România. Noi am subliniat că apreciem foarte mult ce a făcut România anul trecut în ceea ce privește stabilitatea sistemului de drept și lupta împotriva corupției. (…) Domnul ministru a explicat scopul modificărilor, și noi am subliniat că este ceva pentru România, că vrem ca modificările să aibă scopul de a întări lupta împotriva corupției și statul de drept, să fie discutate cu toate părțile interesate. Domnul ministru a explicat că o să fie și deja este în curs examinarea, inclusiv acum la CSM, și a subliniat că România vrea ca modificările să ia în considerare recomandarile MCV”, a declarat Brummell, care a explicat și că importantă nu este recomandarea Marii Britanii în această chestiune, ci ca schimbările să fie discutate cu toate părțile interesate, care să aibă posibilitatea de a expune un punct de vedere, pentru a crea o legislație nouă, adaptată nevoilor României. 
 
Vizita lui Paul Brummell vine după ce, marți, la sediul Ministerului Justiției, a fost și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.

„Astăzi, 5 septembrie 2017, domnul prof.univ.dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, și doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, au primit vizita E.S. Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Cu această ocazie, a fost evidențiată cooperarea româno-americană, bazată pe parteneriat și colaborare în domeniul justiției, cu accent pe promovarea de schimburi de bune practici in ariile de interes comun. Întrevederea de astăzi a constituit un bun prilej pentru un schimb deschis de puncte de vedere și o discuție fructuoasă în spiritul cooperării în cadrul Parteneratiului Strategic bilateral”, se arăta într-un comunicat de presă comun al Ministerului Justitiei și Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, transmis marți după-amiază.

În urma întrevederii, Klemm a afirmat că „discuțiile au avut loc într-un spirit de cooperare”, precizând că dialogul a fost „eficient”.

„Am avut o discuție foarte eficientă cu domnul ministru Toader, în această dimineață, într-un spirit pozitiv, care trebuie să existe în cadrul parteneriatului nostru strategic. Vom transmite o declarație comună pe parcursul acestei zile. Discuțiile au avut loc într-un spirit de cooperare. Am făcut schimb de informații și păreri și abia aștept să lucrez mai departe cu ministrul și Guvernul”, a spus Klemm, după întâlnirea cu Tudorel Toader, de la sediul Ministerului Justiției.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea ambasadorul SUA la București, după ce Hans Klemm s-a declarat „îngirjorat” de unele modificări propuse de ministrul Toader la legile justiției.

Citește și