Ambasadorul Marii Britanii: Parlamentul român trebuie să facă o curățenie internă

Ambasadorul Marii Britanii: Parlamentul român trebuie să facă o curățenie internă
Publicat: 27/09/2012, 16:52
Actualizat: 29/07/2014, 22:17

Ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, susține că parlamentarii români trebuie să arate nu numai că li se aplică legea ca oricărui alt cetățean, dar și că merg mai departe și respectă cele mai înalte standarde de integritate în calitatea lor de oficiali ai țării.

Martin Harris scrie, pe blogul său, că actualul Parlament al României, precum și cel care va rezulta după alegerile din 9 decembrie trebuie să facă progrese în implementarea Strategiei Naționale Anticorupție.

Harris amintește că Parlamentul României este angajat pentru realizarea unui număr de reforme prin Strategia Națională Anticorupție – proceduri reformatoare privind ridicarea imunității parlamentarilor, adoptarea unui cod etic pentru aceștia, precum și privind colaborarea cu GRECO, organismul special anticorupție al Consiliului Europei.

„Orice campanie împotriva corupției trebuie să beneficieze de sprijinul clar al clasei politice conducătoare”, subliniază Harris.

De asemenea, el arată că „parlamentarii trebuie să arate nu numai că li se aplică legea ca oricărui alt cetățean, dar și că merg mai departe și respectă cele mai înalte standarde de integritate în calitatea lor de oficiali ai țării”.

„Altfel, reputația Parlamentului are de suferit, precum și calitatea democrației”, adaugă diplomatul.

Ambasadorul Harris arată că parlamentari din întreaga Europă fac în prezent subiectul unei monitorizări tot mai atente din partea instituțiilor publice, presei și propriului electorat, iar România are Agenția Națională pentru Integritate (ANI) care aplică noi standarde în viața publică.

„În această lună, un mandat de parlamentar a fost revocat pe considerente de incompatibilitate, aplicând o decizie a ANI. În Marea Britanie, Westminster (Parlamentul de la Londra – n.r.) a introdus reforme succesive pentru a răspunde scandalurilor referitoare la mită din anii ’90 sau celor privind cheltuielile publice ale parlamentarilor din 2009. Mai mulți parlamentari au fost excluși sau suspendați din Camera Comunelor și Camera Lorzilor. Acum avem un comisar parlamentar pentru integritate însărcinat cu aplicarea codului etic al membrilor Casei Comunelor”, evidențiază Harris.

El arată că aceste subiecte au fost discutate săptămâna trecută cu ocazia vizitei la București a unei delegații parlamentare britanice.

De asemenea, el mai arată că un puternic instrument al credibilității parlamentarilor este reprezentat în Marea Britanie de un site Internet prin care pot fi foarte ușor urmărite declarațiile, voturile și prezența parlamentarilor, descris de lordul Gould ca fiind „cel mai mare catalizator al schimbării politice din țară”.

Harris afirma pe 19 iulie, după prezentarea de către Comisia Europeană a raportului pe MCV, că i se pare „extraordinar că în Parlamentul României sunt infractori condamnați”.

„Politicienii din România, de la toate partidele, au o responsabilitate în mod deosebit. Parlamentul trebuie să facă o curățenie internă. Este extraordinar că infractori condamnați sunt încă parlamentari”, declara atunci Harris.

Ambasadorul britanic mai arăta că o abordare coerentă a tuturor instituțiilor implicate, din domeniile juridic, executiv și legislativ, este cheia pentru asigurarea succesului reformei justiției.

El arăta că România trebuie să construiască pe progresele deja acumulate, să implementeze reformele restante solicitate de obiectivele stabilite prin MCV și să pună la punct un parcurs clar, sustenabil și ireversibil de combatere a corupției. Potrivit lui Harris, este important ca instituțiile să colaboreze pentru atingerea acestui obiectiv, el dând exemplul necesității ca rezolvarea dosarelor identificate de ANI să fie continuate de procurori și de instanțe.

„Noi recunoaștem efortul presupus de aceste provocări și vom continua să sprijinim puternic Ministerul Justiției, sistemul juridic și societatea civilă atât în privința reformei justiției cât și în lupta împotriva corupției prin consiliere și asistență tehnică. Cele mai recente proiecte ale noastre în acest sens sunt finanțarea a două platforme online unde pot fi reclamate corupția din sistemul sanitar și tăierile ilegale din păduri. Noi sprijinim de asemenea România, prin intermediul Agenției britanice de Combatere a Crimei Organizate, să pună la punct un cadru eficient de confiscare a bunurilor dobândite prin infracțiun”, mai afirma Harris pe 19 iulie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...