Ambasadorul Statelor Unite la București, Mark Gitenstein, avertizează, în cadrul ultimului interviu dinainte de încheierea mandatului său, acordat emisiunii DUPĂ 20 DE ANI, de la PRO TV, difuzată duminică dimineața, că România nu își mai permite un blocaj constituțional și instituțional precum cel din vara acestui an, din timpul suspendării președintelui Traian Băsescu.
„N-am idee ce se va întâmpla după alegerile parlamentare. Spun numai că o nouă perioadă de criză constituțională și de nesiguranță privind guvernul nu ar fi un lucru bun. Nu iau poziție în privința suspendării, nici în privința alegerii lui Ponta de către președinte”, a declarat Gitenstein la DUPĂ 20 DE ANI, cu referire la diverse scenarii post-alegerile legislative din 9 decembrie.
Invitatul lui Cristian Leonte si al lui Claudiu Pândaru și Cristian Hostiuc a subliniat în repetate rânduri nevoia de stabilitate în România. Nu este doar o chestiune de politică, este, mai ales, o chestiune economică, a încercat să demonstreze trimisul Administrației Obama la București, în cadrul emisiunii difuzate de PRO TV și de VOYO.RO.
„A avut foarte puțin de-a face cu Traian Băsescu”
FOTO: Răzvan Chiriță/Mediafax
Criticat în mediile românești pentru gradul în care s-a implicat în politica țării noastre, mai ales în timpul încercării de demitere a președintelui, Gitenstein a arătat că nu a făcut decât să apere interesele Statelor Unite în România, interese care sunt, în definitiv, și ale noastre. „Ne interesează credibilitatea și stabilitatea instituțiilor voastre. Stabilitatea României în calitate de republică și stat de drept este importantă pentru SUA din două motive principale: întâi, pentru că sunteți un aliat de-al nostru și vrem un aliat stabil și, în al doilea rând, pentru că pe piața românească sunt și companii americane”, a declarat Mark Gitenstein.
Despre eticheta de „apărător al lui Traian Băsescu”, americanul a refuzat să spună prea multe. „A avut foarte puțin de-a face cu Traian Băsescu. A fost o chestiune de respectare a statului de drept și a regulilor proprii”, a declarat Gitenstein. Mai departe, el a atras atenția că autoritățile române au schimbat regulile „din mers”, în timpul procedurii de suspendare și, ulterior, de demitere a lui Traian Băsescu. Ceea ce este important pentru comunitatea internațională este ca un stat cu care interacționează să fie stabil și să își respecte propriile reguli, a punctat diplomatul american, care a refuzat să comenteze atacurile lui Crin Antonescu la adresa lui.
Gitenstein, al cărui mandat de ambasador se încheie odată cu începerea unui nou mandat prezidențial în SUA, a refuzat să comenteze propunerile pentru funcția de procuror general al României și șef al DNA. „Nu am multe de spus despre aceste nominalizări, nu îi cunosc, dar, după cum am spus într-un discurs de la începutul săptămânii, important este procesul de selecție, nu niște candidați anume. Or, procesul nu este încă finalizat. Îl vom analiza abia la sfârșit”, a declarat ambasadorul, care a punctat că acest proces de numire a fost transparent „în anumite privințe”. „Sunt nerăbdător să văd dacă există sprijin din partea principalelor partidelor pentru oricare ar fi nominalizații și să existe un consens că aceștia sunt cei mai buni oameni pentru aceste posturi, că par să fie apolitici și la fel de competenți și curajoși ca și predecesorii lor”, a afirmat oficialul SUA.
2013, „un an greu pentru România”
Problemele economice actuale și provocările din viitor au fost un alt subiect foarte important abordat în timpul interviului cu Mark Gitenstein, de la DUPĂ 20 DE ANI. În acest context, ambasadorul a emis și un avertisment: „Cred că 2013 va fi un an greu pentru România, nu neapărat din cauza a ce se întâmplă aici, ci mai ales ce se întâmplă în Europa. Piețele dumneavoastră de export sunt europene, iar Europa are probleme acum”.
Întrebat dacă au existat semnale din partea companiilor americane că sunt presate să dea mită pentru a face afaceri în România, ambasadorul a evitat să dea un răspuns clar, însă a explicat: „Știu companii care au vrut să vină în România, dar au fost îngrijorate de calitatea mediului de afaceri – aici intră și corupția și transparența guvernelor. Am avut multe companii americane frustrate de imprevizibilitatea procesului decizional și mă refer aici mai ales la restituirea de TVA. Știu companii care se află deja în România, ale căror board-uri au avut de ales să facă investiții aici sau în Turcia ori Slovenia. Și au ales să nu investească aici”.
FOTO: Bogdan Iordache/Mediafax
Chiar și așa, există mai multe companii americane care ar investi în România, mai ales în domeniul energetic, crede Gitenstein, care a repetat pe parcursul emisiunii de la Pro TV că, pentru a atrage afaceri americane pe piața românească, indiferent de sector, este nevoie de stabilitate pe toate palierele statului românesc.
În ceea ce privește problema privatizărilor, readusă în atenția publică prin „show-ul Oltchim-DD”, americanul s-a pronunțat în favoarea privatizărilor cu un management extern, cu acționari care să controleze bunurile. „Dacă asta nu e posibil, măcar trebuie să aduceți un management profesionist. Sunt complet de acord cu poziția FMI în această chestiune”, a declarat ambasadorul Statelor Unite.
Gazele de șist: „Folosiți deja fracturare hidraulică foarte mult”
Cu referire la scandalul recent al gazelor de șist din România, în care opinia publică s-a „răzvrătit” împotriva americanilor de la Chevron, Gitenstein a subliniat că „problema României” este să afle mai întâi dacă are sau nu astfel de gaze, tehnologia necesară într-un astfel de proces fiind foarte „comună”.
„Dacă aș face parte din guvernarea română sau aș fi cetățean român, mi-aș dori să aflu măcar răspunsul la întrebarea asta. Dacă aveți gaze de șist, într-o cantitate și de o calitate care să permită exploatarea, apoi trebuie să decideți cum veți proceda. Dacă aveți gaze de șist, rezolvați problemele de mediu. Dar dacă nici măcar nu încercați să aflați, deși plătiți pentru gazele naturale de două ori mai mult ca noi, pentru gazele naturale de producție proprie, și de cinci ori mai mult ca noi, pentru gazele naturale de import…”, a spus Gitenstein, ambasadorul punctând că românii trebuie să afle, înainte de orice altă discuție, răspunsul la întrebarea privind existența gazelor de șist.
„Apropo, vorbind de fracționare hidraulică, am înțeles că 90% din autorizațiile pentru energie din România presupun folosirea acestui procedeu. Deci folosiți deja fracționarea hidraulică foarte mult, pentru petrol și, uneori, pentru gazele naturale. Deci tehnica e deja foarte răspândită în România”, susține diplomatul Statelor Unite cu rădăcini moldovenești.
Prima președintă a Statelor Unite
Pornind de la ancheta realizată recent de gândul, când reporterului nostru sub acoperire i s-a oferit un loc pe listele PPDD la alegerile parlamentare din 9 decembrie, în schimbul sumei de 50.000 de euro, Mark Gitenstein a notat că problema finanțării electrorale din România este una pe care o are, deși din alte motive și sub o altă formă, și țara lui.
„Și eu, ca și președintele american, sunt foarte îngrijorat de Super PAC-uri (comitete politice foarte controversate în SUA, prin care se strâng donații electorale fără plafon, n.red.) și sunt foarte nemulțumit de decizia Curții Supreme care a permis aceste Super PAC-uri. Prefer un sistem în care micile contribuții influențează procesul politic și în care transparența e mai mare. Nu cred că e o idee bună ca sume enorme de bani să fie puse în joc în procesul politic. Nu știi de unde provin. Poți fi sigur că oamenii care primesc acești bani știu de unde provin”, a declarat ambasadorul. De altfel, recent, ambasada SUA din București a organizat o masă rotundă, la care au venit doi strategi electorali americani, care au vorbit, printre altele, și de cât de nocive sunt aceste Super PAC-uri, care au devenit o formă de cumpărare legală de influență.
Tot într-un context electoral a apărut și Hillary Clinton, „șefa” lui Gitenstein, în discuția din platoul DUPĂ 20 DE ANI. Secretarul de stat american și-a anunțat deja retragerea din executivul american, după încheierea acestui mandat. În Statele Unite, există un consens că motivul din spatele acestei retrageri este intenția fostei prime doamne de a candida din nou la președinția SUA, cel mai probabil în 2016, și, în consecință, nevoia de a-și pregăti până atunci o campanie câștigătoare. „Nu știu dacă (Hillary Clinton va câștiga, n.red.) va fi la următoarele alegeri, dar ar putea fi. Nu văd niciun motiv pentru care o femeie n-ar putea fi președinte. Cred că Hillary Clinton a fost aproape aleasă, a fost la un pas de nominalizare și probabil că ar fi fost aleasă, dacă ar fi câștigat în 2008 (nominalizarea din partea democraților, pe care a câștigat-o în cele din urmă Barack Obama, n.red.). Cred că e posibil ca acest lucru să se întâmple și cred că ar fi un lucru foarte bun”, a declarat Mark Gitenstein.
Vizele, o chestiune de informare
De departe unul dintre cele mai importante subiecte pentru români atunci când vine vorba despre relația cu SUA sunt vizele, de care nu reușim să scăpăm și, de altfel, pe care puțini dintre noi reușesc să le primească. Întrebat care sunt motivele pentru care românii au rată atât de mare a refuzului în procesul de aplicare pentru o viză în Statele Unite, ambasadorul a dat vina pe incapacitatea aplicanților de a dovedi că au legături cu România – cu alte cuvinte, că au motive și își doresc să se întoarcă în țară odată ajunși pe „tărâmul făgăduinței”.
„Când stau în fața funcționarilor consulari, nu-i pot convinge pe aceștia că au aici familie, proprietăți, așa că impresia funcționarului de la consulat este că merg în SUA ca să rămână acolo, ceea ce nu au voie să facă. MAE a făcut o treabă foarte bună, cu ajutorul nostru, încercând să-i educe pe români în domeniul ăsta. Ar trebui să vizitați site-ul MAE și site-ul Ambasadei SUA, ca să fiți siguri că oferiți informațiile adecvate, când faceți cererea”, a sugerat diplomatul.
„În Europa nu există loc mai frumos decât România”
FOTO: Răzvan Lupică/Mediafax
Din ultimul interviu din mandatul de ambasador în România al lui Mark Gitenstein nu puteau lipsi nici evaluările. În ceea ce privește cea mai mare realizare a anilor petrecuți în România, diplomatul speră ca aceasta să fie „concretizarea poziției SUA în privința respectării legii, a stabilității, precum și în convingerea României că sunt chestiuni importante. Primesc semnale că românul de rând înțelege acest lucru, de aceea cred că e un lucru foarte bun. Dar cel mai mult mă bucur de relațiile personale închegate aici, de afecțiunea pe care o simt pentru țară și de profunzimea iubirii mele pentru România, de dorința mea de a-mi consacra restul vieții lucrând pentru țara asta, chiar dacă nu voi mai fi ambasador, ci doar continuând să revin aici, ca persoană privată”, a mărturisit Gitenstein.
Despre români, numai de bine. Gitenstein se descrie „româno-american” cu fiecare ocazie și pare să o facă cu afecțiune pentru România, sentiment pe care l-a mărturisit și în emisiunea difuzată duminică dimineața de PRO TV.
„Românii mi se par captivanți, foarte inteligenți… Sunt oameni lângă care îți place să trăiești, iar asta m-a încântat. Și sunt oameni foarte creativi. În al doilea rând, țara în sine mi se pare frumoasă. N-aveam idee cât de frumoasă este țara. În Europa nu există loc mai frumos decât România”, susține ambasadorul, care să mândrește că, în timpul mandatului său, el și soția lui au bătut România în lung și în lat.
Cu toate acestea, nimeni și nimic nu este perfect, iar poporul român, așa cum îl vede Mark Gitenstein nu face execepție de la această regulă nescrisă. „Văd foarte mult cinism în România, foarte mult pesimism”, a spus ambasadorul, la finalul interviului de adio din funcția de reprezentant al lui Barack Obama în România.