Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, marți, că proprietarii zonei retrocedate din Parcul IOR au fost amendați cu suma de 35 de milioane de euro.
Proprietarii celor 12 de hectare de teren care au fost retrocedate în Parcul IOR au fost amendați de Primăria Capitalei, prin Poliția Locală, cu 35 milioane de euro pentru diminuarea spațiului verde
„Am venit să anunțăm amenda pe care Poliția Locală a dat-o ieri proprietarului din Parcul IOR, doamna Cocoru, în sumă de 35 de milioane de euro. Țin să felicit Polița Locală a Municipiului București pentru acest gest. În sfârșit Poliția Locală a Municipiului București se comportă ca o autoritate care apără interesele cetățenilor”, a declarat Nicușor Dan.
Amenda a fost dată în baza Legii 24/2007 privind spațiile verzi.
„Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetățenilor și a interesului public, care în sfârșit este penalizată de autoritatea publică. Este vorba de un articol din Legea 24/2007 care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde și este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24, atât prin anumite propuneri care s-au făcut la Codul Urbanismului cât și de modificare a Legii 24, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar urma să dispară.
Este un articol care penalizează schimbarea destinației spațiului verde sau reducerea suprafeței spațiului verde cu o sumă între 10.000 și 20.000 lei/mp”, a mai spus Nicușor Dan.
În urma anunțului făcut de edilul general, prefectul Capitalei, Rareș Opincă a scris, pe Facebook, că speră că demersul anunțat marți de Nicușor Dan, „este unul serios și legal, nu o acțiune de campanie electorală”.
„În ultimii 2 ani au existat aproximativ 20 de incendii în parcela retrocedată din parc și mai multe acțiuni criminale, prin care au fost afectați iremediabil arborii din zonă. În acest sens, s-au deschis mai multe dosare de cercetare penală, de către instituțiile abilitate, care investighează infracțiunile menționate.
Timpul ne va demonstra dacă această acțiune este o nouă perdea de fum pentru bucureșteni, din partea primarului general, similară cu “demolarea” Cathedral Plaza, care nu s-a mai întâmplat, sau cu apa caldă care trebuia furnizată de “a doua zi” după alegerile din 2020.
Parcul IOR a pierdut, în 2005, o suprafață de 12 hectare, cuprinsă între bulevardele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși și malul lacului.
”Terenurile situate în Bucureşti, str. Liviu Rebreanu F.N sector 3, Lotul 71 – în suprafaţa de 112.399,19 mp și Lotul 16 – în suprafaţa de 10.127,43 mp au fost restituite în natură, pe vechiul amplasament, în proprietatea doamnei Maria COCORU în baza Dispoziţiei Primarului General – Adriean Videanu nr. 4333/18.05.2005, respectiv4334/18.05.2005″, se arăta într-un comunicat din 2013 al Primăriei Sectorului 3, care atunci a pus și panouri pe care scria că acolo este zonă retrocedată, după ce oamenii au reclamat gunoaiele adunate.
Primul proprietar, spune Pro TV, ar fi fost un bărbat care la acea vreme avea 91 de ani. La scurt timp, acesta i-a cedat drepturile litigioase Mariei Cocoru.
În 2005, în timpul mandatului primarului Adriean Videanu, s-a decis, în Comisia pentru Legea 10, condusă la acea vreme de viceprimarul Ludovic Orban, punerea în posesie cu cele 12 hectare de teren din Parcul IOR a Mariei Cocoru.
Ulterior, Primăria Sectorului 3 a cerut la Curtea de Apel București anularea titlului de proprietate şi punerea în posesie pentru cele 12 hectare retrocedate din Parcul IOR și a obținut câștig de cauză. Decizia a fost contestată de proprietara terenului, la instanța supremă, care a decis retrimiterea dosarului la Curtea de Apel, pentru rejudecare.
”După ce am recâștigat pe fond terenul, așa-zișii proprietari au contestat decizia. (…) Ieri, judecătorii Înaltei Curți au admis recursul celor două părți- așa-zișii proprietari și Primăria Generală – și au dispus rejudecarea cazului la Curtea de Apel”, scria primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, pe Facebook, în noiembrie 2020.
Maria Cocoru este proprietara din acte a terenului retrocedat în 2005 de Primăria Capitalei, al cărui nume apare și în procesul cu Primăria Sectorului 3.
La locuința acesteia, femeia nu este de găsit, iar reporterii Pro TV care au stat de vorbă cu vecinii spun că, deși are un apartament în blocul respectiv, nu au văzut-o niciodată, este ”o fantomă”.
Nu au găsit-o la acel apartament nici reprezentanții Gărzii de Mediu, care au căutat-o pentru a o anunța că vor fi făcute analize pe probe de sol luate din zona copacilor uscați. Conform ProTv, Garda de Mediu i-a impus deocamdată proprietarului să cureţe zona şi să o aducă la starea iniţială.
Gândul a aflat că Maria Cocoru este mătușa lui Petrică Băjenaru, un personaj mai puţin cunoscut, dar cu foarte mare greutate în domeniul retrocedărilor.
Despre Petrică Băjenaru, Cancan scria în 2017 că ar deține 13 hectare din Parcul Titan și că fi fost implicat în tranzacţia Park Lake, din care ar fi obţinut 65 de milioane de euro. Mai mult, Băjenaru ar fi obţinut şi terenul pe care se află Şcoala Ilioara, pe care ar fi cerut la acel moment 25 de milioane de euro.
În imaginile publicate atunci de Cancan, mașinile lui Petrică Băjenaru erau surprinse în fața casei Mariei Cocoru, proprietara din acte a celor 12 hectare de teren din Parcul IOR.
Petrică Băjenaru ar mai fi deţinut 25 de terenuri din Floreasca, inclusiv unele despre care a scris şi RISE PROJECT,