AMENZI prohibitive pentru delistarea produselor românești / PSD pregătește actul normativ care va împiedica ABUZURILE

Publicat: 19 06. 2024, 12:15
Actualizat: 19 06. 2024, 12:16

Scandalul practicilor neloiale practicate de marii retaileri și reclamate de producătorii români, ia amploare. După delistările de răsunet ale Magiunului de Topoloveni, scos de la raft de Metro și înghețata Creamola din Teleorman, delistată de Carrefour, un producător local de dulciuri a fost delistat acum de Profi. Senatorul PSD Daniel Zamfir i-a audiat pe retailer și pe reprezentanții Consiliului Concurenței în Parlament, în urmă cu câteva săptămâni.

Florin Ioniță, proprietarul Prăvăliei D Art, specializată în producția de deserturi, în special profiterol și mousse-uri, a declarat pentru Hotnews ca retailerul Profi l-a delistat la doar două luni de la prelungirea contractului și creșterea comenzilor cu 30%.

Printre alte lucruri care ne-au surprins neplăcut în relația cu Profi au fost: nereturnarea contractelor semnate de retailer, ceea ce ar face grea căutarea dreptății în instanțe, schimbarea unilaterala a condițiilor contractuale, respingerea ajustării prețurilor la nivelul pieței împreuna cu neacordarea preavizului contractual de 60 de zile. Toate acestea ne-au generat pierderi de peste 300,000 RON, a declarat Florin Ioniță.

Producătorul a mai spus că întreaga colaborare cu Profi a fost dificilă, întrucât periodic acestuia îi erau reduse sortimentele de la raft, fără a fi anunțat în prealabil. Iar ultimul produs delistat a fost înlocuit cu altul similar, la un preț mult mai scump.

„Când am început relația de afaceri cu Profi, am fost listat cu 10 articole. Din aceste 10, în mai puțin de șase luni au delistat șapte și m-au lăsat pe rafturi doar cu trei. N-a existat un motiv pentru asta. Pur și simplu comanda îți vine schimbată, nu ți se comunică nimic, rămâi cu stocurile și cu pierderea. Fix asta se întâmplă în mediul acesta de business. (…)Produsele mele se vindeau la prețul de 7,49 lei, cel nou se vinde la 11,99 lei –nu înțeleg din punct de vedere economic de ce retailerul ar face asta, având în vedere ca inflația cumulată a anilor 2022 și 2023 depășește 24%, dar poate că cititorii acestui articol pot supoza”, a adăugat Florin Ioniță.

Daniel Zamfir i-a chemat la audieri pe retaileri

Din cauza cazurilor repetate, semnalate de producătorii români, președintele Comisiei economice din Parlament, senatorul PSD Daniel Zamfir i-a chemat la audieri în lucrările comisiei pe Dan Virgil Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței, dar și pe reprezentanții marilor retaileri de pe piața din România.

Am solicitat astăzi prezența dumneavoastră pentru că nemulțumirile pe care le-au avut producătorii români sunt legate într-o proporție covârșitoare de felul în care Consiliul Concurenței răspunde solicitărilor, acelor plângeri cu privire la faptul că anumite chestiuni semnalate cu privire la delistarea produselor, cu privire la anumite clauze abuzive, delistări unilaterale, a declarat în ședință Daniel Zamfir.

Prima măsură stabilită în urmă cu câteva săptămâni de Consiliul Concurenței, după audierile din Senat, a fost să trimită 300 de solicitări către producătorii de bunuri de larg consum din România pentru a furniza informații despre problemele pe care le întâmpină. Producătorii vor putea răspunde anonimizat, termenul fiind de 30 zile de la trimiterea solicitării.

PSD propune amenzi prohibitive pentru delistarea produselor românești

Tocmai de aceea, PSD pregătește un act normativ care prevede că delistarea unui produs românesc cu preţ mai mic decât cel achiziţionat ulterior de către retailer din import ar putea fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri.

Proiectul la care se lucrează în Ministerul Agriculturii mai prevede și imitarea adaosului comercial pentru toate produsele românești, pe modelul mecanismului aplicat acum la produsele alimentare de bază.

CITEȘTE ȘI: