Ana Birchall, prima zi la Justiție. Nu am o agendă ascunsă, dar nu mi se pare normal să decidem noi care decizie a CCR este obligatorie și care nu

Publicat: 11 02. 2017, 12:47

„În legătură cu această ordonanță de urgență, punctul de vedere al Guvernului a fost destul de clar și este punctul de vedere care va fi susținut în Parlament, la dezbaterile care vor avea loc în perioada următoare. Această ordonanță a fost abrogată și acesta este punctul de vedere oficial al Guvernului pe această temă. În rest, eu îmi doresc să ne așezăm cu calm, cu trasparență, cu profesionalism, fiecare cu expertiza pe care o avem, să facem o analiză și a Codurilor. V-am spus, și vorbesc acum ca o persoană care a terminat Dreptul, mie nu mi se pare normal ca să putem să decidem noi ce decizie a CCR este obligatorie și ce decizie nu este obligatorie. Eu îmi exprim regretul că anul trecut, când s-au transpus în legislația națională anumite decizii ale CCR, nu au fost armonizate toate prevederile deciziilor CCR. În perioada următoare, din respect față de dumneavoastră, pentru că îmi este milă de dumneavoastră ca într-o zi de sâmbătă să mă așteptați aici, nu fac altceva decât – sincer, am venit, am studiat documente, nu fac nimic altceva decât ce făceam și la Ministerul Afacerilor Europene”, a declarat Ana Birchall, sâmbătă, la sosirea la Ministerul Justiției.

Ministrul interimar a arătat că vrea să evalueze prioritățile „din domeniul Justiției” și că vrea să aducă pe toată lumea la aceeași masă, pentru a găsi soluțiile potrivite. Birchall a dat asigurări că lupta împotriva corupției nu va fi împiedicată.

„Îmi doresc foarte mult să ne așezăm cu toții la aceeași masă, astfel încât să găsim cele mai bune soluții pentru bunul mers al justiției. O să încep de luni acest dialog, o să încerc să vorbesc cu toată lumea, inclusiv cu mediul civic, cu mass media, cu ong-urile, cu asociațiile judecătorilor, practic cu toată lumea. (…) Principiul este același: apărarea drepturilor omului în România, dar și instrumentele legale necesare pentru cei care trebuie să lupte împotriva corupției și să aplice legea conform principiilor de drept și unui bun mers al justuiției în România. Pentru că asta ne dorim cu toții, și dumneavoastră, și eu, și mama și tăticul care se uită la televizor, deși eu i-am rugat frumos să nu se mai uite la televizor în următoarele zile, pentru că am auzit multe vrute și nevrute despre mine, dar mi-am asumat lucrul acesta”, a declarat Ana Birchall.

„Toată lumea ne dorim o bună funcționare a justiției în România: apărarea drepturilor omului în România, lupta împotriva corupției, pe care nu o împiedică nimeni și aveți promisiunea mea că nu o să fac nimic care să împiedice lupta împotriva corupției. (…) Atât cât o să pot să fac în această perioadă, aveți cuvântul meu de onoare că o să fac ceea ce am făcut dintotdeauna, cu aceeași bună-credință, responsabilitate, profesionalism, exigență. Acestea sunt valori pe care mi le-a dat bunica mea, Dumnezeu s-o ierte, mi-a spus: ce ai în cap și în suflet nu poate să-ți ia nimeni niciodată. (…) Nu am nicio agendă ascunsă”, a mai spus Birchall.

După demisia de joi a lui Florin Iordache, PSD a propus-o interimar la Justiție pe Ana Birchall, care deține și portofoliul Afacerilor Europene. Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu această numire, semnând decretul de aprobare vineri.

Prevederile OUG 13, prin care prevederi ale Codurilor Penal și de Procedură Penală erau modificate, unele pentru a pune în aplicare decizii ale CCR, altele nu, și care au stârnit controvere majore, provocând cele mai mari proteste din România de după 1989, au fost abrogate tot printr-o ordonanță de urgență. OUG 14 se află acum în dezbaterea Parlamentului, președintele PSD Liviu Dragnea arătând că solicită adoptarea urgentă a legii de aprobare a OUG 14, de abrogare a controversatei OUG 13.