Ana Birchall, Răzvan Murgeanu și Cristian Boureanu vor să fie deputați în Vaslui

Ana Birchall, Răzvan Murgeanu și Cristian Boureanu vor să fie deputați în Vaslui
Publicat: 29/10/2012, 12:58
Actualizat: 31/07/2014, 01:45

Ana Birchall, secretar executiv PSD, vicepreședintele PDL Cristian Boureanu și fostul secretar de stat Răzvan Murgeanu candidează pentru Parlament la Vaslui. În același județ vor să fie parlamentari un fost primar judecat pentru înșelăciune sau un om de afaceri ieșean ce are contracte cu primăriile.

În județul Vaslui sunt șapte colegii uninominale pentru Camera Deputaților și trei pentru Senat, iar din cei zece parlamentari ai județului cinci vor candida pentru un nou mandat în colegiile lor.

Printre candidații noi care vor cere votul vasluienilor în decembrie se numără Ana Birchall, consilier al premierului, vicepreședintele PDL, deputatul Cristian Boureanu sau fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) Răzvan Murgeanu.

Astfel, pentru Camera Deputaților, USL i-a desemnat candidați pe deputatul PSD Victor Cristea, deputatul PNL Dan Bordeianu, președintele PNL Vaslui Florin Ciurariu, deputatul PSD Adrian Solomon, Ana Birchall, consilier al premierului, consilierul județean PSD Toader Dima și Irinel Stativă. Pentru cele trei colegii de Senat, din partea USL vor candida senatorul PSD Doina Silistru, fostul europarlamentar PSD Gabriela Crețu și medicul Nelu Tătaru (PNL).

Pentru colegiile uninominlale pentru Camera Deputaților, ARD va merge în alegeri cu Marius Arcăleanu, Mihai Ponea, Răzvan Murgeanu, Octav Marcu, Sorin Moldovan, Cristian Boureanu și Sergiu Vizitiu, iar pentru cele trei colegii de Senat vor candida Iancu Arcăleanu, Alexandru Iacob și președintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian. Actualul senator PNL de Vaslui Cristian David va candida în colegiul de Senat din diaspora, zona Europa.

Victor Cristea mizează pe experiență

Deputatul PSD Victor Cristea, care a fost 16 ani primar al Vasluiului, se confruntă cu fostul candidat PDL la Primăria Vaslui.

Deputatul PSD Victor Cristea va candida din nou, la cei 63 de ani ai săi, în Colegiul 1 de deputați, care cuprinde municipiul Vaslui, oraș pe care l-a condus în calitate de primar timp de 16 ani, în perioada 1992-2008. În urmă cu patru ani, el a renunțat să candideze pentru funcția de primar și a preferat să candideze pentru Parlament, fiind ales deputat.

În cei patru ani de mandat, Cristea a luat cuvântul în Parlament de 30 de ori și a avut 23 de propuneri legislative, printre care proiectele de lege care fac referire la protecția persoanelor de interes public, promovarea invențiilor și Codul Muncii.

„Cred că experiența mea, acumulată de-a lungul timpului în calitate de profesor, mai întâi, apoi director de liceu și primar timp de 16 ani, mă îndreptățește să fiu prezent în continuare în Parlament. Astfel de oameni trebuie, cu experiență, care știu despre ce este vorba acolo, nu să fim la număr”, a declarat deputatul Victor Cristea.

Deputatul social-democrat are, împreună cu soția, o vilă situată într-o zonă centrală din municipiul Vaslui, iar pentru construirea acestei case susține, în declarația de avere, că s-a îndatorat unei firme din Bârlad, pentru 25 de ani, cu suma de 673.000 de lei. El nu are împrumuturi în bancă, dar și-a constituit un depozit de 44.000 de lei după ce a vândut o casă în municipiul Alexandria.

Contracandidatul lui Victor Cristea în acest colegiu este consilierul local PDL Marius Arcăleanu, un economist de 36 de ani care a candidat la alegerile locale din iunie pentru funcția de primar, dar a obținut doar 8,99 la sută din voturi.

Arcăleanu a intrat în viața publică în urmă cu patru ani, când a ajuns consilier local, tot pe lista PDL, iar în 2009 a fost numit director executiv la Casa Județeană de Pensii Vaslui, funcție pe care deținut-o până în luna mai 2012, când a demisionat pentru a putea candida la Primăria Vaslui din partea PDL.

Dan Bordeaianu -candidat PNL, deși filiala locală nu își asumă candidatura acestuia

În colegiul 2 de deputați, care cuprinde comunele învecinate municipiului Vaslui, din partea USL candidează deputatul PNL Dan Bodeianu, care are contracandidat un tânăr medic veterinar.

Intrat în politică cu puțin timp înainte de alegerile din 2008, deputatul Dan Bordeianu, în vârstă de 45 de ani, dorește să obțină încă un mandat de parlamentar. După ce în 2008 a candidat din partea PNL și a obținut locul în Parlament în urma redistribuirii, având doar 1.920 de voturi, Bordeianu a demisionat în octombrie 2009 din PNL și a activat ca parlamentar independent, votând însă alături de PDL.

După alegeri, el a renunțat la funcția de administrator al propriei firme de construcții, Ecoloc SRL Huși, care a fost preluată de soția sa, Nicoleta, și care în perioada 2008-2010 a avut patru contracte cu primăriile Drânceni, Deleni, Stănilești și Muntenii de Sus, în valoare de 23 de milioane de lei.

În aprilie 2011, Bordeianu a revenit în PNL, dar nu a fost recunoscut ca liberal de către conducerea organizației județene PNL.

Cu toate acestea, el a fost nominalizat din nou de conducerea centrală a PNL drept candidat USL în același colegiu, decizia generând nemulțumiri în rândul liberalilor vasluieni.

„Eu, în calitate de președinte, am prezentat la București decizia delegației permanente a PNL Vaslui conform căreia Dan Bordeianu nu are susținerea organizației locale. În consecință, organizația nu poate să-și asume candidatura acestuia, fiind în totalitatea răspunderea celor de la centru”, a declarat președintele organizației județene Vaslui a PNL, Florin Ciurariu.

În anul 1985, Dan Bordeianu a fost autorul unui viol, fiind condamnat de Judecătoria Vaslui la cinci ani privare de libertate, dar pentru că nu era major a ispășit pedeapsa la Școala de Corecție Târgu Ocna.

Răzvan Murgeanu vs. Florin Ciurariu, vicepreședintele INS

Contracandidatul propus de PDL în acest colegiu este medicul veterinar Mihai Ponea, în vârstă de 32 de ani.

Ponea este director adjunct al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui.

Fostul secretar de stat în MDRT Răzvan Murgeanu candidează la Negrești, contracandiatul său – vicepreședintele Institutului Național de Statistică

În colegiul uninominal nr. 3 Negrești vor candida președintele PNL Vaslui Florin Ciurariu și fost secretar de stat în MDRT Răzvan Murgeanu.

Profesor de matematică la Liceul „Emil Racoviță” din Vaslui, Florin Ciurariu, în vârstă de 41 de ani, candidează pentru prima dată pentru a intra în Parlament. El a preluat conducerea PNL Vaslui în vara anului 2009, după ce fostul lider, deputatul Dan Marian, s-a înscris în PDL.

La scurt timp după ce USL a preluat guvernarea, Florin Ciurariu a fost numit vicepreședinte al Institutului Național de Statistică, post pe care-l ocupă și în prezent. În perioada ianuarie 2008 – mai 2009, el s-a aflat la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

În acest colegiu PDL îl propune pe Gheorghe Răzvan Murgeanu, care la alegerile locale din acest an a fost șeful de campanie al PDL în municipiul București.

Murgeanu a mai candidat, în 2008, și la funcția de primar al Sectorului 1 tot din partea PDL, însă a pierdut în favoarea liberalului Andrei Chiliman.

În vârstă de 53 de ani, inginer de construcții hidrotehnice, Răzvan Murgeanu a intrat în PD de la înființare, în 1990, iar în 2004 a fost ales viceprimar al Capitalei. Din decembrie 2004 a preluat funcția de primar general interimar în locul lui Traian Băsescu, care a fost ales președinte al României. Răzvan Murgeanu a condus Primăria Capitalei până în aprilie 2005, când colegul său de partid Adriean Videanu a câștigat alegerile. În 10 ianuarie 2009, Murgeanu a fost numit secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, deținând această funcție până la căderea Guvernului Ungureanu.

În 2007, pe vremea când era viceprimar al Capitalei, Răzvan Murgeanu declara, într-un interviu la BBC, că a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea în perioada studenției. El a susținut că a semnat angajamentul din cauza presiunilor la care a fost supus de Securitate, după ce a cumpărat valută de la un student străin care îi era coleg. Murgeanu a mai spus că ar fi urmat să dea Securității date despre străinii care îi erau colegi de facultate, dar că ulterior nu a dat nicio informație despre aceștia.

Răzvan Murgeanu susține că este legat de Moldova pentru că părinții săi sunt din județul Galați.

„Mă leagă ceva de zona Moldovei, pentru că părinții mei sunt din județul Galați. În rest, m-a convins Dan Marian (n.r. – președintele PDL Vaslui) să candidez aici, după ce am respins oferta colegilor din București”, a explicat Răzvan Murgeanu, la anunțarea candidaturii în județul Vaslui.

„Controversatul” Adrian Solomon vrea un nou mandat

Deputatul PSD Adrian Solomon mai vrea un mandat pentru „vocea și talentul” lui; contracandidatul acestuia – un medic intrat în politică în primăvară

În colegiul nr. 4 de deputați, care cuprinde municipiul Bârlad, electoratul va avea de ales, printre alții, între actualul deputat PSD Adrian Solomon și medicul Octav Marcu, care a candidat în iunie la Primăria Bârlad.

Profesor de istorie la o școală din Bârlad, Adrian Solomon, în vârstă de 35 de ani, a fost ales în 2004 viceprimar al municipiului Bârlad, iar în 2008 a candidat pentru Camera Deputaților și a obținut peste 50 la sută din voturi în colegiu.

În mandatul de deputat s-a făcut cunoscut și pentru comportamentul său din Parlament. La sesiunea de vot final din 21 februarie 2012, el a adus o portavoce pe care a folosit-o de la balconul Camerei Deputaților pentru a sancționa „orice derapaj” al puterii de atunci de la Regulamentul Camerei.

Deputatul vasluian susține că nu a lipsit de la ședințele Camerei Deputaților și că îl recomandă pentru un nou mandat „vocea și talentul”.

„Vocea și talentul meu mă recomandă pentru un nou mandat de parlamentar. Ce am făcut în primul mandat se vede pe site-ul Camerei Deputaților. Dincolo de orice, am fost prezent cu sfințenie în Parlament, spre deosebire de alții, inclusiv la greva parlamentară pentru a putea schimba conducerea Camerei Deputaților”, spune Adrian Solomon.

În patru ani de mandat, el a avut 20 de propuneri legislative, printre care și cea de declarare a zilei de 15 ianuarie drept Ziua Culturii Naționale sau reglementarea marketingului substituenților de lapte matern.

Solomon a fost, până în februarie 2012, secretar al Comisiei pentru Muncă și protecție socială din cadrul Camerei Deputaților, după care a devenit vicelider al PSD la Camera Deputaților.

El nu are nicio locuință, fiind chiriaș într-un apartament ANL din Bârlad, nu deține niciun cont în bancă și are un credit de 12.600 de euro. Solomon are o mașină achiziționată în leasing în 2005.

Contracandidatul lui Solomon din partea PDL, Octavian Marcu, în vârstă de 39 de ani, a intrat în politică în primăvara acestui an.

El a candidat la alegerile locale atât pentru funcția de primar al municipiului Bârlad, cât și pentru o funcție de consilier local. Marcu a obținut doar 7,09 la sută din voturi pentru funcția de primar, fiind însă ales consilier local. Octavian Marcu este din municipiul Huși, unde a fost coleg de clasă cu președintele PDL Vaslui, Dan Marian, iar de zece ani s-a mutat în municipiul Bârlad.

În prezent, este medic chirurg la Spitalul de Urgență Bârlad, de unde în primăvara acestui an a vrut să-și dea demisia pe motiv că face prea multe ore suplimentare și că nu are materiale medicale necesare desfășurării activității.

Ana Birchall vrea să fie deputat de Vaslui

Ana Birchall vrea să candideze din nou la Vaslui. În 2008, a renunțat din cauza unui scandal mediatic

După ce în 2008 a renunțat la o candidatură la alegerile parlamentare în județul Vaslui din cauza unui scandal mediatic, Ana Birchall, consilier al premierului și secretar executiv al PSD, revine și va candida pentru Camera Deputaților în acest județ, în colegiul nr. 5 Zorleni.

Birchall, în vârstă de 39 de ani, este licențiată în științe juridice și are un doctorat în Drept la Yale University SUA . Ea a fost avocat la mai multe case de avocatură, inclusiv în Statele Unite ale Americii, iar din 2003, de când a revenit în România, a fost consilier al ministrului Afacerilor Externe de la acea vreme, Mircea Geoană, și apoi consilier în Comisia de Politică Externă a Senatului, funcție deținută până în 2008.

Ana Birchall a fost secretar executiv al PSD în timpul mandatului de președinte al PSD deținut de Mircea Geoană, ea fiind nevoită să se retragă din funcție în 2008, după ce în presă a apărut o înregistrare în care s-a crezut, la vremea respectivă, că ar fi fost surprinsă în timpul unui act sexual, dar despre care Justiția a stabilit că este falsă. În același an, ea voia să candideze la Parlament, însă a renunțat în urma acestui scandal.

În octombrie 2011, ea a fost numită din nou secretar executiv al PSD, iar din iulie 2012 este consilier al premierului Victor Ponta.

Principalul contracandidat al Anei Birchall va fi democrat-liberalul Sorin Moldovan.

În vârstă de 26 de ani, din Oradea, Moldovan este vicepreședinte al organizației de tineret a PDL Vaslui, iar în urmă cu câțiva ani a condus și organizația de studenți din partid.

Cristian Boureanu a lăsat județul Argeș pentru Vaslui

Una dintre cele mai mari surprize la parlamentare în județul Vaslui este candidatura lui Cristian Boureanu în colegiul 6 Huși pentru Camera Deputaților, după ce, în ultimii opt ani, el a fost parlamentar de Argeș.

Vicepreședinte al PDL, deputatul Cristian Boureanu a oferit ca explicație prietenia veche care îl leagă de președintele PDL Vaslui, Dan Marian, încă de pe vremea când erau colegi la organizația de tineret a PNL.

În vârstă de 40 de ani, Boureanu a intrat în politică la 23 de ani, ca simplu membru al PNL, iar în cinci ani a ajuns președintele organizației de tineret a PNL. Aceasta este și perioada în care Cristian Boureanu începe să-și dezvolte afacerile, multe dintre ele controversate și atacate de către adversarii politici.

Boureanu a fost suspendat din PNL în decembrie 2005, după ce a criticat activitatea președintelui PNL, premierul de la acea vreme Călin Popescu Tăriceanu, iar în septembrie 2006 s-a alăturat platformei liberale inițiată de Theodor Stolojan, fiind cooptat în PLD, unde a devenit vicepreședinte pentru relații politice și internaționale. Astfel, primul mandat de deputat, în 2004, l-a obținut pe listele PNL, în timp ce în 2008 a fost ales din partea PDL.

În presa centrală există numeroase articole care îi atribuie lui Cristian Boureanu afaceri dubioase sau scandaloase, cum ar fi dosarul legat de abuz în serviciu în cazul „Loteria Națională”, trecerea unor firme ale sale cu datorii în contul unor afaceriști „fantomă” pentru a-și escroca creditorii. De asemenea, presa îl acuză că ar fi făcut afaceri cu statul prin intermediari, dar și că ar fi implicat împreună cu fratele său în afaceri spectaculoase cu Oltchim, în calitate de intermediari între producători și constructori.

În pofida acestor controverse, Cristian Boureanu se consideră un politican curat și declară că acest fapt a fost confirmat de Agenția Națională de Integritate.

„Nu sunt un parlamentar controversat. Sunt primul parlamentar care a fost verificat de Agenția Națională de Integritate și care a avut cea mai cea mai complexă și corectă declarație de avere, publicată inclusiv pe site-ul meu personal. Nu au existat niciun fel de probleme. Nu am avut bugete de semnat, nu am fost ministru și nu am avut vreo altă poziție publică. Afacerile mele nu au avut nicio legătură cu bugetul de stat. 97 la sută din cifrele de afaceri ale firmelor mele erau pe piața privată. Cred că mai degrabă pentru cei din opoziție am fost declarat incomod și poate pentru cei din partid un lider cu gura mare”, a declarat Cristian Boureanu pentru corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit declarației sale de avere din mai 2012, postată pe site-ul Camerei Deputaților, Boureanu deține împreună cu fratele său sau cu soția, Valentina Pelinel, 19 terenuri în intravilanul municipiului București și două în județul Ilfov, cu suprafețe cuprinse între 566 și 15.400 de metri pătrați. De asemenea, el are împreună cu soția sa și un apartament de 888 de metri pătrați în New-York.

Boureanu are și o colecție de obiecte de uz casnic din argint în valoare de 45.000 de euro, bijuterii din aur și diamante, ceasuri, evaluate la 380.000 de euro. În plus, are șapte depozite bancare în care sunt 5.133 de lei, 92.748 de dolari și 73.500 de euro. În schimb, are de achitat și trei credite în sumă totală de 2.836.000 de euro, împrumuturi contractate în perioada 2006-2008, precum și alte credite care au scadența în 2012.

Ca venituri, deputatul a obținut din dividendele de la firma Boureanu LTD, Trust Company Complex, Ajeltake Road, Ajeltake Island, Majuro, Marshall Islands MH 96960, suma de 747.470 de lei, la care se adaugă și indemnizația de parlamentar din anul fiscal anterior, de 51.251 lei. Totodată, Cristian Boureanu a vândut în 2010 două apartamente pe care a primit 1.326.062 de lei. Deputatul de Argeș mai deține și 81 la sută din acțiunile de la Altipo Construct SRL București și 62 la sută din acțiunile firmei Myway Bussines Consulting SRL, a căror valoare este de 703.700 de lei.

În ultimul său mandat de deputat, Cristian Boureanu a avut 16 propuneri legislative, ultima fiind în 2011. Printre inițiativele sale se află cele privind instituirea zilei limbii române și înființarea, funcționarea și organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină.

El susține că dorește încă un mandat de parlamentar pentru că sunt proiecte pe care vrea să le continue.

„Sunt câteva proiecte pe care le-am sprijin cu partidul în mandatul care se încheie la sfârșitul acestui an și o parte se regăsesc și în proiectul PDL de guvernare 2012-2016, cum ar fi cota unică de 12 la sută atât pentru angajați, cât și pentru agenții economici, creșterea salariului minim la 900 de lei și reducerea contribuțiilor sociale. În plan personal, am avut capacitatea de a mă lupta pentru ideile mele și ale partidului, punând interesul României înainte de cel de partid”, susține Cristian Boureanu.

Principalul contracandidat a lui Cristian Boureanu în Colegiul 6 Huși este Toader Dima de la PSD. În vârstă de 61 de ani, Dima se află la cel de-al patrulea mandat de consilier județean.

Dima a intrat în politică încă la începutul anilor ”90, însă nu a deținut nicio funcție importantă în vreun partid, inițial fiind membru al PDAR. Ulterior, odată cu fuziunea cu PDSR, Toader Dima devine social-democrat, iar în 1996 intră în Consiliul Județean (CJ) Vaslui, în calitate de consilier județean, funcție pe care o menține până în 2008. El a fost ales din nou consilier județean în 2012, pe lista USL, din partea PSD.

Dima a înființat în anii 1990 o societate agricolă, Agroind Berezeni, pe scheletul unei ferme din localitate, iar în prezent este președintele acestei societăți, care gestionează peste 4.000 de hectare de teren agricol pe Valea Prutului, acolo unde se află și colegiul de deputați în care candidează.

Conform ultimei sale declarații de avere, el are o casă de 150 de metri pătrați, construită în 1982, o moară cumpărată în 1988, un tractor, precum și un depozit bancar de 60.000 de lei, constituit în 2006.

Un fost parlamentar PSD, în luptă cu un om de afaceri ieșean care are contracte cu primării vasluiene

În colegiul de deputați Murgeni candidează din partea USL fostul deputat PSD Irinel Stativă și omul de afaceri ieșean Sergiu Vizitiu.

În vârstă de 39 de ani, Irinel Stativă a intrat în PDSR în anul 1998, iar în 2000 a fost ales președinte al TSD Vaslui, în 2001 devenind director de cabinet al prefectului Ioan Țibulcă. În iulie 2006, el a ajuns deputat de Vaslui după ce Ion Giurescu a renunțat la mandat pentru funcția de președinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Irinel Stativă și-a încheiat mandatul în 2008, când a candidat din nou în colegiul Vaslui-Rural. Deși a obținut cele mai multe voturi, el a pierdut alegerile, mandatul de deputat revenindu-i, prin redistribuire, lui Dan Bordeianu.

La începutul anului 2009, Stativă a fost numit din nou director de cancelarie al prefectului Ioan Țibulcă, iar în martie a câștigat concursul de director adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui. El s-a suspendat însă din această nou funcție, rămânând în continuare la Prefectură până în toamna lui 2009, când PSD a ieșit de la guvernare.În aceste condiții, el a revenit în postul de director adjunct al DGASPC Vaslui, deținând această funcție și în prezent.

Potrivit declarației sale de avere, Irinel Stativă are două apartamente, de 70 și 85 de metri pătrați, cumpărate în 2000, respectiv 2007, o casă de 108,4 metri pătrați, obținută prin donație în 2007. Totodată, are și un credit de 150.000 lei, contractat în 2007 și cu scadență în 2037.

Contracandidatul lui Stativă este omul de afaceri ieșean Sergiu Vizitiu, în vârstă de 35 de ani, el fiind cunoscut în județul Vaslui doar prin lucrările pe care le-a derulat și le derulează cu primăriile din județ.

Proprietar al societății de construcții Huge Construct SRL Lunca Cetățuii, județul Iași, Vizitiu a avut mai multe lucrări de infrastructură, în valoare de zeci de milioane de lei, cu primăriile Boțești, Todirești, Viișoara, Dragomirești și Rebricea, toate din județul Vaslui.

În 2010, tânărul democrat-liberal a fost implicat și într-un scandal legat de reabilitarea stației de epurare din comuna Cotnari, o lucrare de 2,2 milioane de lei, după ce reprezentanții Agenției de Protecția Mediului Iași nu au vrut să semneze recepția lucrării pe motiv că s-ar fi făcut modificări de proiect la realizarea investiției, fiind redusă mărimea unor bazine.

„Eu așa am primit dispoziție de șantier de la proiectant să modific dimensiunile, așa că nu am nicio vină. Iar echipamentele pentru stația de epurare au fost furnizate de o altă firmă. Noi am fost într-o asociere în care lider nu a fost firma Huge Construct”, declara în 2010 omul de afaceri Sergiu Vizitiu.

Doina Silistru (PSD) – singurul senator vasluian care va candida pentru un nou mandat în județ

Doina Silistru este singurul senator din cei trei încă în funcție care va candida pentru un nou mandat în județul Vaslui, în condițiile în care senatorul Vasile Pintilie (PDL) a anunțat că se retrage pentru a lăsa loc altora să se afirme în politică, iar Cristian David (PNL) candidează în colegiul de senator din diaspora Europa.

De altfel, Doina Silistru, în vârstă de 53 de ani, este și singura femeie parlamentar în funcție din județul Vaslui. Ea își dorește și al treilea mandat de senator și a fost desemnată drept candidat după ce PSD a hotărât ca parlamentarii în funcție care nu au fost implicați în scandaluri să aibă prioritate în colegiul lor.

„Candidez pentru cel de-al treilea mandat pentru a-mi continua activitatea pe care am început-o în urmă cu opt ani, aceea de senator. Am avut multe inițiative legislative, 111 în cele două mandate, cele mai importante fiind legea cercetării în agricultură. Mai sunt 25 de inițiative legislative în lucru pe care vreau să le duc până la capăt. Sper să fie un mandat cu un guvern USL pentru a putea ajuta mai mult județul din care fac parte”, explică Doina Silistru.

În ultimul mandat de senator, Silistru a avut 76 de inițiative legislative, iar printre legile adoptate se numără cele privind protecția noilor soiuri de plante și producerea, prelucrarea, controlul și certificarea calității, comercializarea semințelor și a materialului săditor. În Parlament, Silistru a avut 240 de luări de cuvânt în plen și 73 de declarații politice. Ea este președintele Comisiei pentru egalitate de șanse din Senat și membru OSCE. În perioada în care Mircea Geoană a fost președintele Senatului, Silistru a ocupat postul de secretar al instituției.

Doina Silistru deține, conform declarației de avere, un apartament de 100 de metri pătrați în municipiul Vaslui, cumpărat în 1994, precum și suma de 177.736 lei constituită în depozite și fonduri de investiții, din care 131.205 în actualul mandat. În plus, este proprietara unei ferme avicole, valoarea acțiunilor ridicându-se la 70.000 de lei.

Principalul contracandidat al Doinei Silistru este democrat-liberalul Iancu Arcălianu, vechi membru PDL.

Iancu Arcălianu, în vârstă de 50 de ani, a fost ales, în februarie 2011, vicepreședinte al organizației județene Vaslui a PDL, funcție pe care, însă, a pierdut-o în vara acestui an, când Biroul Permanent Județean a fost desființat de către conducerea centrală a partidului. El este vicepreședinte al organizației municipale PDL Vaslui și șef de Stație Hidro în cadrul Serviciului de Gospodărire a Apelor Vaslui, unitate pe care a condus-o în perioada 2009-2012, fiind retrogradat în august anul acesta.

Soția președintelui PSD Vaslui, Gabriela Crețu, vrea să fie senator; contracandidatul său – un fost primar de comună trimis în judecată pentru înșelăciune

În cel de-al doilea colegiu de senat din județul Vaslui, cel din zona municipiului Bârlad, PSD aruncă în luptă tot o femeie. Este vorba despre Gabriela Crețu, soția liderului local al PSD, Dumitru Buzatu.

Profesor de filosofie, Gabriela Crețu, în vârstă de 47 de ani, a intrat în politică în anul 1984, atunci când, potrivit propriei declarații, a devenit membru al PCR. În 1990, s-a înscris în FSN și apoi, pe rând, a trecut pe la FDSN, PDSR și, în final, la PSD. Din 1998 și până în 2005 a fost vicepreședinte al organizației județene a PDSR-PSD, funcție pe care și-a recâștigat-o în 2010 și pe care o deține și în prezent.

În 2004, a fost aleasă deputat de Vaslui, în 2007 dându-și demisia pentru a merge deputat în Parlamentul European din partea PSD, acolo unde a reprezentat România timp de doi ani și jumătate. Gabriela Crețu a fost desemnată, din septembrie 2009, reprezentanta Senatului României pe lângă instituțiile europene, funcție pe care o deține și în prezent.

Contracandidatul acesteia în Colegiul de senat nr. 2 Vaslui este Alexandru Iacob, fost primar de comună, trimis în judecată pentru înșelăciune, care candidează din partea PDL deși a primit aviz negativ de la comisia de etică a Monicăi Macovei.

După ce a condus Primăria Perieni în perioada 2008-2012, Alexandru Iacob, în vârstă de 68 de ani, a pierdut alegerile locale din acest an.

Iacob deține o firmă, iar la sfârșitul anului 2008, când era deja primar, a fost trimis în judecată, alături de directorul unei societăți din Iași, pentru înșelăciune și neglijență în serviciu. Procurorii arătau în rechizitoriu că în 1999 cei doi ar fi trucat o licitație în urma căreia 13.000 metri pătrați de teren de la o societate de stat ar fi fost vânduți la un preț foarte mic către firma lui Iacob. După doi ani de procese, magistrații Tribunalului Iași i-au achitat pe cei doi, decizia fiind menținută de Curtea de Apel Iași. Procurorii au făcut din nou recurs, iar Alexandru Iacob a fost achitat și de magistrații ICCJ, sentința fiind definitivă și irevocabilă.

Alexandru Iacob a primit aviz negativ din partea comisiei de etică a Monicăi Macovei, însă el va fi menținut în lista de candidați ARD Vaslui, liderul democrat-liberalilor vasluieni susținând că Macovei s-a grăbit cu publicarea listei celor care au picat testul de integritate.

Președintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian, susține că Alexandru Iacob nu mai are niciun fel de probleme cu justiția, așa cum apare în dosarul de candidatură analizat de comisia de etică, iar Monica Macovei s-a grăbit cu publicarea listei celor 36 de candidați din țară care au picat testul de integritate.
„Cred că s-a grăbit Monica Macovei cu publicarea listei, mai ales că Alexandru Iacob fusese deja achitat de două instanțe de judecată până acum. În consecință, el va rămâne candidatul PDL în Colegiul de senat nr. 2 Vaslui”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX președintele organizației județene Vaslui a PDL, Dan Marian.

Dan Marian, liderul PDL Vaslui, vrea al treilea mandat de deputat

În colegiul de Senat nr. 3 Vaslui, care cuprinde partea de est a județului, candidează actualul președinte al PDL Vaslui, deputatul Dan Marian.

Intrat în politică la mijlocul anilor ’90, Dan Marian, în vârstă de 40 de ani, a activat în organizația de tineret a PNL, unde a și fost președinte timp de doi ani, între 1998 și 2000, iar cu sprijinul președintelui PNL de atunci, Ion Vrânceanu, a câștigat primul său mandat de deputat, în 2004. În 2005, Dan Marian a devenit președinte al Biroului Politic Teritorial Vaslui al PNL, iar în 2008, după ce a candidat la președinția Consiliului Județean și a pierdut în favoarea lui Vasile Mihalachi (PSD), Dan Marian a participat din nou la alegeri, înscriindu-se în lupta pentru un nou mandat de deputat în colegiul Huși.

După ce a fost ales parlamentar pentru al doilea mandat consecutiv, Dan Marian a plecat din PNL, în iunie 2009, din calitatea de președinte al filialei.

Dan Marian s-a înscris în PDL, unde a primit funcția de prim-vicepreședinte al filialei, iar după primul tur al alegerilor prezidențiale din 2009 a fost numit președinte interimar al democrat-liberalilor vasluieni. Un an mai târziu, el a fost ales președinte al organizației.

La alegerile locale din iunie, Dan Marian a candidat pentru a doua oară la șefia Consiliului Județean Vaslui, pierzând din nou alegerile. El a obținut 23,09 la sută din voturi, în timp ce contracandidatul său de la USL, Dumitru Buzatu, a avut un scor de 56,96 la sută.

La două luni de la alegerile locale, Biroul Permanent Județean (BPJ) al PDL Vaslui a fost desființat de către conducerea centrală a partidului din cauza rezultatelor scrutinului din iunie, majoritatea celor cu funcții de conducere pierzându-și acest statut. Cu excepția președintelui filialei Dan Marian, care și-a păstrat funcția și în noul BPJ interimar, ceilalți membri cu funcții de conducere și-au pierdut acest statut.

Dan Marian spune că îl recomandă pentru un nou mandat experiența acumulată în cei opt ani de când este în Parlament.

„Consider că experiența pe care am acumulat-o în acești opt ani de când sunt deputat mă recomandă pentru un nou mandat. Cunosc foarte bine toate problemele din județ, iar în cele două mandate pe care le-am avut până acum am și reușit să rezolv o bună parte din ele. Am avut un parteneriat bun și eficient cu autoritățile locale și cred că și rezultatul bun de la alegerile locale mă îndreptățește să candidez din nou la parlament”, susține Dan Marian.

În declarația de avere din septembrie 2012 postată pe site-ul Camerei Deputaților, Dan Marian arată că deține un apartament în municipiul Huși, de 93,42 de metri pătrați, achiziționat în 1994, o anexă gospodărească de 120,58 de metri pătrați, în satul Râșești, cumpărată în 2007, și o casă de locuit, tot în Râșești, de 104,04 metri pătrați. Deputatul democrat-liberal a mai avut un apartament în Vaslui, pe care l-a vândut cu 49.150 de euro. De asemenea, Dan Marian are 48.183,05 de lei în fonduri de investiții și 677,4 lei într-un depozit bancar.

În ultima sa declarație de interese el menționează că deține 94,7 la sută din fabrica de pufuleți Marcomi SRL Huși, de unde a obținut, în anul fiscal anterior, 134.914 de lei din dividende. În declarația de interese a deputatului este menționată și firma controlată de tatăl său, Industrial Marian SRL, care în ultimul an fiscal a avut șapte contracte cu statul. Astfel, firma a avut cinci contracte cu Spitalul Municipal Huși și două contracte cu Spitalul Județean Vaslui, pentru livrarea de produse lactate, valoarea totală a contractelor fiind de 345.167,93 de lei.

În ultimul mandat de deputat, Dan Marian a avut 13 propuneri legislative, zece luări de cuvânt, trei declarații politice și două întrebări și interpelări.

Principalul contracandidat al lui Dan Marian în colegiul de Senat nr. 3 Vaslui este medicul chirurg Nelu Tătaru, membru PNL.

Nelu Tătaru, în vârstă de 40 de ani, s-a stabilit în municipiul Huși de șase ani, după ce a câștigat postul de medic la spitalul din localitate. A decis să intre în politică în urmă cu doi ani și, după foarte scurt timp, a ajuns președintele filialei locale Huși a PNL, dar în urmă cu un an a renunțat la funcție și a devenit simplu membru. În această vară, el a candidat din partea USL la Consiliul Local Huși, fiind ales consilier local.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral