ANALIZĂ | Cine pierde și cine câștigă din scenariul cu candidați comuni PNL-PSD la alegerile locale din 2024

Publicat: 25 08. 2022, 20:07

Mai sunt doi ani până la alegerile locale și, deși niciun partid nu a anunțat posibili candidați, mai multe nume s-au vehiculat în ultima perioadă pentru administrația Bucureștiului, printre acestea fiind fostul primar PSD Gabriela Firea și edilul PNL al Sectorului 6, Ciprian Ciucu. Surse politice vorbesc și de un posibil acord PNL-PSD pentru susținerea comună în 2024 a unor candidați la Primăria Capitalei și la primăriile de sector. Pe de altă parte, ultimele sondaje arată că PSD este preferat în opțiunile electoratului din București, ceea ce înseamnă că social-democrații ar avea mai mult argumente pentru a merge cu candidați proprii la alegerile pentru primarii Capitalei. De aici ar apărea și o dependență a liberalilor de social democrați, spun analiștii politici.

Gabriela Firea anunța recent ”discuții incipiente” în Coaliție pentru un candidat comun PSD-PNL la Primăria București, susținut de o posibilă alianță pentru alegerile locale din 2024 și se arăta dispusă să candideze pentru un nou mandat.

O alianță care să susțină candidatul propus de PSD la Primăria Capitalei ar fi în defavoarea lui Ciprian Ciucu, situație care ar fi tulburat apele în filialele PNL din București, unde s-ar putea ajunge, spun surse politice, chiar la schimbarea liderilor dacă nu acceptă linia dictată de la centru pentru 2024.  

Motivele pentru care s-ar vrea schimbarea lui Ciprian Ciucu ar fi că actualul primar al Sectorului 6 ar fi privit ca un intrus în PNL, care a ajuns să aibă o relație ”prea apropiată” de Vlad Voiculescu, liderul USR București, au precizat sursele citate.

Analistul politic Andrei Țăranu nu crede că Ciprian Ciucu s-ar implica într-o luptă cu PNL, pentru că asta ar însemna pentru el un ”dezastru politic”, ar pierde și susținerea partidului pentru proiectele de la Primăria Sectorului 6. Și o posibilă înțelegere PNL-PSD pentru împărțirea candidaților la Primăria Capitalei și la sectoare ar fi greu de crezut, spune analistul politic, în condițiile în care social-democrații ar avea șanse să câștige și fără susținerea liberalilor.

Dependența de PSD și scenariile PNL de schimbare a șefilor de  filiale din București

Potrivit unor surse politice, deși lideri din cele două partide de guvernare vorbesc de posibile remanieri, iar din unele declarații s-ar putea trage concluzia că sunt neînțelegeri în Coaliție, în realitate, PNL și PSD discută deja cum și-ar putea împărți locurile la alegerile localele din 2024, pe București și pe sectoare. Mai mult, spun sursele citate, pentru Gândul, liderii de filiale PNL din București care s-ar opune unui posibil acord cu PSD pentru susținere la alegerile locale ar urma să fie schimbați.

Printre cei care ar fi vizați de o posibilă schimbare ar fi și liderul PNL București, funcție pe care o ocupă din iulie 2021. Ciprian Ciucu a ajuns în PNL în 2016, după ce fusese susținut de M10, partidul Monicăi Macovei, pentru a candida la Primăria Capitalei și a abandonat când ar fi primit o ofertă de la liberali de a fi printre principalii candidați în CGMB.  Din octombrie 2020, Ciucu este primar al Sectorului 6.

Cum Ciprian Ciucu este posibil candidat în 2024 la Primăria Municipiului București, și-ar fi făcut calculele și a realizat că nu ar avea șanse contra unui posibil candidat PSD precum Gabriela Firea decât dacă primește sprijin și din partea USR. Asta înseamnă că prietenia PNL-PSD, care s-ar putea transforma în sprijin reciproc și împărțeală la locale, îl cam deranjează pe actualul primar al Sectorului 6. El a fost și cam vocal în acest sens, ceea ce ar fi deranjat forurile superioare ale PNL, spun surse politice, pentru Gândul.

Faptul că Ciucu este considerat în partid un apropiat al lui Hubert Thuma, președintele PNL Ilfov, nu face altceva decât să amplifice tensiunile.

Surse judiciare au declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că, din octombrie, Ciprian Ciucu, alături de alți președinți de sectoare, ar urma să fie schimbați, desigur prin alegeri. Un motiv pentru care s-ar vrea schimbarea lui Ciprian Ciucu ar fi că actualul primar al Sectorului 6 ar fi privit ca un intrus în PNL, care a ajuns să aibă o relație ”prea apropiată” de Vlad Voiculescu, liderul USR București.

Analistul politic Andrei Țăranu, prodecanul Facultății de Științe Politic din cadrul SNSPA, spune, pentru Gândul, că pierderea susținerii PNL ar însemna un dezastru politic pentru Ciprian Ciucu, iar din această perspectivă, nu crede că s-ar angrena într-o luptă cu partidul, din care ar putea pierde nu doar o posibilă susținere la alegeri, ci și sprijinul pentru proiectele de la primăria pe care o conduce.

”Cei de la USR l-au curtat pe Ciprian Ciucu în 2020, Ciucu le-a tras clapa și i-a abandonat în favoarea PNL. Bine, că, după aceea, Ciucu l-a abandonat și pe Orban care l-a adus la PNL, asta e altceva, dar cei de la USR, mai ales dacă va rămâne aceeași conducere ca în acest moment, nu îl vor sprijini pe Ciucu chiar dacă ar fi în situația să piardă alegerile. Oricum le vor pierde.

În a doilea rând, marea problemă a lui Ciucu ar fi că pierderea susținerii PNL și mai ales a PNL București ar însemna un dezastru politic, inclusiv pentru următorii doi ani în calitate de primar la Sectorul 6. Dacă îi vor tăia banii – mulți, puțini, câți sunt – pe programe și mai ales pe PNDL, va avea foarte mari probleme. Acesta este motivul pentru care am mari îndoieli că nu va lupta în totalitate ca să rămână în Partidul Național Liberal și ca să obțină cât mai multe avantaje din relația cu PNL.

Pe de altă parte, trebuie spus că Ciucu este cel mai bun primar al PNL, fără discuții. În condițiile astea, face o mare prostie PNL să-l dea jos”, spune analistul politic.

Surse politice spun că prima filială PNL din București în care atmosfera clocotește de ceva timp este cea a Sectorului 3. După plecarea fostului președinte Antonel Tănase în partidul lui Ludovic Orban, la PNL Sector 3 a început o luptă pentru șefia filialei.

La acest moment, conducerea interimară îi aparține președintelui Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, acesta fiind considerat una dintre cele mai influente persoane din PNL. Surse politice susțin însă că și liderul PNL Ilfov, președintele Consiliului Județean Ilfov Hubert Thuma, ar vrea să-și impună oamenii la conducerea filialei Sectorului 3.

Alegerile în filiala PNL Sector 3 ar urma să aibă loc în luna octombrie. Cum acestea se vor organiza sub interimatul lui Iulian Dumitrescu, surse politice îl dau drept câștigător pe Stelian Bujduveanu, care ar urma să primească tot sprijinul lui Dumitrescu.

Și pe la sectoarele 5 și 6 ar urma schimbări în conducere, tot din cauza nemulțumirilor legate de posibila alianță cu PSD pentru alegerile locale din 2021.

Ape mai liniștite ar fi în filialele PNL din sectoarele 1 și 4, unde conducerile nu ar avea o problemă cu o posibilă alianță cu social-democrații, liderii acestora adaptându-se mai ușor la cerințele venite de la centru.

Analistul Andrei Țăranu crede că scenariile vehiculate despre un acord PSD – PNL pentru susținere la alegerile locale din București sunt puțin probabile, în condițiile în care ultimele sondaje îi indică pe social-democrați ca fiind primii în opțiunile electoratului bucureștean.

Conform unui sondaj CURS realizat în august, dacă alegerile locale ar avea loc acum, candidații PSD ar primi 32% din voturi, PNL – 23%, AUR – 13%, USR – 10% și PMP – 4%.

”Conform sondajul CURS de acum câteva zile, PSD este pe cai mari și va avea șansa, la fel cum s-a întâmplat în 2016, să ocupe într-o proporție uriașă Bucureștiul, inclusiv cu primar general al Capitalei.

Eu nu știu cine de la PSD, având în vedere că, de exemplu, Florin Manole, care este important în PSD  în acest moment și care este la Sectorul 1, și care va dori, probabil, să mai candideze o dată la Sectorul 1, ar fi interesat să cedeze Sectorul 1 PNL-ului. Sectorul 4 îl au, sectorul 3 îl au. Ce să mai negocieze? Sectorul 2? Sectorul 2 e discutabil dacă PNL îl poate lua după catastrofa USR-istă din acest moment.

În plus, ar trebui să fie stabilită o dată pentru alegerile din Sectorul 5 și nimeni nu stabilește tocmai pentru că nu sunt calculele făcute, în niciun fel”, a adăugat analistul politic.

Nicușor Dan, fără susținere în Consiliul General

Odată cu schimbarea conducerilor PNL București și ale unor filiale de sectoare, și direcția consilierilor generali liberali din Consiliul General al Municipiului București s-ar schimba. Nicușor Dan pierde ar astfel sprijinul PNL în Consiliul General și nu ar mai putea ajunge la majoritatea necesară pentru aprobarea proiectelor municipalității, mai spun surse politice.

Mai mult, PNL ar urma ca, din octombrie, să îi retragă lui Nicușor Dan sprijinul politic pe care i l-a acordat de când a candidat la Primăria Capitalei, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Gândul și publicate AICI.

Nicușor Dan a candidat în 2020 ca independent la Primăria Capitalei, dar cu susținerea PNL, în perioada în care președintele liberalilor era Ludovic Orban. După ce Orban nu a mai fost la conducerea PNL, s-a vorbit de mai multe ori de retragerea sprijinului politic pentru Nicușor Dan, fără însă a se ajunge la o decizie.

Fără sprijinul PNL, Nicușor Dan nu mai poate lua în calcul o candidatură pentru un al doilea mandat de primar general.

Liderii PNL și-au arătat de mai multe ori dezamăgirea față de activitatea lui Nicușor Dan la conducerea Primăriei Capitalei, pentru care a primit susținerea partidului în urmă cu doi ani, în ciuda opoziției unora dintre membrii partidului, care ar fi vrut un candidat propriu.

Recent, PNL, prin vocea purtătorului de cuvânt, spunea că partidul încă aşteaptă de la Nicuşor Dan să-și onoreze obligaţiile pe care şi le-a asumat și să confirme promisiunile pe care le-a făcut în faţa bucureştenilor în 2020.

Schimbarea de direcție a PNL ar favoriza mult un posibil viitorul candidat al PSD la alegerile locale din 2024.

Calculele ipotetice pentru o alianță PNL-PSD pentru alegerile locale din București sunt făcute în ipoteza că nu se rupe Coaliția de guvernare din februarie-martie anul viitor.

Din mai 2023, premierul liberal ar urma să predea ștafeta unui prim-ministru social-democrat, așa cum a fost acordul când s-a format actuala Coaliție. Dacă înțelegerea pica până atunci, probabil că nici un eventual acord pentru susținere PNL-PSD la alegerile locale nu ar mai fi posibil.

Funcția de premier trece din 2023 de la PNL la PSD?

Asigurările date recent de Nicolae Ciucă celor de la PSD că din mai 2023 vor avea funcția de prim-ministru ar arăta că cele două partide s-ar înțelege și situația nu s-ar putea schimba nici anul viitor. Mai mult, premierul liberal și-a contrazis și un coleg de partid care a spus că PNL va rămâne și de anul viitor cu funcția de premier.

Ar fi, spun surse politice, încă un semn că PNL și PSD nu vor să strice bunele relații de acum, tocmai pentru a putea face în liniște calcule pentru împărțirea candidaților la alegerile locale din București și susținerea reciprocă.

Analistul politic Andrei Țăranu crede însă că PNL va avea premierul și anul viitor, pentru că PSD ar avea de câștigat procente electorale din această situație. El menționează însă că nu se pot face de acum proiecții pe termen lung, pentru că oricând pot apărea situații neprevăzute, ”lebăda neagră”.

”Opinia mea este diferită de a majorității, inclusiv, evident, de cea a PSD. Nu cred că Ciolacu va face o rotație, cred că domnul Ciucă va rămâne prim-ministru.

Probabil se vor schimba ministere, PSD ar putea să primească mai multe ministere, dar nu ar avea niciun motiv rațional în acest moment PSD să-l schimbe pe domnul Ciucă. Domnul Ciucă este atât de bun pentru PSD, este cel mai grozav lucru pe care l-a putut avea vreodată de la Tăriceanu încoace.

Pe de-o parte, este prim-ministrul PNL, pe de altă parte – hai să-i spunem – în orice se întâmplă, este «guvernarea PNL». L-ați auzit pe domnul Ciolacu, ieri sau alaltăieri, când zicea «guvernarea PNL». Este foarte interesant.

De ce l-ar schimba pe Ciucă, când îi aduce puncte și procente electorale cu duiumul? Dar, vom vedea, nu avem de unde să știm în acest moment. În știința politică, nu se fac proiecții mai mult de o lună, maximum o lună jumătate în față. Asta pentru că poate să apară «lebăda neagră», pot să apară atât de multe lucruri neprevăzute”, susține analistul politic.