Sociologul Vasile Dâncu, directorul IRES, susține că anchetele DNA din ultimele săptămâni împotriva unora dintre baronii PSD ar avea un efect contrar asupra electoratului, ale cărui intenții de vot în favoarea candidaților social-democrați depășesc în prezent 40%. Retras din prim-planul PSD de mai mulți ani, Vasile Dâncu l-a însoțit astăzi pe Liviu Dragnea la întâlnirea pe care acesta a avut-o, în calitate dde șef al campaniei PSD, cu liderii filialelor județene ale partidului, la Poiana Brașov.
„Deocamdată asistăm la un paradox, ceea ce se întâmplă la ora actuală în urma acestei așa-zise campanii a DNA este că PSD-ul a ajuns la un scor la care n-a fost niciodată înainte de alegeri, cel puțin de când măsor eu, de vreo 15 ani, este la peste 40% la intenția de vot, consolidat la 42% de ceva vreme. Iar asta ar putea însemna că asemenea anchete mai degrabă ațâță electoratul PSD, stabilizează oarecum o atitudine de frondă, o atitudine de mobilizare internă datorită acestei agresiuni, cum o resimt membrii PSD-ului, împotriva așa-numiților baroni. Nu sunt sigur însă că acesta fi efectul electoral al campaniilor anticorupție în general, nu ne putem da seama în acest moment. Mulți analiști presupun că asta ar demobiliza electoratul, dar nu avem siguranța acestui lucru. declarat Vasile Dâncu pentru gândul. Sociologul spune că reacții similare se pot constata și în cazul electoratului PNL, al PDL și al altor partide cu membri acuzați și anchetați de DNA.
În ceea ce privește prezența la urne, Vasile Dâncu anticipează pentru europarlamentare o participare de 32-35%, „care este una bună, pentru că sunt motive ca toate tipurile de electorat, toate segmentele de electorat ale tuturor partidelor să câștige în mobilizare”. În aceste condiții, câștigătorul detașat , în opinia sa, va fi PSD. „Eu cred că, pe o prezență mică la vot, electoratul PSD are o prezență mai bună la vot și PSD-ul câștigă. Iar asta poate însemna că această – hai să-i spunem – campanie anticorupție nu are influența anticipată asupra mobilizării”, și-a argumentat Dâncu prognoza.
În opinia directorului IRES, pe lângă stabilirea reprezentanților României din Parlamentul European pentru următorii cinci ani, europarlamentarele din 25 mai au o miză extrem de importantă – reconfigurarea scenei politice înaintea prezidențialelor: „PSD-ul are o miză esențială, s-a rupt USL-ul și PSD-ul are de demonstrat ceva. PNL-ul care a plecat din USL trebuie să ajungă la 20% cel puțin, asta e miza internă pentru Crin Antonescu pentru a fi un candidat viabil care eventual să intre într-o coaliție pentru prezidențiale. Pe dreapta, toate partidele au motive să-și mobilizeze la maximum electoratul, vorbim de PDL care vrea să arate că poate și fără Traian Băsescu, partidele cele mai mici, Mișcarea Populară și Forța Civică și celelalte vor să intre și ele în clasament . Deci, vor fi alegeri cum n-au mai fost, niciodată n-au fost niște alegeri europarlamentare care să aibă o asemenea miză, este o miză de reconfigurare a scenei politice din România”, crede Dâncu.