Anchetă la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Ce acuzații aduc procurorii Parchetului European?

Publicat: 19 09. 2023, 17:42
Actualizat: 19 09. 2023, 17:52

Parchetul European anunță că Universitatea Lucian Blaga din Sibiu este cercetată într-un dosar ce vizează frauda cu fonduri europene provenite din programul de mobilitate Erasmus. Prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 1 milion de euro.

Parchetul European (EPPO), structura din Cluj-Napoca (România) efectuează astăzi percheziții domiciliare în județul Sibiu, în cadrul unei anchete asupra Universității Lucian Blaga, suspectată de fraudă cu fonduri Erasmus.

Din primele informații, se presupune că angajații universității, care erau responsabili cu coordonarea Serviciilor de Relații Externe, au întocmit contracte fictive cu diverși cetățeni din Asia de Est pentru a primi finanțare pentru două proiecte din țările partenere Erasmus+.

Studenții, doctoranzii și personalul didactic din Asia au continuat să apară pe statutul de plată a două proiecte de mobilitate Erasmus Mundus, chiar dacă contractele lor se apropiau de încheiere. Procurorii europeni au bănuiala că semnăturile lor au fost falsificate pentru a transfera banii altor persoane.

Actuala conducere a Universității Lucian Blaga cooperează cu autoritățile europene și tot ei au fost cei care au depus plângerea inițială a acestei anchete, împotriva fostei conduceri a Universității din Sibiu.

Purtătorul de cuvânt al Universității Lucian Blaga din Sibiu a declarat : „În acest moment confirmăm faptul că există o anchetă în curs de derulare privind posibile fraude cu fonduri Erasmus. Conducerea Universităţii Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) colaborează cu procurorii europeni şi susţine acest demers. Pe măsura ce vom avea mai multe informaţii din partea Parchetului European, le vom oferi presei”, scrie Agerpres.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene și are ca responsabilitate investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE – adică infracțiunile care au ca scop deturnarea de fonduri europene.

Doar în România, procurorii europeni au făcut investigații, anul trecut, în 121 de cazuri cu valoarea totală a fraudelor estimată la peste 500 de milioane de euro, potrivit raportului anual EPPO 2022.

CITIȚI ȘI:

UPDATE: Patronii stației GPL de la Crevedia rămân în arest preventiv / Tribunalul București a respins contestația lui Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă

VIDEO | Marcel Boloș, despre reforma pensiilor speciale: „Reforma este extrem de complexă și necesită timp în negocierea cu Comisia Europeană”