Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a afirmat joi, într-o declarație de presă, că le-a explicat partenerilor externi ai României „de nenumărate ori în ultimele zile” de ce s-a ajuns la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu.
Șeful diplomației române nu a precizat însă cu cine anume a vorbit despre situația de la București, dar a subliniat că a dat aceste explicații cu convingerea că, în țara sa, „democrația a prins rădăcini suficient de puternice pentru ca procese politice complexe să poată fi gestionate cu maturitate și echilibru de instituții solide, stabile și credibile”.
Marga a subliniat, de asemenea, importanța referendumului din 29 iulie. „Pentru a doua oară în istoria foarte recentă a țării noastre, cetățenii României se află înaintea unuia dintre cele mai complexe exerciții democratice. Participarea la un referendum este, în sine, gestul definitoriu pentru democrația participativă. Verdictul urnelor este ireversibil și decisiv. Voința populară pentru însumarea fiecărui vot contează cu adevărat atunci mai mult ca oricând”, a mai declarat ministrul de Externe.
MAE a organizat, pentru referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu, peste 300 de secții de votare pe șase continente, în mai bine de 90 de țări, pentru ca cetățenii români din diaspora să se poată pronunța în cadrul acestui scrutin.
Ministrul de Externe s-a declarat convins că, în ceea ce privește votul din străinătate, rata de participare la acest referendum va fi fără precedent de mare.
„Am convingerea că semnalele transmise de asociațiile de români din Europa și America de Nord, din Australia și America de Sud sunt dovada că, acum, secțiile de vot vor fi pline de toți cei care știu că voința lor contează. Simplul fapt că se poate vota fără nicio restricție legată de arondare sau domiciliu îndeamnă la participare pe o scară neatinsă până în prezent la scrutinuri similare. A venit momentul să ne arătăm nouă înșine că nu ne este indiferent cine și încotro ne conduce”, a mai spus Andrei Marga.
MAE va trimite 600.000 de buletine de vot în secțiile de votare din afara granițelor și are la dispoziție, conform HG 668 din 11 iulie 2012, 2,52 de milioane de lei pentru organizarea acestui referendum. Banii necheltuiți vor fi înapoiați la bugetul de stat.