Andronescu: Sunt șocată de acuzațiile DNA. Nu am cerut și nu am luat niciun leu
Fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu, vizată de cererea DNA privind începerea urmăririi penale a nouă foști miniștri, a declarat, vineri, că este șocată de acuzațiile DNA, pe care le respinge, ea susținând că niciodată nu a cerut și nu a luat niciun leu.
„Luare de mită, spălare de bani sunt lucruri care… mă duc și mă bat până la Dumnezeu. Așa ceva în viața mea nu am făcut. Nu mi-a trebuit un leu de undeva”, a afirmat Ecaterina Andronescu, într-o intervenție telefonică la Realitatea Tv.
Fost ministru al Educației în perioadele 2000-2003, 2008-2009 și 2008-2012, Andronescu a susținut că nu a cerut și nu a luat niciun leu în perioada în care a fost ministru.
„Nu am cerut și nu am luat (bani – n.r.). Vreau să spun lucrul acesta răspicat”, a subliniat Andronescu, senator PSD.
Ecaterina Andronescu s-a declarat nemulțumită de faptul că nu a fost chemată la DNA să i se spună despre acuzații sau să fie audiată.
„Nu știu. Ar fi trebuit să mă cheme și pe mine cineva să îmi spună. Eu sunt acum chiar șocată. (…) Această instituție ar fi trebuit să mă cheme și pe mine și să mă întrebe”, a spus Andronescu.
Întrebată dacă a semnat vreo prelungire de contract pentru firma Siveco, în 2009, ea a răspuns: „În 2009, nu-mi aduc aminte. Proiectul acesta a fost inițiat în perioada 2001-2003”.
„În legătură cu luare de mită și spălare de bani, în viața mea nu am făcut așa ceva”, a subliniat Andronescu.
DNA cere aviz de la președinte, Senat, Camera Deputaților și Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foști miniștri care în perioada mandatelor ar fi săvârșit infracțiuni, în cazul licențelor Microsoft pentru școli.
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului ICCJ să ceară Senatului și Camerei Deputaților aviz pentru urmărirea penală a foștilor miniștri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme și Șerban Mihăilescu.
De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmăririi penale a lui Dan Nica.
Pentru alți cinci foști miniștri vizați în acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu și Adriana Țicău, s-au formulat solicitări similare către președintele Traian Băsescu.
DNA arată că cererea a fost formulată pentru că există suspiciuni în cazul foștilor miniștri în dosarul privind licențele Microsoft pentru școli.
„Direcția Națională Anticorupție a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acțiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informațională și la Ministerul Educației Naționale, în legătură cu închirierea de licențe educaționale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiții nelegale, a contractului comercial de închiriere licențe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaționale Microsoft, a actelor adiționale la acest contract, precum și a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educațional Informatizat» (SEI), Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu și respectiv a unor infracțiuni de corupție în legătură cu derularea acestor contracte”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
În cazul Ecaterinei Andronescu, ministrul Educației și Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, ministrul Educației, Cercetării și Inovării în perioada 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009 și în prezent senator, DNA cere Senatului avizul pentru începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educațional Informatizat” și respectiv pentru proiectul ce a vizat licențierea Microsoft; ar fi inițiat și avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq și Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora; ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care să participe la realizarea proiectului, atestând în mod nereal că acestea fac parte dintr-un consorțiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deși invocase necesitatea achiziției de la aceeași sursă; ar fi înlesnit firmei SIVECO și colaboratorilor săi încheierea contractului în condițiile lipsei de competiție, încheind contractul în condiții oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, toate acestea având drept consecință prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziției de servicii și produse la prețuri peste valoarea de piață: licențe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare și produse software la prețuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleași produse sau produse similare de pe piață; în perioada 2001 -2009, ar fi pretins și primit de la firma SIVECO și firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.